Jak zrobić ciasto kruche? Ile piec i w jakiej temperaturze?

Idealne na tarty, ciasteczka, faworki czy spody sernika – jak zrobić ciasto kruche, by jednocześnie było delikatne i chrupiące? Do przygotowania podstawowej wersji wystarczą jedynie 3 składniki, ale koniecznie dobrej jakości, dzięki czemu po upieczeniu zachowa złocisty kolor i subtelnie śmietankowy aromat. Gotowi do wyrobienia ciasta kruchego? Zaczynamy!

Jak zrobić ciasto kruche?

Podstawą ciasta kruchego są mąka, masło i jaja. W zależności od rodzaju wypieku dodaje się jeszcze niewielką ilość soli lub cukru. Aby ciasto po upieczeniu zyskało charakterystyczną chrupiącą strukturę należy je przede wszystkim przygotować z dobrej jakości składników.

  • Mąka – jaka mąka na ciasto kruche będzie najlepsza? Najczęściej zaleca się użycie mąki pszennej typu 550 lub zmieszanie jej w równych proporcjach z krupczatką, która dzięki grubszemu mieleniu zapewnia wypiekom większą chrupkość. W niektórych przepisach można się spotkać z zaleceniem użycia wyłącznie przypominającej drobną kaszkę krupczatki, z której wychodzą smaczne kruche ciasteczka z cukrem lub aromatyczny jabłecznik z budyniową nutą, pokryty warstwą złocistej kruszonki.
  • Jajka – najczęściej dodawane są żółtka, ewentualnie część jajek w całości (np. 2 całe jajka i 3 żółtka), ponieważ białka z reguły prowadzą do zmniejszenia kruchości upieczonego ciasta.
  • Tłuszcze – to bardzo ważny składnik, ponieważ swoją konsystencję ciasto kruche zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu (40-66% całej masy). Zarówno do słodkich, jak i wytrawnych wypieków najczęściej używane jest prawdziwe masło wysokiej jakości, margaryna roślinna lub połączenie masła ze smalcem.
  • Sól lub cukier – w przypadku przygotowywania słodkich wypieków do wyrabianego ciasta dodaje się cukier puder w ilości nie przekraczającej 33% masy mąki. Dodanie kryształu może sprawić, że po wyjęciu z piekarnika na powierzchni wypieków pojawią się brązowe kropki będące skarmelizowanym cukrem.

Przygotowanie ciasta kruchego

W przygotowaniu ciasta kruchego najlepiej zachować kolejność dodawania poszczególnych składników. Najpierw do miski należy przesypać mąkę, następnie dodać cukier lub sól (jeśli wypiek będzie wytrawny), jajka oraz pokrojone w cienkie plastry tłuszcze. Masło lub margarynę warto wyciągnąć nieco wcześniej z lodówki, by stały się bardziej miękkie, co skróci czas łączenia wszystkich składników. W zależności od rodzaju wypieku można również dodać cynamon, wanilię lub trochę gorzkiego, drobno mielonego kakao. Ze wszystkich produktów należy wyrobić sprężyste, jednolite ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut, by nieco stwardniało.

Delikatne ciasto kruche – ile piec?

Zastanawiacie się, jak piec ciasto kruche? Cienkie plastry lub wycięte ciasteczka najlepiej układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu prostemu zabiegowi nie przywrą do formy i nie ulegną szybkiemu przypaleniu. W przypadku przygotowywania spodu do innego wypieku, np. kruchego ciasta z budyniową pianką i owocami rozłożoną na dnie warstwę nakłuwa się widelcem, co zapewni lepszą cyrkulację powietrza, czyli równomiernie wypieczenie. W jakiej temperaturze piec ciasto kruche? To zależy od kilku czynników, jak rodzaj wypieku, grubość czy dodanie kolejnych warstw, np. z owoców, sera, budyniu czy bezy. W przypadku kruchych ciasteczek piekarnik rozgrzewa się do 180-190°C, zaś piekąc szarlotkę z kokosem lub mazurka w zupełności wystarczy 180°C. Warto również wiedzieć, ile piec ciasto kruche – deser jest idealny, gdy nabierze złocistego koloru i zacznie odstawać od brzegów blaszki.

Pyszne ciasto kruche – kilka praktycznych porad

Jeśli nie macie pewności, jak zrobić ciasto kruche w taki sposób, by zachowało chrupkość, delikatność i odpowiedni smak, zastosujcie się do kilku prostych sztuczek często stosowanych zarówno przez panie domu, jak i wytrawnych kucharzy.

  • Do przygotowania kruchych wypieków najlepiej użyć cukru pudru, który zagwarantuje gładką, jednolitą konsystencję ciasta.
  • Ciasta kruchego nie powinno się wyrabiać zbyt długo, ponieważ rozpuszczony tłuszcz wsiąknie w mąkę sprawiając, że pod wpływem wysokiej temperatury stanie się twarde, a nie kruche.
  • Jeśli wyrabiane ciasto jest bardzo zbite, można dodać trochę wody, mleka lub śmietany.
  • Zanim masa trafi na stolnicę, powinna zostać szczelnie owinięta folią spożywczą i trafić do lodówki na minimum 30 minut. Gdy pod wpływem temperatury nieco stwardnieje, łatwiej będzie ją wałkować czy formować określone kształty.
  • Świeżo upieczonego spodu lub ciastek nie powinno się od razu przekładać z blachy, ponieważ są miękkie i mogą ulec uszkodzeniu. Wystarczy je wyciągnąć z piekarnika, a następnie pozostawić na kilka minut, by lekko przestygły i stały się idealnie chrupkie.