
Składniki
100 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
80 gramów
składniki do nadzienia tarty:
0.25 sztuki
2 sztuki
50 gramów
50 gramów
4 sztuki
200 gramów
200 gramów
0.5 opakowania
3 łyżki
składniki na sałatkę:
100 gramów
1 opakowanie
100 gramów
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Natkę pietruszki posiekaj. Kapustę poszatkuj. Jabłka obierz i pokrój w kostkę ok 1cm. Jogurt wymieszaj z rodzynkami, migdałami, jajkami (4szt) i Garam Masala Knorr.
Krok 2
Wypłucz ziarna prosa, następnie zalej 80g wody i 80g mleka. Ugotuj powoli aż wchłonie płyn i będzie miękka. Następnie lekko ostudź, połącz z jajkiem i mąką z ciecierzycy. Dodaj Harissę Knorr i pietruszkę. Wyrabiaj na ciasto i wyłóż nim formę do tarty z papierem do pieczenia.
Krok 3
Jabłka z kapustą podsmaż. Połącz z rodzynkami, migdałami i wyłóż nadzieniem dno tarty. Zalej mieszanką jajek z jogurtem. Piecz w 190 stopniach przez 30-40 minut
Krok 4
W tym czasie przygotuj sałatkę.
Krok 5
Wyciśnij sok z cytryny do miski. Dodaj trzy łyżki oliwy oraz sos sałatkowy Knorr. Wymieszaj.
Krok 6
Rukolę umyj i osusz. Pomidorki przekrój na pół. Wymieszaj sałatkę i podawaj z tartą.

Dobra rada:
Spróbuj tarty na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z czerwonej kapusty
Tarty, jako potrawy wywodzące się z kuchni francuskiej, najczęściej kojarzymy z wersją na słodko. Latem stają się wyjątkowo popularne, kiedy mamy nieograniczony dostęp do świeżych owoców. Jeśli szukacie ciekawego połączenia smaków, które świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, przygotujcie tartę z czerwonej kapusty. Aromatyczne ciasto, połączone z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych będzie wyjątkową pozycją w Waszym menu, która zagości w nim na stałe. Smacznego!
Dla kogo?
Dla miłośników tart, a także osób, które szukają ciekawych inspiracji, pozwalających odmienić codzienne menu obiadowe.
Na jaką okazję?
Tarta z czerwonej kapusty jest idealną propozycją na lunch oraz kolację. Doskonale sprawdzi się również jako danie główne podczas przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Proso afrykańskie ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Może być spożywane w postaci kaszki, a po zmieleniu tworzy aromatyczną mąkę do wypieku chleba. Potrawom nadaje lekko orzechowego smaku.
Dla urozmaicenia:
Tartę z czerwonej kapusty możesz spożywać na gorąco lub na zimno, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy.