Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

100 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

180 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

500 gramów

8 sztuk

25 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew obierz i umyj. Wraz z dymką pokrój w drobną kostkę. Wypłucz kaszę. Podsmaż warzywa, po chwili dodaj kaszę. Smaż aż zrobi się szklista. Wlej 350 ml wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj pod przykryciem ok. 8-10 minut.

Krok 2

W między czasie sparz w wrzątku duże liście kapusty. Gotowy bulgur wysyp do miski i odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

Orzeszki pini podsmaż na suchej patelni. Następnie lekko posiekaj, połącz z fetą oraz ugotowaną kaszą. Dodaj zawartość opakowania Fix Knorr i całość ponownie wymieszaj aż powstanie farsz do gołąbków.

Krok 4

Z gotowego farszu i kapusty zwijaj klasyczne gołąbki. Podsmaż każdy z obu strona aż nabierze rumianego koloru.

Krok 5

Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż w rondlu, dodaj pulpę pomidorową, pieprz, sól i zagotuj sos pomidorowy.

Krok 6

Gotowy sos wylej na dno naczynia do zapiekania, połóż na wierzchu gołąbki i zapiekaj w 200 stopniach przez ok. 20 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać również np. grzyby.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Piramidka z kurczaka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur Roladki z kapusty włoskiej z kaszą bulgur

Lubicie tradycyjne gołąbki? W takim razie ten przepis przypadnie Wam do gustu! Apetyczny farsz, znacznie bardziej różnorodny od klasycznego zestawu z ryżem i mięsem mielonym, zawińcie w liście włoskiej kapusty. Roladki z kasza bulgur upieczone w towarzystwie domowego sosu pomidorowego będą rozpływać się w ustach jak nigdy dotąd.

Dla kogo?

O dokładkę warzywnych roladek z kaszą bulgur poproszą wszyscy, którzy cenią tradycyjne smaki z nowoczesnym twistem.

Na jaką okazję?

Gołąbki pojawiają się u Was tylko na specjalne okazje? Ten wariant sprawi, że nawet najzwyklejszy posiłek zamieni się w prawdziwe święto dla kubków smakowych.

Czy wiesz, że?

Skąd obecność marchewki w przepisie? Nie tylko świetnie smakuje, ale należy też do warzyw korzeniowych, które cechują się dużą chrupkością. Co ważne, po zbiorach można przechowywać je znacznie dłużej niż większość jarzyn.

Dla urozmaicenia:

Do farszu roladek warto wykorzystać soczewicę. Gołąbki zawinięte w liście kapusty pekińskiej także prezentują się kapitalnie.