Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - łatwe | Przepisy.pl pixel

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

978

heart
3615 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

9608 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

0.5 szklanki

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

pianka budyniowa:

6 sztuk

1 szklanka

2 sztuki

4 łyżki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło siekamy z przesianą mąką i cukrem. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - Krok 1

Krok 2

Dodajemy jajko, żółtka, sól i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Odkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - Krok 2

Krok 3

Po upływie czasu ciasto wyjmujemy z lodówki. Wałkujemy je na wielkość blaszki. Przekładamy do blaszki i delikatnie nakłuwamy widelcem.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy na sztywno. Następnie powoli dodajemy cukier puder. Dodajemy budyń, łyżeczka po łyżeczce. Ciągle miksując wlewamy powoli olej.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - Krok 4

Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Piankę budyniową wykładamy na spód. Posypujemy owocami, lekko je wciskamy. Pieczemy przez ok. 40 minut.

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - Krok 5
9

Opinie o przepisie

  • julka

    julka , 07.07.2023

    a jak to śmietana

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • eM

    eM , 23.12.2022

    Piekę już 20 minut dłużej, a budyniowa masa nadal jest płynna. Pomocy...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Alicja

    Alicja , 27.09.2022

    Czy budyń ma być ugotowany czy dodajemy proszek?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Julka

    Julka , 16.03.2021

    Nie da się zepsuć, jagody nadają świetny smak i zapach ciastu. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Rura

    Krzysztof Rura , 14.12.2020

    TAK Pianka budyniowa stawia kropkę nad ,,i" w zdaniu ,,Ale świetny przepis!". W połączeniu z kruchym ciastem tworzą idealną kompozycję, która zasłużyla u mnie na trzy wykrzykniki na kartce z wydrukiem, które oznaczają, że się udało i smakowało, więc jeszcze nie raz je zrobię. Lubię przepisy na okrągłą blachę, więc jest to dodatkowym atutem. Słodkie trójkąty ładnie wyglądają na deserowych talerzykach. Fantazyjnie udekorowane owocami wygląda jeszcze bardziej apetycznie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasto z budyniową pianką i owocamiKruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Przepisu na kruche ciasto z budyniową pianką i owocami nie może zabraknąć w deserowym repertuarze. Punkt obowiązkowy zwłaszcza w miesiącach, kiedy dostęp do świeżych, sezonowych owoców jest niemalże nieograniczony. Ciasto z budyniem wygląda nad wyraz apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje.

Dla kogo?

Dla kucharzy, którzy lubią kombinować i oczekują nieco bardziej wymagających wyzwań niż tylko zmiksowanie wszystkich składników i umieszczenie ich w foremce.

Na jaką okazję?

Efektowne ciasto z budyniem i owocami uświetni każdą ważną uroczystość. Organizujecie przyjęcie z okazji urodzin, imienin albo zdanego egzaminu? Z takim deserem poczujecie się naprawdę odświętnie.

Czy wiesz, że?

Przepis na kruche ciasto z budyniową pianką wykorzystacie również do zrobienia różnorodnych tart. Bez dodatku cukru stworzycie podstawę wytrawnego przysmaku.

Dla urozmaicenia:

Dodatkową warstwę owoców można ułożyć między kruchym ciastem a budyniową pianką.