Tarta z czerwonej kapusty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z czerwonej kapusty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

36 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

80 gramów

składniki do nadzienia tarty:

0.25 sztuki

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

4 sztuki

200 gramów

200 gramów

0.5 opakowania

3 łyżki

składniki na sałatkę:

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natkę pietruszki posiekaj. Kapustę poszatkuj. Jabłka obierz i pokrój w kostkę ok 1cm. Jogurt wymieszaj z rodzynkami, migdałami, jajkami (4szt) i Garam Masala Knorr.

Krok 2

Wypłucz ziarna prosa, następnie zalej 80g wody i 80g mleka. Ugotuj powoli aż wchłonie płyn i będzie miękka. Następnie lekko ostudź, połącz z jajkiem i mąką z ciecierzycy. Dodaj Harissę Knorr i pietruszkę. Wyrabiaj na ciasto i wyłóż nim formę do tarty z papierem do pieczenia.

Krok 3

Jabłka z kapustą podsmaż. Połącz z rodzynkami, migdałami i wyłóż nadzieniem dno tarty. Zalej mieszanką jajek z jogurtem. Piecz w 190 stopniach przez 30-40 minut

Krok 4

W tym czasie przygotuj sałatkę.

Krok 5

Wyciśnij sok z cytryny do miski. Dodaj trzy łyżki oliwy oraz sos sałatkowy Knorr. Wymieszaj.

Krok 6

Rukolę umyj i osusz. Pomidorki przekrój na pół. Wymieszaj sałatkę i podawaj z tartą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Spróbuj tarty na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z czerwonej kapusty  Tarta z czerwonej kapusty

Tarty, jako potrawy wywodzące się z kuchni francuskiej, najczęściej kojarzymy z wersją na słodko. Latem stają się wyjątkowo popularne, kiedy mamy nieograniczony dostęp do świeżych owoców. Jeśli szukacie ciekawego połączenia smaków, które świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, przygotujcie tartę z czerwonej kapusty. Aromatyczne ciasto, połączone z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych będzie wyjątkową pozycją w Waszym menu, która zagości w nim na stałe. Smacznego!

Dla kogo?

Dla miłośników tart, a także osób, które szukają ciekawych inspiracji, pozwalających odmienić codzienne menu obiadowe.

Na jaką okazję?

Tarta z czerwonej kapusty jest idealną propozycją na lunch oraz kolację. Doskonale sprawdzi się również jako danie główne podczas przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Proso afrykańskie ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Może być spożywane w postaci kaszki, a po zmieleniu tworzy aromatyczną mąkę do wypieku chleba. Potrawom nadaje lekko orzechowego smaku.

Dla urozmaicenia:

Tartę z czerwonej kapusty możesz spożywać na gorąco lub na zimno, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy.