Krokiety z łososiem i ze szpinakiem - przepis | Przepisy.pl pixel

Krokiety ze szpinakiem i łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

731 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

277 osób wydrukowało

Pobierz pdf

475 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

0.2 szklanki

30 mililitrów

1 szczypta

30 mililitrów

nadzienie:

5 plastrów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

panierka:

2 łyżki

5 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto mieszając w naczyniu: mleko, jajka, mąkę, wodę, oraz olej i odrobinę soli. Zmiksuj całość do momentu uzyskania ciasta o jednolitej, gładkiej konsystencji. Smaż naleśniki.

Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - Krok 1

Krok 2

Łososia pokrój w paski, cebulę w kostkę. Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, dodaj łososia, a następnie szpinak. Całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr oraz pieprzem cayenne. Gotuj do momentu odparowania płynu. Pod koniec dodaj bułkę tartą i wymieszaj.

Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - Krok 2

Krok 3

Gotowy farsz nałóż na każdy z naleśników, następnie składaj tak, aby powstały krokiety i panieruj w kolejności: mąka, jajko, tarta bułka.

Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - Krok 3

Krok 4

Naleśniki smaż na rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złocistego koloru. Podawaj z sałatą i czosnkowym dipem.

Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

4

Opinie o przepisie

  • Anula Wawrzyniak

    Anula Wawrzyniak , 09.12.2022

    TAK U mnie do tego zestawu obowiązkowo dochodzi ser typu sałatkowego - a jeśli nie mam łososia pod ręką, używam dowolnej wędzonej ryby z zaprzyjaźnionego sklepu - tu każdy wariant pasuje. Opiekam takie cuda we frytownicy beztłuszczowej i podaję z sosem czosnkowym lub serowym - doskonałość!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 28.03.2020

    TAK Można zastąpić łososia wędzoną makrelą (pociętą na płaty). Makreli nie trzeba gotować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirela Zofia Pączka

    Mirela Zofia Pączka , 08.12.2015

    następnym razem trzeba zrobić więcej farszu bo mało wychodzi co do naleśników ale są pyszne :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirela Zofia Pączka

    Mirela Zofia Pączka , 08.12.2015

    Ile wychodzi tych krokietow?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety  ze szpinakiem i łososiemKrokiety ze szpinakiem i łososiem

Krokiety ze szpinakiem i łososiem to nieco odmieniona wersja klasycznego przepisu na tę potrawę. Sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i ciepła przekąska. Na początek przygotuj ciasto, łącząc składniki do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj trochę gazowanej wody mineralnej, dzięki czemu będzie bardziej pulchne. Bardzo ważnym elementem proponowanej potrawy jest ryba – zdecyduj się na łososia, który idealnie komponuje się ze szpinakiem. Równie dobrze sprawdzi się jednak halibut lub makrela. Rybę pokrój w paski, a cebulę w kostkę. Podsmaż je razem ze szpinakiem na rozgrzanym tłuszczu i dopraw. Najlepszy będzie czarny pieprz, pieprz cayenne oraz gałka muszkatołowa. Jeżeli chcesz, dodaj także nieco posiekanego drobno czosnku. Kiedy poszczególne elementy dania (ciasto i farsz) będą już gotowe, zacznij zawijać krokiety. Na jednego naleśnika nałóż niewielką ilość nadzienia i zawiń w kopertę lub rulonik. Panieruj i smaż do uzyskania złocistego koloru krokietów. Na koniec ozdób koperkiem oraz plastrem cytryny. Podawaj z dowolnie skomponowaną przez Ciebie sałatką i sosem. Najlepiej sprawdzi się czosnkowy, ogórkowy lub koperkowy.