Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami
NOWY PRZEPIS
średnie
30123 osoby zapisały

Składniki
ciasto:
2 szklanki
0.5 szklanki
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szczypta
pianka budyniowa:
6 sztuk
1 szklanka
2 sztuki
4 łyżki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło siekamy z przesianą mąką i cukrem. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy.

Krok 2
Dodajemy jajko, żółtka, sól i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Odkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Krok 3
Po upływie czasu ciasto wyjmujemy z lodówki. Wałkujemy je na wielkość blaszki. Przekładamy do blaszki i delikatnie nakłuwamy widelcem.

Krok 4
Białka ubijamy na sztywno. Następnie powoli dodajemy cukier puder. Dodajemy budyń, łyżeczka po łyżeczce. Ciągle miksując wlewamy powoli olej.

Krok 5
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Piankę budyniową wykładamy na spód. Posypujemy owocami, lekko je wciskamy. Pieczemy przez ok. 40 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami
Przepisu na kruche ciasto z budyniową pianką i owocami nie może zabraknąć w deserowym repertuarze. Punkt obowiązkowy zwłaszcza w miesiącach, kiedy dostęp do świeżych, sezonowych owoców jest niemalże nieograniczony. Ciasto z budyniem wygląda nad wyraz apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje.
Dla kogo?
Dla kucharzy, którzy lubią kombinować i oczekują nieco bardziej wymagających wyzwań niż tylko zmiksowanie wszystkich składników i umieszczenie ich w foremce.
Na jaką okazję?
Efektowne ciasto z budyniem i owocami uświetni każdą ważną uroczystość. Organizujecie przyjęcie z okazji urodzin, imienin albo zdanego egzaminu? Z takim deserem poczujecie się naprawdę odświętnie.
Czy wiesz, że?
Przepis na kruche ciasto z budyniową pianką wykorzystacie również do zrobienia różnorodnych tart. Bez dodatku cukru stworzycie podstawę wytrawnego przysmaku.
Dla urozmaicenia:
Dodatkową warstwę owoców można ułożyć między kruchym ciastem a budyniową pianką.