
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dymkę umyj i pokrój w plasterki. Pomidorki umyj i pokrój na połówki.
Krok 2
Wymieszaj serek wiejski z jajkiem. Dopraw przyprawą Knorr.
Krok 3
Dodaj mąkę, dymkę oraz pomidorki. Wymieszaj.
Krok 4
Blaszkę z piekarnika wyłóż pergaminem i nałóż łyżką ciasto tworząc 8 okrągłych placków. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10 min, następnie odwróć i piecz kolejne 10 minut.

Dobra rada:
Placki z serka wiejskiego podawaj z sałatką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki z serkiem wiejskim
Powszechnie dostępne składniki mogą zamienić się w wyśmienite danie. Pieczone placki z serkiem wiejskim są na to niepodważalnym dowodem. W naszej wersji smak łagodnych produktów został wzbogacony wyrazistym, meksykańskim akcentem. Oto przepis na placki z serka wiejskiego, do którego często będziecie wracać.
Dla kogo?
Placki z serkiem wiejskim będą odpowiadać każdemu, kto ceni proste kuchenne rozwiązania. Potrzebne do ich zrobienia składniki zazwyczaj obecne są w większości lodówek i kuchennych szafek.
Na jaką okazję?
Placki z serka wiejskiego sprawdzą się w roli smakowitego obiadu lub kolacji na gorąco. W weekendowe poranki macie trochę więcej czasu? Podajcie je w charakterze wytrawnego śniadania.
Czy wiesz, że?
Pomidory formalnie należą do owoców, które w powszechnej świadomości funkcjonują jako warzywa i w ten sposób są spożywane. Ich smak jest jednak wyraźnie słodszy i zawierają więcej wody niż większość jarzyn.
Dla urozmaicenia:
Serek wiejski warto wykorzystać do przyrządzenia słodkiego wariantu placuszków, które udekorujecie cukrem pudrem, dżemem, konfiturą lub owocami.