Dla zdrowia!
Efektowne i pyszne kwiaty dyni zawierają liczne składniki odżywcze. Wśród nich na wyróżnienie zasługuje witamina C, o której wielu z nas przypomina sobie właśnie w sezonie jesiennym. Jest substancją, która wspiera układ odpornościowy – z tym kojarzymy ją najczęściej. Należy wiedzieć, że pomaga także w produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, skory, dziąseł i zębów. Witamina C przyczynia się do utrzymania właściwego metabolizmu energetycznego i prawidłowych funkcji psychologicznych. Wspiera układ nerwowy i pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Nie tylko zwiększa przyswajanie żelaza, ale też wpływa korzystnie na niwelowanie uczucie zmęczenia i znużenia. To najlepsze argumenty, przemawiające za tym, by kwiaty dyni zacząć postrzegać jako wartościową część jadłospisu.
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. Ze względu na swój charakterystyczny kształt i rozmiar w Polsce bywa nazywana banią.
- Najlepszymi warunkami do rozwoju roślin są żyzne gleby w wilgotnym i gorącym klimacie. Dlatego ich uprawy są popularne w Meksyku, Indiach i Egipcie. Spotyka się je także niektórych obszarach Stanów Zjednoczonych, Chin oraz Ukrainy.
- Dynia trafiła do Europy w XV wieku dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Na początku traktowana była jako egzotyczna ciekawostka i roślina ozdobna – niekoniecznie jadalna.
- Do dziś zresztą hodowane są odmiany dyni stworzone do dekoracji ogrodów. Przyjmują one najróżniejsze kształty – gruszek, kapeluszy itp. Skórka może przybierać różne kolory i wyróżniać się oryginalnymi plamkami lub cętkami.
- Na całym świecie odbywają się festiwale poświęcone dyni i konkursy na największy egzemplarz. W Polsce dużą popularnością cieszy się Bania Fest Festiwal Dyni w Sercu Opolszczyzny.
Z czym to się je?
Jeśli kwiaty, to tylko do wazonu? W żadnym razie! Istnieje ogromna ilość kwiatów jadalnych, które fantastycznie wzbogacają smak posiłków. Do takich frykasów z całą pewnością można zaliczyć kwiat dni, którego użyjemy nie tylko do dekoracji czy przyprawienia dań. Odpowiednio przygotowany może pełnić funkcję zaskakującej przystawki lub przekąski.
Atrakcyjny wygląd, delikatna konsystencja i łagodny smak – oto znaki rozpoznawcze kwiatów dyni. Ważne jest, by przed przyrządzeniem usunąć centralną część kwiatu – tzw. pręcik. Poleca się ostrożne ich mycie i suszenie na ręczniku papierowym lub czystej ściereczce. Dalsze kroki zależą już tylko i wyłącznie od naszej kulinarnej inwencji. Kwiaty dyni będą kuszącą i bardzo smaczną ozdobą różnego rodzaju sałatek. Wykwintna kombinacja kwiatów z figami, sałatą rzymską, rukwią wodną, miętą i serem pleśniowym okaże się idealną propozycją na przyjęcia. Z równie smacznymi efektami połączymy je z rukolą, liśćmi buraka i świeżymi ogórkami. Dobrze komponują się z wszelkimi gatunkami sałat, pomidorami i cukinią. Dla bardziej wyrazistych rezultatów do sałatki możemy dodać anchois.
Z kwiatami dyni nasza sztuka kulinarna rozkwitnie. Przyszła pora na najbardziej lubiane patenty, czyli smażone kwiaty w najróżniejszych wariantach. Możemy potraktować je tradycyjnie - obtoczyć w jajku i bułce tartej. Ciekawym pomysłem jest zanurzenie kwiatów dyni w cieśnie naleśnikowym – całość okaże się jeszcze delikatniejsza. Do ciasta warto dodać starty na drobnych oczkach ser, np. parmezan. Od takiej przekąski trudno będzie się oderwać. Miłośnicy orientalnych klimatów powinni spróbować kwiatów dyni w tempurze. Są to sposoby na dania błyskawiczne, ponieważ apetyczne kwiaty powinny spędzać na patelni maksymalnie kilka minut. Przed umieszczeniem ich w cieście lub panierce, możemy je także faszerować. W nadzieniach świetnie sprawdzają się sery. Ricotta lub mozzarella z hojną porcją bazylii wprowadzą nas w śródziemnomorską atmosferę.
Kwiat dyni znakomicie uzupełni potrawy z makaronu, sosy i zupy. Będzie wspaniałym dodatkiem do dań z kaszy i ryżu, w tym słynnego risotto. Wytrawna tarta z kwiatami dyni prezentuje się na tyle atrakcyjnie, że trudno powstrzymać się od natychmiastowej degustacji. Używając ich jako dodatku do potraw dobrze jest pokroić je w cienkie paski, by nie sprawiały problemów z nałożeniem na sztućce. Nie krójmy ich jednak zbyt drobno – w końcu zależy nam też na ich estetycznych walorach.
Nadają się do grillowania i zrobienia różnorodnych zapiekanek. Kolorowe kompozycje z gorących warzyw to dla kwiatów dyni wspaniałe tło. Wykorzystajmy marchewki, ziemniaki, buraki, pomidory, brokuły, korzenie pietruszki. Dla urozmaicenia warzywnego towarzystwa – awokado. Niech w potrawach nie zabraknie aromatycznych ziół: oregano, kolendry i tymianku.
powrót do góry
Komentarze (0)