
Składniki
1 szklanka
2 sztuki
1.5 szklanki
0.2 szklanki
30 mililitrów
1 szczypta
30 mililitrów
nadzienie:
5 plastrów
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżka
panierka:
2 łyżki
5 łyżek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto mieszając w naczyniu: mleko, jajka, mąkę, wodę, oraz olej i odrobinę soli. Zmiksuj całość do momentu uzyskania ciasta o jednolitej, gładkiej konsystencji. Smaż naleśniki.

Krok 2
Łososia pokrój w paski, cebulę w kostkę. Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, dodaj łososia, a następnie szpinak. Całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr oraz pieprzem cayenne. Gotuj do momentu odparowania płynu. Pod koniec dodaj bułkę tartą i wymieszaj.

Krok 3
Gotowy farsz nałóż na każdy z naleśników, następnie składaj tak, aby powstały krokiety i panieruj w kolejności: mąka, jajko, tarta bułka.

Krok 4
Naleśniki smaż na rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złocistego koloru. Podawaj z sałatą i czosnkowym dipem.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krokiety ze szpinakiem i łososiem
Krokiety ze szpinakiem i łososiem to nieco odmieniona wersja klasycznego przepisu na tę potrawę. Sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i ciepła przekąska. Na początek przygotuj ciasto, łącząc składniki do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj trochę gazowanej wody mineralnej, dzięki czemu będzie bardziej pulchne. Bardzo ważnym elementem proponowanej potrawy jest ryba – zdecyduj się na łososia, który idealnie komponuje się ze szpinakiem. Równie dobrze sprawdzi się jednak halibut lub makrela. Rybę pokrój w paski, a cebulę w kostkę. Podsmaż je razem ze szpinakiem na rozgrzanym tłuszczu i dopraw. Najlepszy będzie czarny pieprz, pieprz cayenne oraz gałka muszkatołowa. Jeżeli chcesz, dodaj także nieco posiekanego drobno czosnku. Kiedy poszczególne elementy dania (ciasto i farsz) będą już gotowe, zacznij zawijać krokiety. Na jednego naleśnika nałóż niewielką ilość nadzienia i zawiń w kopertę lub rulonik. Panieruj i smaż do uzyskania złocistego koloru krokietów. Na koniec ozdób koperkiem oraz plastrem cytryny. Podawaj z dowolnie skomponowaną przez Ciebie sałatką i sosem. Najlepiej sprawdzi się czosnkowy, ogórkowy lub koperkowy.