Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur przepis – Zobacz na przepisy.pl

Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

80 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

180 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

500 gramów

8 sztuk

25 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew obierz i umyj. Wraz z dymką pokrój w drobną kostkę. Wypłucz kaszę. Podsmaż warzywa, po chwili dodaj kaszę. Smaż aż zrobi się szklista. Wlej 350 ml wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj pod przykryciem ok. 8-10 minut.

Krok 2

W między czasie sparz w wrzątku duże liście kapusty. Gotowy bulgur wysyp do miski i odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

Orzeszki pini podsmaż na suchej patelni. Następnie lekko posiekaj, połącz z fetą oraz ugotowaną kaszą. Dodaj zawartość opakowania Fix Knorr i całość ponownie wymieszaj aż powstanie farsz do gołąbków.

Krok 4

Z gotowego farszu i kapusty zwijaj klasyczne gołąbki. Podsmaż każdy z obu strona aż nabierze rumianego koloru.

Krok 5

Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż w rondlu, dodaj pulpę pomidorową, pieprz, sól i zagotuj sos pomidorowy.

Krok 6

Gotowy sos wylej na dno naczynia do zapiekania, połóż na wierzchu gołąbki i zapiekaj w 200 stopniach przez ok. 20 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać również np. grzyby.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Placki owsiane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur

Lubicie tradycyjne gołąbki? W takim razie ten przepis przypadnie Wam do gustu! Apetyczny farsz, znacznie bardziej różnorodny od klasycznego zestawu z ryżem i mięsem mielonym, zawińcie w liście włoskiej kapusty. Roladki z kasza bulgur upieczone w towarzystwie domowego sosu pomidorowego będą rozpływać się w ustach jak nigdy dotąd.

Dla kogo?

O dokładkę warzywnych roladek z kaszą bulgur poproszą wszyscy, którzy cenią tradycyjne smaki z nowoczesnym twistem.

Na jaką okazję?

Gołąbki pojawiają się u Was tylko na specjalne okazje? Ten wariant sprawi, że nawet najzwyklejszy posiłek zamieni się w prawdziwe święto dla kubków smakowych.

Czy wiesz, że?

Skąd obecność marchewki w przepisie? Nie tylko świetnie smakuje, ale należy też do warzyw korzeniowych, które cechują się dużą chrupkością. Co ważne, po zbiorach można przechowywać je znacznie dłużej niż większość jarzyn.

Dla urozmaicenia:

Do farszu roladek warto wykorzystać soczewicę. Gołąbki zawinięte w liście kapusty pekińskiej także prezentują się kapitalnie.