Fale Dunaju

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

263

918 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3704 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8949 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

1 szklanka

4 sztuki

3 łyżeczki

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

krem:

2 opakowania

800 mililitrów

polewa:

1.5 opakowania

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem na puch.

Fale Dunaju - Krok 1

Krok 2

Ciągle ucierając dodaj mąkę i rozpuszczoną kostkę do pieczenia Kasia.

Fale Dunaju - Krok 2

Krok 3

Ciasto podziel na dwie części. Do jednej z części dodaj kakao i mleko i wymieszaj.

Fale Dunaju - Krok 3

Krok 4

Prostokątną formę o wymiarach podstawy 22x27 cm. wysmaruj kostką do pieczenia Kasia i obsyp mąką. Do formy włóż najpierw jasne, a potem ciemne ciasto. Na cieście ułóż rzędami cząstki obranych jabłek. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut w 180 st.C.

Fale Dunaju - Krok 4

Krok 5

Przygotuj krem. Ugotuj budyń, zgodnie z zawartymi informacjami na opakowaniu, przestudź go i zmiksuj z miękką kostką do pieczenia Kasia. Krem wyłóż na wystudzone ciasto.

Fale Dunaju - Krok 5

Krok 6

Przygotuj polewę. W rondelku podgrzewaj śmietankę z połamaną czekoladą, aż polewa stanie się gładka. Przestudzoną polewą polej ciasto i odstaw do lodówki by stężało.

Fale Dunaju - Krok 6
27

Opinie o przepisie

  • Aga Rosi

    Aga Rosi

    jest rewelacyjne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Thiel

    Angelika Thiel

    bardzo dobre ciasto t ylko ja od siebie posypałam jabłka cynamonem i do budyniu dodałam żelatyny , pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Mieszkowicz

    Klaudia Mieszkowicz

    Budyn z cukrem w skladzie czy bez?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Beata Małyniak

    Beata Małyniak

    To było moje pierwsze ciasto jakie zrobiłam. Już od blisko 30 lat je piekę a nadal wszyscy za nim przypadają. W sezonie zamiast jabłek daję śliwki a do masy budyniowej dodaję szczyptę kwasku cytrynowego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elwira Elea

    Elwira Elea

    Zrobiłam wyszło, smaczniście:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Puchalska

    Ewa Puchalska

    Ja zamiast jabłek proponuje wiśnie. Super :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Siuba

    Teresa Siuba

    pyszne ciasto:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Jarząb

    Krystyna Jarząb

    Ooo jak dawno nie robiłam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Gabler

    Małgorzata Gabler

    :-P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Drożdż

    Agnieszka Drożdż

    Moje ulubione!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Bosak

    Patrycja Bosak

    ja robię takie same ciasto tylko zamiast jabłka daje śliwki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwonka Płusa

    Iwonka Płusa

    jest pyszny :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Sładki

    Mariusz Sładki

    Dunaj jest spokojną rzeką ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Janczak

    Agnieszka Janczak

    Piotr Błażusiak ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karina Schumann

    Karina Schumann

    Aneta Schumann

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Durys-Dzięcioł

    Daria Durys-Dzięcioł

    Musze wyprobowac:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Falk Waurick

    Falk Waurick

    Yhhhmmmmmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Sypulski

    Roman Sypulski

    nie dawaj do budyniu tyle mleka ile jest napisane na torebce 3 .5 szklanki wystarczy te pol to na rozpuszczenie proszku i bedze ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kasperski

    Iwona Kasperski

    Ja wkładam między jabłka trochę wiśni z kompotu lub dżem.Polecam ! Niemiecki przepis jest tylko z wiśniami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Smyła

    Katarzyna Smyła

    Ja robie z wiśniami przepyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Orlof-Walner

    Ania Orlof-Walner

    tak się zastanawiam na noc i na dzień zostawiłam w lodówce a masa budyniowa nie stężała.... :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia  Gluc

    Kasia Gluc

    proste i efektowne a przede wszystkim smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Łukaszyk

    Magda Łukaszyk

    Bardzo smaczny placek!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Stanek

    Alicja Stanek

    jest pyszne ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Łużniak

    Agnieszka Łużniak

    Może by trzeba było napisać ile mąki ????

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fale Dunaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fale DunajuFale Dunaju

Ciasto Fale Dunaju jest znane i lubiane niemal przez wszystkich! Delikatne, biszkoptowe z dodatkiem kakao i budyniu. Cieszy nie tylko nasze kubki smakowe, ale i wzrok! Charakterystyczny kształt fali przypomina niemal zdobienia wykonane przez malarza na płótnie. To prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia! Zainspiruj się przepisem na Fale Dunaju i daj upust swojej kreatywności. Do dzieła!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników słodkości. To idealne rozwiązanie na małe co nieco do kawy.

Na jaką okazję?

Jeśli Twoi najbliżsi domagają się czegoś słodkiego, zaserwuj im Fale Dunaju! Uwaga! Na jednym kawałku się nie skończy!

Czy wiesz, że?

Fale Dunaju to przepis, w którym można wykazać się umiejętnościami cukierniczymi. Jesteś gotowy, aby zmierzyć się z tym zadaniem? Do dzieła!

Dla urozmaicenia:

Podane w przepisie jabłka możesz zastąpić także wiśniami. A może zrobisz Fale Dunaju z gruszkami?