Ciasto Stefanka

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

21

30 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

526 osób wydrukowało

Pobierz pdf

348 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

600 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

3 szklanki

2 sztuki

1 szklanka

3 łyżki

2 łyżeczki

krem:

7 łyżek

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i odstawić w chłodne miejsce na około pół godziny.

Krok 2

Podzielić ciasto na 6 części i cienko rozwałkować.

Krok 3

Piec 10 minut (każde osobno) w temp. 170 stopni C.

Krok 4

Przyrządzanie kremu: Mleko zagotować z cukrem i kaszą.

Krok 5

Kasię utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonej kaszy manny.

Krok 6

Dokładnie utrzeć na pulchną masę i na koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny.

Krok 7

Ciasto przekładać kremem i na koniec polać polewą czekoladową.

Krok 8

Dowolnie udekorować.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto StefankaCiasto Stefanka

Stefanka to klasyczne ciasto warstwowe. Cienkie blaty przygotowuje się z dodatkiem miodu, dzięki któremu całość zyskuje przyjemną słodycz, a placki miękną z czasem. Przekładane są one kremem na bazie delikatnej kaszy manny. Wystarczy ugotować ją na gęsto, doprawić cukrem, sokiem z cytryny, a żeby uzyskała lepszą konsystencję, należy dodać do niej kostkę do pieczenia. Przygotuj ciasto i schłódź je, żeby łatwiej było je rozwałkować na bardzo cienkie blaty. Z jednej porcji przygotuj sześć placków i piecz je przez krótki czas. Po przestudzeniu przygotuj krem i przekładaj nim każdą warstwę, delikatnie je dociskając. Wierzch udekoruj polewą czekoladową (dodaj do niej żelatynę, by stała się bardziej błyszcząca). Dobrze jest odstawić ją na kilka godzin, by smaki się przeniknęły, a ciasto zmiękło. Stefankę podawaj pokrojoną na kwadraty. Dobrze sprawdzi się na wiele okazji, a także jako słodkość do popołudniowej kawy. Świetnie będzie smakowała z dodatkiem konfitury owocowej. Upiecz ją i podziel się z nami swoją opinią. Smacznego!