Krokiety ze szpinakiem i łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

684 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

212 osób wydrukowało

Pobierz pdf

342 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

0.2 szklanki

30 mililitrów

1 szczypta

30 mililitrów

nadzienie:

5 plastrów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

panierka:

2 łyżki

5 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto mieszając w naczyniu: mleko, jajka, mąkę, wodę, oraz olej i odrobinę soli. Zmiksuj całość do momentu uzyskania ciasta o jednolitej, gładkiej konsystencji. Smaż naleśniki.

Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - Krok 1

Krok 2

Łososia pokrój w paski, cebulę w kostkę. Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, dodaj łososia, a następnie szpinak. Całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr oraz pieprzem cayenne. Gotuj do momentu odparowania płynu. Pod koniec dodaj bułkę tartą i wymieszaj.

Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - Krok 2

Krok 3

Gotowy farsz nałóż na każdy z naleśników, następnie składaj tak, aby powstały krokiety i panieruj w kolejności: mąka, jajko, tarta bułka.

Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - Krok 3

Krok 4

Naleśniki smaż na rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złocistego koloru. Podawaj z sałatą i czosnkowym dipem.

Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska, 28.03.2020

    TAK Można zastąpić łososia wędzoną makrelą (pociętą na płaty). Makreli nie trzeba gotować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirela Zofia Pączka

    Mirela Zofia Pączka, 08.12.2015

    następnym razem trzeba zrobić więcej farszu bo mało wychodzi co do naleśników ale są pyszne :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirela Zofia Pączka

    Mirela Zofia Pączka, 08.12.2015

    Ile wychodzi tych krokietow?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety  ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety  ze szpinakiem i łososiemKrokiety ze szpinakiem i łososiem

Krokiety ze szpinakiem i łososiem to nieco odmieniona wersja klasycznego przepisu na tę potrawę. Sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i ciepła przekąska. Na początek przygotuj ciasto, łącząc składniki do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj trochę gazowanej wody mineralnej, dzięki czemu będzie bardziej pulchne. Bardzo ważnym elementem proponowanej potrawy jest ryba – zdecyduj się na łososia, który idealnie komponuje się ze szpinakiem. Równie dobrze sprawdzi się jednak halibut lub makrela. Rybę pokrój w paski, a cebulę w kostkę. Podsmaż je razem ze szpinakiem na rozgrzanym tłuszczu i dopraw. Najlepszy będzie czarny pieprz, pieprz cayenne oraz gałka muszkatołowa. Jeżeli chcesz, dodaj także nieco posiekanego drobno czosnku. Kiedy poszczególne elementy dania (ciasto i farsz) będą już gotowe, zacznij zawijać krokiety. Na jednego naleśnika nałóż niewielką ilość nadzienia i zawiń w kopertę lub rulonik. Panieruj i smaż do uzyskania złocistego koloru krokietów. Na koniec ozdób koperkiem oraz plastrem cytryny. Podawaj z dowolnie skomponowaną przez Ciebie sałatką i sosem. Najlepiej sprawdzi się czosnkowy, ogórkowy lub koperkowy.