Ciasto Stefanka - przepis na placek z kaszą manną | Przepisy.pl pixel

Ciasto Stefanka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

73

354 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1180 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1647 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

ciasto:

500 gramów

200 gramów

150 gramów

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

masa grysikowa:

500 mililitrów

5 łyżek

120 gramów

200 gramów

2 łyżeczki

polewa czekoladowa:

120 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę i sodę przesiej przez sito, mleko wraz z miodem podgrzej w rondlu.

Ciasto Stefanka - Krok 1

Krok 2

Do kielicha robota kuchennego wsyp mąkę z sodą, dodaj masło, cukier, 2 całe jajka, żółtko, przestudzone mleko z miodem. Wyrób ciasto na jednolitą masę, podziel na trzy części i rozwałkuj na 3 placki.

Ciasto Stefanka - Krok 2

Krok 3

Spód formy wyłóż papierem do pieczenia i wyklej 1 plackiem. Piecz w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostaw do ostygnięcia. W ten sam sposób upiecz dwa pozostałe placki ciasta i wystudź.

Ciasto Stefanka - Krok 3

Krok 4

Przygotuj masę grysikową. Mleko wlej do garnka, dodaj kaszę manną i gotuj, aż masa zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Miksując, dodawaj po łyżce zimnego grysiku.

Ciasto Stefanka - Krok 4

Krok 5

Na pierwszy placek rozsmaruj połowę powideł, następnie rozsmaruj połowę masy grysikowej i przykryj drugim plackiem. Powtórz tą czynność przykrywając trzecim plackiem.

Ciasto Stefanka - Krok 5

Krok 6

W rondlu podgrzej masło z czekoladą do rozpuszczenia składników. Dobrze wymieszaj. Gotową polewę wylej na wierzch ciasta, rozsmaruj i ostaw w chłodne, wilgotne miejsce.

Ciasto Stefanka - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Monia

    Monia , 04.04.2023

    Można wstawić do lodówki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Z

    Jan Z , 05.07.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Stefanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Stefanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Stefanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Stefanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Stefanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Stefanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Stefanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Stefanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto StefankaCiasto Stefanka

Ciasto Stefanka to pyszny deser o miodowym smaku, który najlepiej smakuje po 2-3 dniach od jego zrobienia. Wynika to z konsystencji spodu placka, który pod wpływem wilgotnej masy grysikowej oraz powideł z czasem kruszeje, nabierając delikatności i miękkości. Jeśli szukacie pomysłu na klasyczny deser doskonale nadający się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje – spróbujcie ciasta Stefanka. Z pewnością przepis przypadnie wam do gustu, przywołując zapomniane już smaki z dawnych lat.

Dla kogo?

Stefanka jest ciastem dla każdego, kto lubi desery o delikatnej konsystencji i miodowym smaku.

Na jaką okazję?

Domowy placek jest idealnym pomysłem na święta oraz domowe uroczystości rodzinne.

Czy wiesz, że?

Kasza manna powstaje z ziaren pszenicy zwyczajnej, podczas jej mielenia na mąkę. Na sklepowych półkach znajdziecie dwie odmiany grysiku – tradycyjną oraz błyskawiczną, która została poddana wstępnej obróbce termicznej.

Dla urozmaicenia:

Ciasto Stefanka po upieczeniu pozostawcie na kilka dni, aby miodowy spód nabrał wilgotności.