
Składniki
1 kilogram
2 pęczki
1 opakowanie
2 sztuki
4 sztuki
45 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
4 sztuki
60 gramów
200 gramów
100 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oberwij listki z szpinaku i pietruszki. Zagotuj wodę w garnku i naszykuj w oddzielnym pojemniku zimną wodę z lodem. Same listki szpinaku oraz pietruszki sparz w wrzątku przez 30 sekund, przełóż do wody z lodem. Następnie odcedź, osusz i pokrój niezbyt drobno.
Krok 2
Cebulę, orzechy oraz czosnek posiekaj. Ser feta rozkrusz. Na patelni podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj orzechy, szpinak z pietruszką oraz ser feta. Dopraw gałką, chili Knorr oraz sosem sałatkowym Knorr. Odstaw do ostygnięcia. Na końcu wymieszaj całość z jajkami.
Krok 3
Każdy płat ciasta filo posmaruj pędzlem z oliwą. Ułóż cztery warstwy ciasta jedno na drugim. Przygotuj dwa takie zestawy. Naczynie do wypiekania wyłóż papierem do pieczenia i połóż na dnie przygotowane ciasto.
Krok 4
Wyłóż masę szpinakowo-jajeczną. Przykryj drugą warstwą ciasta. Nożyczkami odetnij dookoła nadmiar ciasta, zlep brzegi i piecz w rozgrzanym wcześniej do 190 stopni piekarniku przez 30 minut.

Dobra rada:
Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak Spanakopity dodaj do farszu suszone pomidory i oliwki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spanakopita, czyli grecka tarta
Spanakopita to tradycyjne danie greckie, przyrządzane ze szpinaku i sera feta. Podstawę potrawy stanowi ciasto filo, które idealnie łączy się z pozostałymi składnikami. Jeśli odwiedziliście już Grecję, z pewnością mieliście okazję próbować spanakopity, czyli greckiej tarty. Jeśli nie, zapraszamy na greckie wakacje w Waszej kuchni. Bez trudu przygotujecie to danie z produktów powszechnie dostępnych w sklepach.
Dla kogo?
Dla każdego! Spanakopita zadowoli miłośników kuchni greckiej, a także zwolenników dań pieczonych. Z pewnością przypadnie do gustu osobom preferującym potrawy wegetariańskie.
Na jaką okazję?
Spanakopita jest idealną propozycją na lunch lub kolację. Nie może jej także zabraknąć podczas przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Ciasto filo wywodzi się z Turcji. Stało się niezwykle popularne w Europie Środkowo – Wschodniej i na Bałkanach. Składa się jedynie z mąki, oliwy, soli i wody. Cienkie, niemal przezroczyste ciasto smaruje się masłem, dzięki czemu poszczególne warstwy nie sklejają się ze sobą.
Dla urozmaicenia:
Oliwki i suszone pomidory będą idealnymi dodatkami, które wzbogacą smak spanakopity.