Spanakopita - przepis ze szpinakiem: grecki | Przepisy.pl pixel

Spanakopita, czyli grecka tarta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
191 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 pęczki

1 opakowanie

2 sztuki

4 sztuki

45 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

4 sztuki

60 gramów

200 gramów

100 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oberwij listki z szpinaku i pietruszki. Zagotuj wodę w garnku i naszykuj w oddzielnym pojemniku zimną wodę z lodem. Same listki szpinaku oraz pietruszki sparz w wrzątku przez 30 sekund, przełóż do wody z lodem. Następnie odcedź, osusz i pokrój niezbyt drobno.

Krok 2

Cebulę, orzechy oraz czosnek posiekaj. Ser feta rozkrusz. Na patelni podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj orzechy, szpinak z pietruszką oraz ser feta. Dopraw gałką, chili Knorr oraz sosem sałatkowym Knorr. Odstaw do ostygnięcia. Na końcu wymieszaj całość z jajkami.

Krok 3

Każdy płat ciasta filo posmaruj pędzlem z oliwą. Ułóż cztery warstwy ciasta jedno na drugim. Przygotuj dwa takie zestawy. Naczynie do wypiekania wyłóż papierem do pieczenia i połóż na dnie przygotowane ciasto.

Krok 4

Wyłóż masę szpinakowo-jajeczną. Przykryj drugą warstwą ciasta. Nożyczkami odetnij dookoła nadmiar ciasta, zlep brzegi i piecz w rozgrzanym wcześniej do 190 stopni piekarniku przez 30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak Spanakopity dodaj do farszu suszone pomidory i oliwki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spanakopita, czyli grecka tarta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spanakopita, czyli grecka tarta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spanakopita, czyli grecka tarta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spanakopita, czyli grecka tarta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spanakopita, czyli grecka tarta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spanakopita, czyli grecka tarta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spanakopita, czyli grecka tarta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spanakopita, czyli grecka tarta  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spanakopita, czyli grecka tarta Spanakopita, czyli grecka tarta

Spanakopita to tradycyjne danie greckie, przyrządzane ze szpinaku i sera feta. Podstawę potrawy stanowi ciasto filo, które idealnie łączy się z pozostałymi składnikami. Jeśli odwiedziliście już Grecję, z pewnością mieliście okazję próbować spanakopity, czyli greckiej tarty. Jeśli nie, zapraszamy na greckie wakacje w Waszej kuchni. Bez trudu przygotujecie to danie z produktów powszechnie dostępnych w sklepach.

Dla kogo?

Dla każdego! Spanakopita zadowoli miłośników kuchni greckiej, a także zwolenników dań pieczonych. Z pewnością przypadnie do gustu osobom preferującym potrawy wegetariańskie.

Na jaką okazję?

Spanakopita jest idealną propozycją na lunch lub kolację. Nie może jej także zabraknąć podczas przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Ciasto filo wywodzi się z Turcji. Stało się niezwykle popularne w Europie Środkowo – Wschodniej i na Bałkanach. Składa się jedynie z mąki, oliwy, soli i wody. Cienkie, niemal przezroczyste ciasto smaruje się masłem, dzięki czemu poszczególne warstwy nie sklejają się ze sobą.

Dla urozmaicenia:

Oliwki i suszone pomidory będą idealnymi dodatkami, które wzbogacą smak spanakopity.