Pieczony bakłażan z soczewicą i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony bakłażan z soczewicą i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

172 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

200 gramów

150 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200° C.

Krok 2

Cebulę, paprykę i bakłażany pokrój w grubą 2 cm kostkę. Warzywa wymieszaj z oliwą, rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz około 30 minut do miękkości, mieszając warzywa co jakiś czas. Po upieczeniu warzywa odstaw do wystygnięcia.

Krok 3

W międzyczasie ugotuj soczewicę: w jednym litrze wody rozpuść dwa buliony na włoszczyźnie, wsyp soczewicę, gotuj około 15 minut, aż zmięknie. Nadmiar płynu odlej, przecedzając ugotowaną soczewicę.

Krok 4

Na talerz wyłóż porcje soczewicy, rozsuń ją łyżką na boki, nałóż upieczone warzywa, całość posyp pokruszoną fetą. Posyp z wierzchu posiekaną miętą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Soczewicę dopraw do smaku łyżką kminu rzymskiego i posiekaną natką kolendry.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony bakłażan z soczewicą i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony bakłażan z soczewicą i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony bakłażan z soczewicą i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony bakłażan z soczewicą i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony bakłażan z soczewicą i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony bakłażan z soczewicą i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony bakłażan z soczewicą i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony bakłażan z soczewicą i serem feta  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony bakłażan z soczewicą i serem feta Pieczony bakłażan z soczewicą i serem feta

Szukasz inspiracji na smaczne danie wegetariańskie? Z pomocą przyjdzie Ci przepis na pieczony bakłażan z soczewicą i serem feta. Taka kompozycja będzie niezwykle smaczna, a do tego łatwa w przygotowaniu. Na początek czerwoną soczewicę ugotuj w bulionie warzywnym, który nada jej smaku. Uważnie kontroluj przebieg jej gotowania – łatwo bowiem przeoczyć moment, w którym zacznie się rozgotowywać. Po przyrządzeniu możesz ją dodatkowo doprawić łyżką kminu rzymskiego i posiekaną natką kolendry. Bakłażan należy umyć i odciąć jego końce, następnie pokroić w dużą kostkę. W taki sam kształt posiekaj paprykę – z wcześniej wykrojonymi gniazdami nasiennymi – i cebulę. Jeśli chcesz urozmaicić smak przyrządzanej sałatki, dodaj do niej również marchew. Do wymienionych warzyw dobrze pasować będzie ser feta. Smak gotowego dania świetnie podkreśli drobno pokrojona świeża mięta. Serwuj je z grzankami przygotowanymi z chleba razowego. Będzie efektownie prezentowało się, jeśli przystroisz je kilkoma liśćmi jarmużu. Sprawdź nasz przepis i przyrządź z nim szybki wegetariański obiad.