
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dymkę umyj i pokrój w plasterki. Pomidorki umyj i pokrój na połówki.
Krok 2
Wymieszaj serek wiejski z jajkiem. Dopraw przyprawą Knorr.
Krok 3
Dodaj mąkę, dymkę oraz pomidorki. Wymieszaj.
Krok 4
Blaszkę z piekarnika wyłóż pergaminem i nałóż łyżką ciasto tworząc 8 okrągłych placków. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10 min, następnie odwróć i piecz kolejne 10 minut.

Dobra rada:
Placki z serka wiejskiego podawaj z sałatką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki z serkiem wiejskim
Powszechnie dostępne składniki mogą zamienić się w wyśmienite danie. Pieczone placki z serkiem wiejskim są na to niepodważalnym dowodem. W naszej wersji smak łagodnych produktów został wzbogacony wyrazistym, meksykańskim akcentem. Oto przepis na placki z serka wiejskiego, do którego często będziecie wracać.
Dla kogo?
Placki z serkiem wiejskim będą odpowiadać każdemu, kto ceni proste kuchenne rozwiązania. Potrzebne do ich zrobienia składniki zazwyczaj obecne są w większości lodówek i kuchennych szafek.
Na jaką okazję?
Placki z serka wiejskiego sprawdzą się w roli smakowitego obiadu lub kolacji na gorąco. W weekendowe poranki macie trochę więcej czasu? Podajcie je w charakterze wytrawnego śniadania.
Czy wiesz, że?
Pomidory formalnie należą do owoców, które w powszechnej świadomości funkcjonują jako warzywa i w ten sposób są spożywane. Ich smak jest jednak wyraźnie słodszy i zawierają więcej wody niż większość jarzyn.
Dla urozmaicenia:
Serek wiejski warto wykorzystać do przyrządzenia słodkiego wariantu placuszków, które udekorujecie cukrem pudrem, dżemem, konfiturą lub owocami.