Krokiety ze szpinakiem i łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Krokiety ze szpinakiem i łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

690 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

214 osób wydrukowało

Pobierz pdf

349 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

0.2 szklanki

30 mililitrów

1 szczypta

30 mililitrów

nadzienie:

5 plastrów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

panierka:

2 łyżki

5 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto mieszając w naczyniu: mleko, jajka, mąkę, wodę, oraz olej i odrobinę soli. Zmiksuj całość do momentu uzyskania ciasta o jednolitej, gładkiej konsystencji. Smaż naleśniki.

Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - Krok 1

Krok 2

Łososia pokrój w paski, cebulę w kostkę. Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, dodaj łososia, a następnie szpinak. Całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr oraz pieprzem cayenne. Gotuj do momentu odparowania płynu. Pod koniec dodaj bułkę tartą i wymieszaj.

Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - Krok 2

Krok 3

Gotowy farsz nałóż na każdy z naleśników, następnie składaj tak, aby powstały krokiety i panieruj w kolejności: mąka, jajko, tarta bułka.

Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - Krok 3

Krok 4

Naleśniki smaż na rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złocistego koloru. Podawaj z sałatą i czosnkowym dipem.

Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 28.03.2020

    TAK Można zastąpić łososia wędzoną makrelą (pociętą na płaty). Makreli nie trzeba gotować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirela Zofia Pączka

    Mirela Zofia Pączka , 08.12.2015

    następnym razem trzeba zrobić więcej farszu bo mało wychodzi co do naleśników ale są pyszne :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirela Zofia Pączka

    Mirela Zofia Pączka , 08.12.2015

    Ile wychodzi tych krokietow?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety  ze szpinakiem i łososiemKrokiety ze szpinakiem i łososiem

Krokiety ze szpinakiem i łososiem to nieco odmieniona wersja klasycznego przepisu na tę potrawę. Sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i ciepła przekąska. Na początek przygotuj ciasto, łącząc składniki do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj trochę gazowanej wody mineralnej, dzięki czemu będzie bardziej pulchne. Bardzo ważnym elementem proponowanej potrawy jest ryba – zdecyduj się na łososia, który idealnie komponuje się ze szpinakiem. Równie dobrze sprawdzi się jednak halibut lub makrela. Rybę pokrój w paski, a cebulę w kostkę. Podsmaż je razem ze szpinakiem na rozgrzanym tłuszczu i dopraw. Najlepszy będzie czarny pieprz, pieprz cayenne oraz gałka muszkatołowa. Jeżeli chcesz, dodaj także nieco posiekanego drobno czosnku. Kiedy poszczególne elementy dania (ciasto i farsz) będą już gotowe, zacznij zawijać krokiety. Na jednego naleśnika nałóż niewielką ilość nadzienia i zawiń w kopertę lub rulonik. Panieruj i smaż do uzyskania złocistego koloru krokietów. Na koniec ozdób koperkiem oraz plastrem cytryny. Podawaj z dowolnie skomponowaną przez Ciebie sałatką i sosem. Najlepiej sprawdzi się czosnkowy, ogórkowy lub koperkowy.