Przepisy na dynię
155 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (155) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej
Dynia
Dynia to prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalny symbol amerykańskiego święta Halloween, które także w Polsce zyskuje coraz więcej fanów. Część efektownych lampionów zrobionych z wydrążonych dyń można uznać za małe arcydzieła. Tym razem jednak bardziej interesuje nas ukryty w dyni miąższ, który posłuży do wyczarowania przysmaków nie z tej ziemi.
Dla kogo?
Jesienny jadłospis może być tak samo kolorowy jak dania, które królują na stołach wiosną oraz latem. Nie wierzycie? To najlepszy czas na włączenie do posiłków dyni, której słoneczny kolor rozjaśni coraz krótsze i bardziej ponure dni. Gęstą, rozgrzewającą zupę można przyrządzić w wielu smakowitych wariantach. Imbir to przyprawa, bez której ani rusz! Wzbogacajcie ją pestkami dyni – to rozwiązanie idealne dla osób, które chcą maksymalnie wykorzystać produkty spożywcze. Do zupy z dyni pasują napój kokosowy, kwaśne jabłka oraz pieczone orzechy pekan. Każdego dnia może smakować inaczej.
Na jaką okazję?
Organizujecie przyjęcie z okazji Halloween? Oprócz widowiskowych kostiumów przygotujcie interesujące menu. Pieczone kawałki dyni z rozmarynem i tymiankiem, dyniowy pasztet, suflet i pasta do pieczywa oraz pity pozwolą wczuć się w atmosferę jesiennej imprezy. Gdy emocje już opadną, posilcie się dyniową lasagne, zapiekanką lub makaronem z ulubionymi dodatkami, np. kurczakiem albo indykiem.
Czy wiesz, że?
W Polsce największą popularnością cieszą się 2 gatunki dyni – olbrzymia i zwyczajna. Dostęp do produktów z całego świata pozwala na próbowanie także innych odmian. Kuchenne przygody urozmaicą dynia makaronowa oraz dynia piżmowa o specyficznym, podłużnym kształcie i słodkawym smaku.
Dla urozmaicenia:
Pod kątem botanicznym dynia uznawana jest za owoc. Skoro tak, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotowywać dyniowe słodkości. Ciasta i serniki, których podstawę stanowi dynia, okażą się zaskakującym i przyjemnym dla podniebienia deserem.