Placki z czerwonej kapusty - ziemniaczane: przepis | Przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
214 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

224 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.25 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

3 łyżki

15 mililitrów

1 pęczek

sos:

150 mililitrów

1 opakowanie

150 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno natkę pietruszki. Zagotuj śmietankę z wodą oraz Spaghetti Knorr. Na końcu dodaj natkę pietruszki oraz pieprz.

Krok 2

Ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrój czerwoną kapustę w paski i następnie w kostkę.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj warzywa z mąką z ciecierzycy, dodaj jajko, ziarna słonecznika i przyprawy Knorr aż powstanie ciasto na placki.

Krok 4

Rozgrzej olej i smaż małe placki po kilka minut z każdej strony aż będą złociste i rumiane. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem z zielonym pieprzem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz również dodać do placków np wędzony boczek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane z czerwoną kapustąPlacki ziemniaczane z czerwoną kapustą

Lubicie placki ziemniaczane? Z pewnością tak! To niemal narodowa potrawa Polaków. Warto rozbudzić w sobie kulinarną kreatywność i nieco zmienić to tradycyjne danie. A jak? W bardzo prosty sposób. Wystarczy modra kapusta, ziarno słonecznika, mąka z ciecierzycy i egzotyczne przyprawy. Ciekawa odmiana zwykłych placków ziemniaczanych z czerwoną kapustą zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Spróbujcie!

Dla kogo?

Dla każdego, kto poszukuje nowych smaków połączonych z tradycyjną recepturą. Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą są także idealną propozycją dla wszystkich, którzy nie przepadają za wielogodzinnym gotowaniem. Danie przyrządzicie w kilkadziesiąt minut.

Na jaką okazję?

Placki ziemniaczane i kapusta czerwona odmienią codzienne menu obiadowe.

Czy wiesz, że?

Kapusta czerwona, inaczej nazywana modrą, jest powszechnie uprawiana w obu Amerykach, Europie i Chinach. Stała się popularnym dodatkiem nie tylko do dań obiadowych, ale wykorzystuje się ją również do kanapek i burgerów. Jest znacznie bardziej wytrzymała od kapusty białej.

Dla urozmaicenia:

Jeśli jesteś zwolennikiem mięsnych dań, do placków ziemniaczanych możesz dodać na przykład wędzony boczek.