
Składniki
1 sztuka
200 mililitrów
30 gramów
300 gramów
150 gramów
200 mililitrów
1 opakowanie
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Następnie wytop boczek na patelni, dodaj cebulę i całość usmaż.

Krok 2
Gdy składniki zrobią się rumiane, wlej mleko oraz śmietankę. Wsyp zawartość opakowania Fix Knorr i zagotuj sos.

Krok 3
Dynię obierz i pokrój w równe i cienkie plasterki.

Krok 4
Na dno naczynia żaroodpornego wylej odrobinę sosu. Teraz ułóż jeden za drugim plastry dyni.

Krok 5
Zalej dynię ponownie warstwą sosu i posyp startym serem. Czynność powtórz kilka razy, aż wypełnisz naczynie warstwami dyni i sosu.

Krok 6
Ostatnią warstwę zapiekanki powinien stanowić sos zasypany serem. Zapiekankę piecz w 180 °C przez 20 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekana dynia z serem i boczkiem
Dynia to jedno z najpopularniejszych warzyw wykorzystywanych w kuchni w sezonie jesienno-zimowym. Na jej bazie stworzyć możesz zarówno zupy, sałatki, potrawki, ciasta, jak i zapiekanki, na przykład z dodatkiem sera i boczku. Doskonale sprawdzi się ona jako sycący obiad lub kolacja dla całej rodziny. Piekąc dynię, pamiętać powinnaś o kilku zasadach. Najpierw należy ją dokładnie umyć, pokroić w plastry i oczyścić z pestek. Kolejnym etapem jest jej obranie. Niektóre gatunki dyni takie, jak Hokkaido mają na tyle miękką skórkę, że można piec je bez obierania. Pozostałe, obrać możesz przy pomocy noża lub nożyka do obierania ziemniaków. Postaraj się zrobić to jak najcieniej. Dynia sama jest na tyle słodka, że nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. Podstawą jej doprawienia jest sól oraz oliwa. Niektóre osoby dodają do niej także czosnek, imbir, cynamon, ostrą paprykę lub olej kokosowy. Dynię powinno piec się w temperaturze od 180 - 200 stopni Celsjusza od dwudziestu do czterdziestu minut.