Przepisy na dynię
155 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Dynia
Dynia to prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalny symbol amerykańskiego święta Halloween, które także w Polsce zyskuje coraz więcej fanów. Część efektownych lampionów zrobionych z wydrążonych dyń można uznać za małe arcydzieła. Tym razem jednak bardziej interesuje nas ukryty w dyni miąższ, który posłuży do wyczarowania przysmaków nie z tej ziemi.
Dla kogo?
Jesienny jadłospis może być tak samo kolorowy jak dania, które królują na stołach wiosną oraz latem. Nie wierzycie? To najlepszy czas na włączenie do posiłków dyni, której słoneczny kolor rozjaśni coraz krótsze i bardziej ponure dni. Gęstą, rozgrzewającą zupę można przyrządzić w wielu smakowitych wariantach. Imbir to przyprawa, bez której ani rusz! Wzbogacajcie ją pestkami dyni – to rozwiązanie idealne dla osób, które chcą maksymalnie wykorzystać produkty spożywcze. Do zupy z dyni pasują napój kokosowy, kwaśne jabłka oraz pieczone orzechy pekan. Każdego dnia może smakować inaczej.
Na jaką okazję?
Organizujecie przyjęcie z okazji Halloween? Oprócz widowiskowych kostiumów przygotujcie interesujące menu. Pieczone kawałki dyni z rozmarynem i tymiankiem, dyniowy pasztet, suflet i pasta do pieczywa oraz pity pozwolą wczuć się w atmosferę jesiennej imprezy. Gdy emocje już opadną, posilcie się dyniową lasagne, zapiekanką lub makaronem z ulubionymi dodatkami, np. kurczakiem albo indykiem.
Czy wiesz, że?
W Polsce największą popularnością cieszą się 2 gatunki dyni – olbrzymia i zwyczajna. Dostęp do produktów z całego świata pozwala na próbowanie także innych odmian. Kuchenne przygody urozmaicą dynia makaronowa oraz dynia piżmowa o specyficznym, podłużnym kształcie i słodkawym smaku.
Dla urozmaicenia:
Pod kątem botanicznym dynia uznawana jest za owoc. Skoro tak, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotowywać dyniowe słodkości. Ciasta i serniki, których podstawę stanowi dynia, okażą się zaskakującym i przyjemnym dla podniebienia deserem.