Składniki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
180 gramów
1 opakowanie
1 szczypta
500 gramów
8 sztuk
25 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew obierz i umyj. Wraz z dymką pokrój w drobną kostkę. Wypłucz kaszę. Podsmaż warzywa, po chwili dodaj kaszę. Smaż aż zrobi się szklista. Wlej 350 ml wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj pod przykryciem ok. 8-10 minut.
Krok 2
W między czasie sparz w wrzątku duże liście kapusty. Gotowy bulgur wysyp do miski i odstaw do ostygnięcia.
Krok 3
Orzeszki pini podsmaż na suchej patelni. Następnie lekko posiekaj, połącz z fetą oraz ugotowaną kaszą. Dodaj zawartość opakowania Fix Knorr i całość ponownie wymieszaj aż powstanie farsz do gołąbków.
Krok 4
Z gotowego farszu i kapusty zwijaj klasyczne gołąbki. Podsmaż każdy z obu strona aż nabierze rumianego koloru.
Krok 5
Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż w rondlu, dodaj pulpę pomidorową, pieprz, sól i zagotuj sos pomidorowy.
Krok 6
Gotowy sos wylej na dno naczynia do zapiekania, połóż na wierzchu gołąbki i zapiekaj w 200 stopniach przez ok. 20 minut.
Dobra rada:
Do farszu możesz dodać również np. grzyby.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur
Lubicie tradycyjne gołąbki? W takim razie ten przepis przypadnie Wam do gustu! Apetyczny farsz, znacznie bardziej różnorodny od klasycznego zestawu z ryżem i mięsem mielonym, zawińcie w liście włoskiej kapusty. Roladki z kasza bulgur upieczone w towarzystwie domowego sosu pomidorowego będą rozpływać się w ustach jak nigdy dotąd.
Dla kogo?
O dokładkę warzywnych roladek z kaszą bulgur poproszą wszyscy, którzy cenią tradycyjne smaki z nowoczesnym twistem.
Na jaką okazję?
Gołąbki pojawiają się u Was tylko na specjalne okazje? Ten wariant sprawi, że nawet najzwyklejszy posiłek zamieni się w prawdziwe święto dla kubków smakowych.
Czy wiesz, że?
Skąd obecność marchewki w przepisie? Nie tylko świetnie smakuje, ale należy też do warzyw korzeniowych, które cechują się dużą chrupkością. Co ważne, po zbiorach można przechowywać je znacznie dłużej niż większość jarzyn.
Dla urozmaicenia:
Do farszu roladek warto wykorzystać soczewicę. Gołąbki zawinięte w liście kapusty pekińskiej także prezentują się kapitalnie.