Sałatka z soczewicy z dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z soczewicy z dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
107 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

6 łyżek

200 gramów

75 gramów

100 gramów

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200° C, tacę z piekarnika wyściel pergaminem. Dynię przekrój na pół, obierz, usuń z niej pestki, pokrój w grubą kostkę około 1,5 na 1,5 cm. Kostkę rosołową Knorr rozmieszaj w misce z oliwą na pastę, natrzyj nią pokrojoną dynię. Całość wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Po tym czasie dynię odstaw na bok do ostygnięcia.

Krok 2

W międzyczasie czerwoną cebulę pokrój w cienkie cząstki, pomidory również pokrój w cząstki i ugotuj soczewicę do miękkości.

Krok 3

Pesto wymieszaj z octem balsamicznym i oliwą. W tak przygotowanym dressingu wymieszaj wszystkie składniki. Liście rukoli ułóż na talerzu, na liście połóż zamarynowane warzywa. Całość posyp po wierzchu pokruszona fetą, sałatkę podawaj z kromką chleba.

przepisy.pl

Dobra rada:

Smak sałatki wzbogacisz, dodając do niej pestki dyni.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z soczewicy z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z soczewicy z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z soczewicy z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z soczewicy z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z soczewicy z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z soczewicy z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z soczewicy z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z soczewicy z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z soczewicy z dyniąSałatka z soczewicy z dynią

Kiedy sezon na dynię w pełni, warto przygotowywać z niej różnorodne potrawy. Mogą stanowić dobrą bazę diety wegetariańskiej. Odpowiednie przyrządzenie dyni jest wyjątkowo proste. Wystarczy, że warzywo pokroisz w grubą kostkę i zapieczesz je przez krótki czas w piekarniku. Dodatkowego smaku nadasz mu, jeśli natrzesz je wcześniej oliwą i odpowiednimi przyprawami. Do tak przygotowanej dyni pasować będzie nie tylko czerwona cebula i pomidory, ale również soczewica. Dobrym wyborem będzie zielona lub brązowa – obie z wymienionych odmian charakteryzują się bowiem tym, że nie rozpadają się w trakcie gotowania. Oprócz wymienionych składników, wybierz również wyrazisty w smaku ser feta i słodką czerwoną paprykę. Udanym dopełnieniem tego wegetariańskiego dania będzie rukola, która dobrze skomponuje się z obranymi z łupin orzechami włoskimi. Poszczególne elementy sałatki połącz za pomocą dresingu, który przyrządzisz łatwo, mieszając ocet balsamiczny z oliwą i pesto – z bazylii lub rukoli. Gotowe danie serwuj z dowolnymi dodatkami, sprawdzi się np. kasza gryczana. Przyrządź koniecznie tę kolorową sałatkę jako dopełnienie