
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
6 łyżek
200 gramów
75 gramów
100 gramów
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200° C, tacę z piekarnika wyściel pergaminem. Dynię przekrój na pół, obierz, usuń z niej pestki, pokrój w grubą kostkę około 1,5 na 1,5 cm. Kostkę rosołową Knorr rozmieszaj w misce z oliwą na pastę, natrzyj nią pokrojoną dynię. Całość wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Po tym czasie dynię odstaw na bok do ostygnięcia.
Krok 2
W międzyczasie czerwoną cebulę pokrój w cienkie cząstki, pomidory również pokrój w cząstki i ugotuj soczewicę do miękkości.
Krok 3
Pesto wymieszaj z octem balsamicznym i oliwą. W tak przygotowanym dressingu wymieszaj wszystkie składniki. Liście rukoli ułóż na talerzu, na liście połóż zamarynowane warzywa. Całość posyp po wierzchu pokruszona fetą, sałatkę podawaj z kromką chleba.

Dobra rada:
Smak sałatki wzbogacisz, dodając do niej pestki dyni.
Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z soczewicy z dynią
Kiedy sezon na dynię w pełni, warto przygotowywać z niej różnorodne potrawy. Mogą stanowić dobrą bazę diety wegetariańskiej. Odpowiednie przyrządzenie dyni jest wyjątkowo proste. Wystarczy, że warzywo pokroisz w grubą kostkę i zapieczesz je przez krótki czas w piekarniku. Dodatkowego smaku nadasz mu, jeśli natrzesz je wcześniej oliwą i odpowiednimi przyprawami. Do tak przygotowanej dyni pasować będzie nie tylko czerwona cebula i pomidory, ale również soczewica. Dobrym wyborem będzie zielona lub brązowa – obie z wymienionych odmian charakteryzują się bowiem tym, że nie rozpadają się w trakcie gotowania. Oprócz wymienionych składników, wybierz również wyrazisty w smaku ser feta i słodką czerwoną paprykę. Udanym dopełnieniem tego wegetariańskiego dania będzie rukola, która dobrze skomponuje się z obranymi z łupin orzechami włoskimi. Poszczególne elementy sałatki połącz za pomocą dresingu, który przyrządzisz łatwo, mieszając ocet balsamiczny z oliwą i pesto – z bazylii lub rukoli. Gotowe danie serwuj z dowolnymi dodatkami, sprawdzi się np. kasza gryczana. Przyrządź koniecznie tę kolorową sałatkę jako dopełnienie