Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

921

3145 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9280 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29046 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

430 gramów

2 łyżeczki

1.5 szklanki

100 mililitrów

5 sztuk

2 opakowania

400 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodaj Kasię i wymieszaj lekko mikserem.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - Krok 1

Krok 2

Masę przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Podziel na dwie części w proporcji 2:3. Zawiń w folię i odłóż do zamrażarki na co najmniej 30 minut.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie większą część ciasta rozwałkuj i wylep nim, wyłożoną papierem do pieczenia, blaszkę o wymiarach 24x24 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut w 180 st.C. Odstaw do wystygnięcia.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - Krok 3

Krok 4

Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Ciągle miksując wsyp najpierw budynie, a następnie wlej cienką stróżką olej.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - Krok 4

Krok 5

Powstałą piankę wyłóż na podpieczonym spodzie, wyrównaj. Na piance ułóż owoce.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - Krok 5

Krok 6

Na wierzch zetrzyj, na tarce o dużych oczkach, pozostałe ciasto. Placek włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz około 30 minut.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - Krok 6
69

Opinie o przepisie

  • Gaja Sadowska

    Gaja Sadowska

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Pach

    Kasia Pach

    ciasto łatwe do zrobienia, jakie pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernarda Płocińska

    Bernarda Płocińska

    Budyń na pół litra?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Monika  Piotrowska

    Monika Piotrowska

    Pyszne i łatwe super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Mirios

    Konrad Mirios

    Czy musi być kwadratowa forma czy to wszystko jedno.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marzena Kubanska

    Marzena Kubanska

    polecam.szybko latwo i smacznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Niki Nikolcia

    Niki Nikolcia

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Łagiewnik

    Ewelina Łagiewnik

    Zrobiłam i ja, faktycznie nie wyrósł tak jak na zdjęciu i w niektórych miejscach zrobił się zakalec, ale pomimo tego nawet wyszło smaczne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Pach

    Kasia Pach

    pyszne, owoce można zmieniać do woli, zawsze wychodzi smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Mącznik

    Justyna Mącznik

    Pyszne ciasto.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jaroslaw Slo

    Jaroslaw Slo

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Szafranowicz

    Lucyna Szafranowicz

    Pyszne robiłam kilka razy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mo Nika

    Mo Nika

    rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Petelczyc

    Beata Petelczyc

    poprostu pychota z każdymi owocami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec

    Przepyszne. Robiłam ze śliwkami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    proste i dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Zakrzewska

    Izabela Zakrzewska

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzatka Kłos

    Małgorzatka Kłos

    to ciasto robię od roku i jest u mnie numerem 1;)robilam z mrożonymi i świeżymi truskawkami i raz z budyniem czekoladowym.Wszystkie wersje pyszne.Daje mniej cukru niz w przepisie i tez jest słodkie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Madej

    Edyta Madej

    dzisiaj mam już kopiec ale to będzie następne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Druciarek

    Elżbieta Druciarek

    Bardzo dobre ciasto ,zajadamy się nim.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kotlorz

    Katarzyna Kotlorz

    Ciasto super. Wszystkim smakowało. Takie piękne i kolorowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • izaela fielek

    izaela fielek

    Robilam ciasto z swiezymi truskawkami :-) PYSZNE to malo powiedziane, wszyscy sie zajadli jakby jedli sernik no i nic na blaszce nie zostalo, dzisiej robie z swiezymi jagodami :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Rys Guzowska

    Renata Rys Guzowska

    dzisiaj bende próbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Rys Guzowska

    Renata Rys Guzowska

    Super ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • beska beska

    beska beska

    Robilam je i z malinami i z borówkami i właściwie ze wszystkimi możliwymi owocami. Wygrały wiśnie. Do ciasta dodaje tylko 3 łyżki cukru a do masy mniej oleju i mniej cukru.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kubiś

    Barbara Kubiś

    Moje ulubione od roku czy dwóch lat, x malinami chyba najlepsze, ale truskawki czy jabłka też są fajne. Oleju raczej nie da się zastąpić mlekiem. Ja nie próbowałam. Daję trochę mniej niż szklaneczka, no i cukru zdecydowanie daję mniej ok. pół szklaneczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Trosia

    Gosia Trosia

    Ja robię z truskawkami :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasto z budyniową pianką i owocamiKruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Sposoby na przygotowanie pysznego domowego ciasta mogą być rozmaite. Zależą od upodobań domowników oraz panującego sezonu na owoce. Kruche ciasto z budyniową pianką przyrządzisz jednak, kiedy tylko zechcesz. W zależności od tego, czy będziesz dysponować świeżymi truskawkami, malinami, czy też borówkami, możesz tworzyć przeróżne wariacje na jego temat. Do jego pieczenia sprawdzą się również owoce mrożone. Zacznij od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki powinny być zimne. Zagnieć je szybko, by zbytnio ich nie ogrzewać, a następnie podziel i odłóż ciasto do zamrażarki. To ważne, jeśli chcesz, żeby wyszło kruche i smaczne. Przygotuj delikatną piankę z białek. Dodaj do niej budynie w proszku, by była bardziej zwarta i nabrała wyrazistego smaku. Użyj budyniu śmietankowego, nadawać się będzie także waniliowy. Kiedy ułożysz już wszystkie warstwy wypieku w blaszce, zetrzyj na nie kawałek zamrożonego ciasta. Gotowe posyp cukrem pudrem albo cynamonem. Podawaj udekorowane świeżymi owocami. Pasować będzie do filiżanki kawy albo owocowej herbaty.