Kiszona dynia na zimę – przepis. Do czego dodawać? Jak smakuje?
Jednym z ulubionych i jednocześnie najprostszych polskich przetworów na zimę jest kiszona dynia. Jak ją przygotować i o czym pamiętać, żeby się udała?
Dynia kiszona – przepis na domową kiszonkę
Przygotowanie kiszonej dyni jest banalnie proste i wymaga jedynie dwóch składników. Umytą, obraną i pokrojoną w paski lub kostkę dynię należy zalać w słoikach solanką przygotowaną z 1 płaskiej łyżki niejodowanej soli rozpuszczonej w 1 litrze wody, a następnie szczelnie zakręcić słoiki i odstawić je na kilka-kilkanaście dni w miejsce o temperaturze pokojowej. Przepis na kiszoną dynię można też uzupełnić o dodatek czosnku, kopru, goździków, gwiazdek anyżu i korzenia chrzanu – aromatyczne dodatki nadadzą kiszonce charakterystycznego posmaku.
Czas kiszenia będzie zawsze zależny od wielkości kawałków dyni. Te mniejsze ukiszą się szybciej, a duże będą potrzebowały nieco więcej czasu.
Kiszona dynia – do czego ją wykorzystać?
Jaka jest dynia kiszona? Jak smakuje i co z nią zrobić? W smaku przypomina nieco kiszone ogórki, ale jest słodka i lekko korzenna. Jeśli do przygotowania kiszonki wykorzystano dodatek kopru, czosnku i chrzanu, będzie miała też delikatnie pikantny posmak.
Dynia kiszona jest wspaniałym dodatkiem do obiadu, ale może być też serwowana jako przekąska podczas imprezy, np. na Halloween czy inne okazje. Kiszona dynia na zimę świetnie uzupełnia menu w czasie mniejszej dostępności świeżych warzyw i owoców. Może być wykorzystana również jako dodatek do barszczu lub składnik zupy dyniowej ze śmietanką.
Komentarze (0)