Pieczony bakłażan z soczewicą i serem feta
łatwe
219 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
200 gramów
150 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200° C.
Krok 2
Cebulę, paprykę i bakłażany pokrój w grubą 2 cm kostkę. Warzywa wymieszaj z oliwą, rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz około 30 minut do miękkości, mieszając warzywa co jakiś czas. Po upieczeniu warzywa odstaw do wystygnięcia.
Krok 3
W międzyczasie ugotuj soczewicę: w jednym litrze wody rozpuść dwa buliony na włoszczyźnie, wsyp soczewicę, gotuj około 15 minut, aż zmięknie. Nadmiar płynu odlej, przecedzając ugotowaną soczewicę.
Krok 4
Na talerz wyłóż porcje soczewicy, rozsuń ją łyżką na boki, nałóż upieczone warzywa, całość posyp pokruszoną fetą. Posyp z wierzchu posiekaną miętą.

Dobra rada:
Soczewicę dopraw do smaku łyżką kminu rzymskiego i posiekaną natką kolendry.
Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony bakłażan z soczewicą i serem feta
Szukasz inspiracji na smaczne danie wegetariańskie? Z pomocą przyjdzie Ci przepis na pieczony bakłażan z soczewicą i serem feta. Taka kompozycja będzie niezwykle smaczna, a do tego łatwa w przygotowaniu. Na początek czerwoną soczewicę ugotuj w bulionie warzywnym, który nada jej smaku. Uważnie kontroluj przebieg jej gotowania – łatwo bowiem przeoczyć moment, w którym zacznie się rozgotowywać. Po przyrządzeniu możesz ją dodatkowo doprawić łyżką kminu rzymskiego i posiekaną natką kolendry. Bakłażan należy umyć i odciąć jego końce, następnie pokroić w dużą kostkę. W taki sam kształt posiekaj paprykę – z wcześniej wykrojonymi gniazdami nasiennymi – i cebulę. Jeśli chcesz urozmaicić smak przyrządzanej sałatki, dodaj do niej również marchew. Do wymienionych warzyw dobrze pasować będzie ser feta. Smak gotowego dania świetnie podkreśli drobno pokrojona świeża mięta. Serwuj je z grzankami przygotowanymi z chleba razowego. Będzie efektownie prezentowało się, jeśli przystroisz je kilkoma liśćmi jarmużu. Sprawdź nasz przepis i przyrządź z nim szybki wegetariański obiad.