
Składniki
2 sztuki
120 gramów
120 mililitrów
120 mililitrów
240 gramów
2 łyżeczki
20 gramów
3 sztuki
krem:
140 mililitrów
520 mililitrów
1 sztuka
6 sztuk
100 gramów
50 gramów
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka obierz i pokrój na cząstki. Jajko ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj olej, mąkę, mleko i delikatnie wymieszaj.

Krok 2
Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kakao i ponownie wymieszaj. Jasne ciasto przełóż do blaszki o wymiarach 27 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3
Na wierzchu nałóż łyżką porcje ciasta ciemnego. Połóż na wierzchu cząstki jabłek. Piecz w temperaturze 180C przez 25-30 minut.

Krok 4
Przygotuj krem. Zagotuj mleko z śmietanką i miąższem wanilii. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i mąką i zalej gorącym mlekiem ze śmietanką. Do masy dodaj zimne masło i wymieszaj rózgą. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 5
Na upieczonym ciecie rozsmaruj krem. Podawaj oprószone kakao.


Dobra rada:
Jabłka możesz zastąpić innymi owocami, np. wiśniami
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Fale Dunaju
Nie bez przyczyny ciasto, które chcemy wam dziś zaproponować, nazwano falami Dunaju. Wpływa na to charakterystyczny wygląd przekrojonego placka, przypominający wzburzone wody rzeki. Oprócz nietuzinkowego wyglądu placek ten cechuje wyjątkowy smak, znany chyba każdemu z czasów, gdy ciasto fale Dunaju było obowiązkowym elementem menu imienin czy urodzin. Spróbujcie naszej wersji tego placka, w którym jabłka zastąpiliśmy wiśniami.
Dla kogo?
Fale Dunaju z wiśniami posmakują każdemu, kto lubi ciasta z wyraźnym, owocowym akcentem.
Na jaką okazję?
Na każdą! Warto wrócić do tradycji i ponownie wprowadzić fale Dunaju z wiśniami na imprezowe stoły. Sprawdzony przepis na ciasto doskonale sprawdzi się również jako urozmaicenie domowego menu deserowego.
Czy wiesz, że?
W cukiernictwie wyróżnia się 5 rodzajów czekolad: gorzką, deserową, mleczną, białą oraz różową. Ta ostatnia, nazywana także czekoladą rubinową, na rynku pojawiła się w 2018 roku. Jej kolor nie jest wzbogacany syntetycznymi barwnikami, ale pochodzi wprost z ziaren kakaowca rubinowego.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcecie przygotować fale Dunaju na wyjątkową okazję, wykorzystajcie wiśnie kandyzowane, którymi wystarczy udekorować wierzch ciasta.