Placki z serka wiejskiego z piekarnika - placuszki | Przepisy.pl pixel

Placki z serkiem wiejskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

heart
197 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

216 osób wydrukowało

Pobierz pdf

657 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dymkę umyj i pokrój w plasterki. Pomidorki umyj i pokrój na połówki.

Krok 2

Wymieszaj serek wiejski z jajkiem. Dopraw przyprawą Knorr.

Krok 3

Dodaj mąkę, dymkę oraz pomidorki. Wymieszaj.

Krok 4

Blaszkę z piekarnika wyłóż pergaminem i nałóż łyżką ciasto tworząc 8 okrągłych placków. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10 min, następnie odwróć i piecz kolejne 10 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Placki z serka wiejskiego podawaj z sałatką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z serkiem wiejskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z serkiem wiejskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z serkiem wiejskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z serkiem wiejskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z serkiem wiejskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z serkiem wiejskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z serkiem wiejskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z serkiem wiejskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z serkiem wiejskimPlacki z serkiem wiejskim

Powszechnie dostępne składniki mogą zamienić się w wyśmienite danie. Pieczone placki z serkiem wiejskim są na to niepodważalnym dowodem. W naszej wersji smak łagodnych produktów został wzbogacony wyrazistym, meksykańskim akcentem. Oto przepis na placki z serka wiejskiego, do którego często będziecie wracać.

Dla kogo?

Placki z serkiem wiejskim będą odpowiadać każdemu, kto ceni proste kuchenne rozwiązania. Potrzebne do ich zrobienia składniki zazwyczaj obecne są w większości lodówek i kuchennych szafek.

Na jaką okazję?

Placki z serka wiejskiego sprawdzą się w roli smakowitego obiadu lub kolacji na gorąco. W weekendowe poranki macie trochę więcej czasu? Podajcie je w charakterze wytrawnego śniadania.

Czy wiesz, że?

Pomidory formalnie należą do owoców, które w powszechnej świadomości funkcjonują jako warzywa i w ten sposób są spożywane. Ich smak jest jednak wyraźnie słodszy i zawierają więcej wody niż większość jarzyn.

Dla urozmaicenia:

Serek wiejski warto wykorzystać do przyrządzenia słodkiego wariantu placuszków, które udekorujecie cukrem pudrem, dżemem, konfiturą lub owocami.