Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

136 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.25 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

3 łyżki

15 mililitrów

1 pęczek

sos:

150 mililitrów

1 opakowanie

150 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno natkę pietruszki. Zagotuj śmietankę z wodą oraz Spaghetti Knorr. Na końcu dodaj natkę pietruszki oraz pieprz.

Krok 2

Ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrój czerwoną kapustę w paski i następnie w kostkę.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj warzywa z mąką z ciecierzycy, dodaj jajko, ziarna słonecznika i przyprawy Knorr aż powstanie ciasto na placki.

Krok 4

Rozgrzej olej i smaż małe placki po kilka minut z każdej strony aż będą złociste i rumiane. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem z zielonym pieprzem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz również dodać do placków np wędzony boczek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane z czerwoną kapustąPlacki ziemniaczane z czerwoną kapustą

Lubicie placki ziemniaczane? Z pewnością tak! To niemal narodowa potrawa Polaków. Warto rozbudzić w sobie kulinarną kreatywność i nieco zmienić to tradycyjne danie. A jak? W bardzo prosty sposób. Wystarczy modra kapusta, ziarno słonecznika, mąka z ciecierzycy i egzotyczne przyprawy. Ciekawa odmiana zwykłych placków ziemniaczanych z czerwoną kapustą zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Spróbujcie!

Dla kogo?

Dla każdego, kto poszukuje nowych smaków połączonych z tradycyjną recepturą. Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą są także idealną propozycją dla wszystkich, którzy nie przepadają za wielogodzinnym gotowaniem. Danie przyrządzicie w kilkadziesiąt minut.

Na jaką okazję?

Placki ziemniaczane i kapusta czerwona odmienią codzienne menu obiadowe.

Czy wiesz, że?

Kapusta czerwona, inaczej nazywana modrą, jest powszechnie uprawiana w obu Amerykach, Europie i Chinach. Stała się popularnym dodatkiem nie tylko do dań obiadowych, ale wykorzystuje się ją również do kanapek i burgerów. Jest znacznie bardziej wytrzymała od kapusty białej.

Dla urozmaicenia:

Jeśli jesteś zwolennikiem mięsnych dań, do placków ziemniaczanych możesz dodać na przykład wędzony boczek.