Pieczony bakłażan z soczewicą i serem feta

- Krok 1Rozgrzej piekarnik do temperatury 200° C.
- Krok 2Cebulę, paprykę i bakłażany pokrój w grubą 2 cm kostkę. Warzywa wymieszaj z oliwą, rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz około 30 minut do miękkości, mieszając warzywa co jakiś czas. Po upieczeniu warzywa odstaw do wystygnięcia.
- Krok 3W międzyczasie ugotuj soczewicę: w jednym litrze wody rozpuść dwa buliony na włoszczyźnie, wsyp soczewicę, gotuj około 15 minut, aż zmięknie. Nadmiar płynu odlej, przecedzając ugotowaną soczewicę.
- Krok 4Na talerz wyłóż porcje soczewicy, rozsuń ją łyżką na boki, nałóż upieczone warzywa, całość posyp pokruszoną fetą. Posyp z wierzchu posiekaną miętą.

Soczewicę dopraw do smaku łyżką kminu rzymskiego i posiekaną natką kolendry.
Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

Szukasz inspiracji na smaczne danie wegetariańskie? Z pomocą przyjdzie Ci przepis na pieczony bakłażan z soczewicą i serem feta. Taka kompozycja będzie niezwykle smaczna, a do tego łatwa w przygotowaniu. Na początek czerwoną soczewicę ugotuj w bulionie warzywnym, który nada jej smaku. Uważnie kontroluj przebieg jej gotowania – łatwo bowiem przeoczyć moment, w którym zacznie się rozgotowywać. Po przyrządzeniu możesz ją dodatkowo doprawić łyżką kminu rzymskiego i posiekaną natką kolendry. Bakłażan należy umyć i odciąć jego końce, następnie pokroić w dużą kostkę. W taki sam kształt posiekaj paprykę – z wcześniej wykrojonymi gniazdami nasiennymi – i cebulę. Jeśli chcesz urozmaicić smak przyrządzanej sałatki, dodaj do niej również marchew. Do wymienionych warzyw dobrze pasować będzie ser feta. Smak gotowego dania świetnie podkreśli drobno pokrojona świeża mięta. Serwuj je z grzankami przygotowanymi z chleba razowego. Będzie efektownie prezentowało się, jeśli przystroisz je kilkoma liśćmi jarmużu. Sprawdź nasz przepis i przyrządź z nim szybki wegetariański obiad.