Fale Dunaju przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fale Dunaju

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

267

1039 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3753 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9098 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

120 gramów

120 mililitrów

120 mililitrów

240 gramów

2 łyżeczki

20 gramów

3 sztuki

krem:

140 mililitrów

520 mililitrów

1 sztuka

6 sztuk

100 gramów

50 gramów

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz i pokrój na cząstki. Jajko ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj olej, mąkę, mleko i delikatnie wymieszaj.

Fale Dunaju - Krok 1

Krok 2

Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kakao i ponownie wymieszaj. Jasne ciasto przełóż do blaszki o wymiarach 27 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Fale Dunaju - Krok 2

Krok 3

Na wierzchu nałóż łyżką porcje ciasta ciemnego. Połóż na wierzchu cząstki jabłek. Piecz w temperaturze 180C przez 25-30 minut.

Fale Dunaju - Krok 3

Krok 4

Przygotuj krem. Zagotuj mleko z śmietanką i miąższem wanilii. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i mąką i zalej gorącym mlekiem ze śmietanką. Do masy dodaj zimne masło i wymieszaj rózgą. Odstaw do ostygnięcia.

Fale Dunaju - Krok 4

Krok 5

Na upieczonym ciecie rozsmaruj krem. Podawaj oprószone kakao.

Fale Dunaju - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jabłka możesz zastąpić innymi owocami, np. wiśniami

2

Opinie o przepisie

  • Jan Kowalski

    Jan Kowalski , 23.06.2020

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Serafin

    Alicja Serafin , 23.06.2020

    Wyszło przepysznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pani Walewska (Pychotka)
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

średnie

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fale DunajuFale Dunaju

Nie bez przyczyny ciasto, które chcemy wam dziś zaproponować, nazwano falami Dunaju. Wpływa na to charakterystyczny wygląd przekrojonego placka, przypominający wzburzone wody rzeki. Oprócz nietuzinkowego wyglądu placek ten cechuje wyjątkowy smak, znany chyba każdemu z czasów, gdy ciasto fale Dunaju było obowiązkowym elementem menu imienin czy urodzin. Spróbujcie naszej wersji tego placka, w którym jabłka zastąpiliśmy wiśniami.

Dla kogo?

Fale Dunaju z wiśniami posmakują każdemu, kto lubi ciasta z wyraźnym, owocowym akcentem.

Na jaką okazję?

Na każdą! Warto wrócić do tradycji i ponownie wprowadzić fale Dunaju z wiśniami na imprezowe stoły. Sprawdzony przepis na ciasto doskonale sprawdzi się również jako urozmaicenie domowego menu deserowego.

Czy wiesz, że?

W cukiernictwie wyróżnia się 5 rodzajów czekolad: gorzką, deserową, mleczną, białą oraz różową. Ta ostatnia, nazywana także czekoladą rubinową, na rynku pojawiła się w 2018 roku. Jej kolor nie jest wzbogacany syntetycznymi barwnikami, ale pochodzi wprost z ziaren kakaowca rubinowego.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcecie przygotować fale Dunaju na wyjątkową okazję, wykorzystajcie wiśnie kandyzowane, którymi wystarczy udekorować wierzch ciasta.