Sałatka z soczewicy z dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z soczewicy z dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

66 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

6 łyżek

200 gramów

75 gramów

100 gramów

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200° C, tacę z piekarnika wyściel pergaminem. Dynię przekrój na pół, obierz, usuń z niej pestki, pokrój w grubą kostkę około 1,5 na 1,5 cm. Kostkę rosołową Knorr rozmieszaj w misce z oliwą na pastę, natrzyj nią pokrojoną dynię. Całość wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Po tym czasie dynię odstaw na bok do ostygnięcia.

Krok 2

W międzyczasie czerwoną cebulę pokrój w cienkie cząstki, pomidory również pokrój w cząstki i ugotuj soczewicę do miękkości.

Krok 3

Pesto wymieszaj z octem balsamicznym i oliwą. W tak przygotowanym dressingu wymieszaj wszystkie składniki. Liście rukoli ułóż na talerzu, na liście połóż zamarynowane warzywa. Całość posyp po wierzchu pokruszona fetą, sałatkę podawaj z kromką chleba.

przepisy.pl

Dobra rada:

Smak sałatki wzbogacisz, dodając do niej pestki dyni.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z soczewicy z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z soczewicy z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z soczewicy z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z soczewicy z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z soczewicy z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z soczewicy z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z soczewicy z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z soczewicy z dyniąSałatka z soczewicy z dynią

Kiedy sezon na dynię w pełni, warto przygotowywać z niej różnorodne potrawy. Mogą stanowić dobrą bazę diety wegetariańskiej. Odpowiednie przyrządzenie dyni jest wyjątkowo proste. Wystarczy, że warzywo pokroisz w grubą kostkę i zapieczesz je przez krótki czas w piekarniku. Dodatkowego smaku nadasz mu, jeśli natrzesz je wcześniej oliwą i odpowiednimi przyprawami. Do tak przygotowanej dyni pasować będzie nie tylko czerwona cebula i pomidory, ale również soczewica. Dobrym wyborem będzie zielona lub brązowa – obie z wymienionych odmian charakteryzują się bowiem tym, że nie rozpadają się w trakcie gotowania. Oprócz wymienionych składników, wybierz również wyrazisty w smaku ser feta i słodką czerwoną paprykę. Udanym dopełnieniem tego wegetariańskiego dania będzie rukola, która dobrze skomponuje się z obranymi z łupin orzechami włoskimi. Poszczególne elementy sałatki połącz za pomocą dresingu, który przyrządzisz łatwo, mieszając ocet balsamiczny z oliwą i pesto – z bazylii lub rukoli. Gotowe danie serwuj z dowolnymi dodatkami, sprawdzi się np. kasza gryczana. Przyrządź koniecznie tę kolorową sałatkę jako dopełnienie