Tarta z czerwonej kapusty przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tarta z czerwonej kapusty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

80 gramów

składniki do nadzienia tarty:

0.25 sztuki

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

4 sztuki

200 gramów

200 gramów

0.5 opakowania

3 łyżki

składniki na sałatkę:

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natkę pietruszki posiekaj. Kapustę poszatkuj. Jabłka obierz i pokrój w kostkę ok 1cm. Jogurt wymieszaj z rodzynkami, migdałami, jajkami (4szt) i Garam Masala Knorr.

Krok 2

Wypłucz ziarna prosa, następnie zalej 80g wody i 80g mleka. Ugotuj powoli aż wchłonie płyn i będzie miękka. Następnie lekko ostudź, połącz z jajkiem i mąką z ciecierzycy. Dodaj Harissę Knorr i pietruszkę. Wyrabiaj na ciasto i wyłóż nim formę do tarty z papierem do pieczenia.

Krok 3

Jabłka z kapustą podsmaż. Połącz z rodzynkami, migdałami i wyłóż nadzieniem dno tarty. Zalej mieszanką jajek z jogurtem. Piecz w 190 stopniach przez 30-40 minut

Krok 4

W tym czasie przygotuj sałatkę.

Krok 5

Wyciśnij sok z cytryny do miski. Dodaj trzy łyżki oliwy oraz sos sałatkowy Knorr. Wymieszaj.

Krok 6

Rukolę umyj i osusz. Pomidorki przekrój na pół. Wymieszaj sałatkę i podawaj z tartą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Spróbuj tarty na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z czerwonej kapusty   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z czerwonej kapusty  Tarta z czerwonej kapusty

Tarty, jako potrawy wywodzące się z kuchni francuskiej, najczęściej kojarzymy z wersją na słodko. Latem stają się wyjątkowo popularne, kiedy mamy nieograniczony dostęp do świeżych owoców. Jeśli szukacie ciekawego połączenia smaków, które świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, przygotujcie tartę z czerwonej kapusty. Aromatyczne ciasto, połączone z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych będzie wyjątkową pozycją w Waszym menu, która zagości w nim na stałe. Smacznego!

Dla kogo?

Dla miłośników tart, a także osób, które szukają ciekawych inspiracji, pozwalających odmienić codzienne menu obiadowe.

Na jaką okazję?

Tarta z czerwonej kapusty jest idealną propozycją na lunch oraz kolację. Doskonale sprawdzi się również jako danie główne podczas przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Proso afrykańskie ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Może być spożywane w postaci kaszki, a po zmieleniu tworzy aromatyczną mąkę do wypieku chleba. Potrawom nadaje lekko orzechowego smaku.

Dla urozmaicenia:

Tartę z czerwonej kapusty możesz spożywać na gorąco lub na zimno, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy.