Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą
łatwe
219 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
0.25 sztuki
1 łyżeczka
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
3 łyżki
15 mililitrów
1 pęczek
sos:
150 mililitrów
1 opakowanie
150 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno natkę pietruszki. Zagotuj śmietankę z wodą oraz Spaghetti Knorr. Na końcu dodaj natkę pietruszki oraz pieprz.
Krok 2
Ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrój czerwoną kapustę w paski i następnie w kostkę.
Krok 3
W dużej misce wymieszaj warzywa z mąką z ciecierzycy, dodaj jajko, ziarna słonecznika i przyprawy Knorr aż powstanie ciasto na placki.
Krok 4
Rozgrzej olej i smaż małe placki po kilka minut z każdej strony aż będą złociste i rumiane. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem z zielonym pieprzem.

Dobra rada:
Możesz również dodać do placków np wędzony boczek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą
Lubicie placki ziemniaczane? Z pewnością tak! To niemal narodowa potrawa Polaków. Warto rozbudzić w sobie kulinarną kreatywność i nieco zmienić to tradycyjne danie. A jak? W bardzo prosty sposób. Wystarczy modra kapusta, ziarno słonecznika, mąka z ciecierzycy i egzotyczne przyprawy. Ciekawa odmiana zwykłych placków ziemniaczanych z czerwoną kapustą zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Spróbujcie!
Dla kogo?
Dla każdego, kto poszukuje nowych smaków połączonych z tradycyjną recepturą. Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą są także idealną propozycją dla wszystkich, którzy nie przepadają za wielogodzinnym gotowaniem. Danie przyrządzicie w kilkadziesiąt minut.
Na jaką okazję?
Placki ziemniaczane i kapusta czerwona odmienią codzienne menu obiadowe.
Czy wiesz, że?
Kapusta czerwona, inaczej nazywana modrą, jest powszechnie uprawiana w obu Amerykach, Europie i Chinach. Stała się popularnym dodatkiem nie tylko do dań obiadowych, ale wykorzystuje się ją również do kanapek i burgerów. Jest znacznie bardziej wytrzymała od kapusty białej.
Dla urozmaicenia:
Jeśli jesteś zwolennikiem mięsnych dań, do placków ziemniaczanych możesz dodać na przykład wędzony boczek.