Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

234

39 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.25 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

3 łyżki

15 mililitrów

1 pęczek

sos:

150 mililitrów

1 opakowanie

150 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno natkę pietruszki. Zagotuj śmietankę z wodą oraz Spaghetti Knorr. Na końcu dodaj natkę pietruszki oraz pieprz.

Krok 2

Ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrój czerwoną kapustę w paski i następnie w kostkę.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj warzywa z mąką z ciecierzycy, dodaj jajko, ziarna słonecznika i przyprawy Knorr aż powstanie ciasto na placki.

Krok 4

Rozgrzej olej i smaż małe placki po kilka minut z każdej strony aż będą złociste i rumiane. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem z zielonym pieprzem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz również dodać do placków np wędzony boczek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane z czerwoną kapustąPlacki ziemniaczane z czerwoną kapustą

Lubicie placki ziemniaczane? Z pewnością tak! To niemal narodowa potrawa Polaków. Warto rozbudzić w sobie kulinarną kreatywność i nieco zmienić to tradycyjne danie. A jak? W bardzo prosty sposób. Wystarczy modra kapusta, ziarno słonecznika, mąka z ciecierzycy i egzotyczne przyprawy. Ciekawa odmiana zwykłych placków ziemniaczanych z czerwoną kapustą zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Spróbujcie!

Dla kogo?

Dla każdego, kto poszukuje nowych smaków połączonych z tradycyjną recepturą. Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą są także idealną propozycją dla wszystkich, którzy nie przepadają za wielogodzinnym gotowaniem. Danie przyrządzicie w kilkadziesiąt minut.

Na jaką okazję?

Placki ziemniaczane i kapusta czerwona odmienią codzienne menu obiadowe.

Czy wiesz, że?

Kapusta czerwona, inaczej nazywana modrą, jest powszechnie uprawiana w obu Amerykach, Europie i Chinach. Stała się popularnym dodatkiem nie tylko do dań obiadowych, ale wykorzystuje się ją również do kanapek i burgerów. Jest znacznie bardziej wytrzymała od kapusty białej.

Dla urozmaicenia:

Jeśli jesteś zwolennikiem mięsnych dań, do placków ziemniaczanych możesz dodać na przykład wędzony boczek.