Składniki
500 gramów
ciasto:
500 gramów
200 gramów
150 gramów
3 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
masa grysikowa:
500 mililitrów
5 łyżek
120 gramów
200 gramów
2 łyżeczki
polewa czekoladowa:
120 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę i sodę przesiej przez sito, mleko wraz z miodem podgrzej w rondlu.
Krok 2
Do kielicha robota kuchennego wsyp mąkę z sodą, dodaj masło, cukier, 2 całe jajka, żółtko, przestudzone mleko z miodem. Wyrób ciasto na jednolitą masę, podziel na trzy części i rozwałkuj na 3 placki.
Krok 3
Spód formy wyłóż papierem do pieczenia i wyklej 1 plackiem. Piecz w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostaw do ostygnięcia. W ten sam sposób upiecz dwa pozostałe placki ciasta i wystudź.
Krok 4
Przygotuj masę grysikową. Mleko wlej do garnka, dodaj kaszę manną i gotuj, aż masa zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Miksując, dodawaj po łyżce zimnego grysiku.
Krok 5
Na pierwszy placek rozsmaruj połowę powideł, następnie rozsmaruj połowę masy grysikowej i przykryj drugim plackiem. Powtórz tą czynność przykrywając trzecim plackiem.
Krok 6
W rondlu podgrzej masło z czekoladą do rozpuszczenia składników. Dobrze wymieszaj. Gotową polewę wylej na wierzch ciasta, rozsmaruj i ostaw w chłodne, wilgotne miejsce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Ciasto Stefanka
Ciasto Stefanka to pyszny deser o miodowym smaku, który najlepiej smakuje po 2-3 dniach od jego zrobienia. Wynika to z konsystencji spodu placka, który pod wpływem wilgotnej masy grysikowej oraz powideł z czasem kruszeje, nabierając delikatności i miękkości. Jeśli szukacie pomysłu na klasyczny deser doskonale nadający się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje – spróbujcie ciasta Stefanka. Z pewnością przepis przypadnie wam do gustu, przywołując zapomniane już smaki z dawnych lat.
Dla kogo?
Stefanka jest ciastem dla każdego, kto lubi desery o delikatnej konsystencji i miodowym smaku.
Na jaką okazję?
Domowy placek jest idealnym pomysłem na święta oraz domowe uroczystości rodzinne.
Czy wiesz, że?
Kasza manna powstaje z ziaren pszenicy zwyczajnej, podczas jej mielenia na mąkę. Na sklepowych półkach znajdziecie dwie odmiany grysiku – tradycyjną oraz błyskawiczną, która została poddana wstępnej obróbce termicznej.
Dla urozmaicenia:
Ciasto Stefanka po upieczeniu pozostawcie na kilka dni, aby miodowy spód nabrał wilgotności.