Dania i potrawy z dyni | Przepisy.pl pixel

Przepisy na dynię

155 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - DyniaDynia

Dynia to prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalny symbol amerykańskiego święta Halloween, które także w Polsce zyskuje coraz więcej fanów. Część efektownych lampionów zrobionych z wydrążonych dyń można uznać za małe arcydzieła. Tym razem jednak bardziej interesuje nas ukryty w dyni miąższ, który posłuży do wyczarowania przysmaków nie z tej ziemi.

Dla kogo?

Jesienny jadłospis może być tak samo kolorowy jak dania, które królują na stołach wiosną oraz latem. Nie wierzycie? To najlepszy czas na włączenie do posiłków dyni, której słoneczny kolor rozjaśni coraz krótsze i bardziej ponure dni. Gęstą, rozgrzewającą zupę można przyrządzić w wielu smakowitych wariantach. Imbir to przyprawa, bez której ani rusz! Wzbogacajcie ją pestkami dyni – to rozwiązanie idealne dla osób, które chcą maksymalnie wykorzystać produkty spożywcze. Do zupy z dyni pasują napój kokosowy, kwaśne jabłka oraz pieczone orzechy pekan. Każdego dnia może smakować inaczej.

Na jaką okazję?

Organizujecie przyjęcie z okazji Halloween? Oprócz widowiskowych kostiumów przygotujcie interesujące menu. Pieczone kawałki dyni z rozmarynem i tymiankiem, dyniowy pasztet, suflet i pasta do pieczywa oraz pity pozwolą wczuć się w atmosferę jesiennej imprezy. Gdy emocje już opadną, posilcie się dyniową lasagne, zapiekanką lub makaronem z ulubionymi dodatkami, np. kurczakiem albo indykiem.

Czy wiesz, że?

W Polsce największą popularnością cieszą się 2 gatunki dyni – olbrzymia i zwyczajna. Dostęp do produktów z całego świata pozwala na próbowanie także innych odmian. Kuchenne przygody urozmaicą dynia makaronowa oraz dynia piżmowa o specyficznym, podłużnym kształcie i słodkawym smaku.

Dla urozmaicenia:

Pod kątem botanicznym dynia uznawana jest za owoc. Skoro tak, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotowywać dyniowe słodkości. Ciasta i serniki, których podstawę stanowi dynia, okażą się zaskakującym i przyjemnym dla podniebienia deserem.