Zapiekana dynia z serem i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

764 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

231 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

200 mililitrów

200 mililitrów

1 sztuka

150 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Następnie wytop boczek na patelni, dodaj cebulę i całość usmaż.

Zapiekana dynia z serem i boczkiem - Krok 1

Krok 2

Gdy składniki zrobią się rumiane, wlej mleko oraz śmietankę. Wsyp zawartość opakowania Fix Knorr i zagotuj sos.

Zapiekana dynia z serem i boczkiem - Krok 2

Krok 3

Dynię obierz i pokrój w równe i cienkie plasterki.

Zapiekana dynia z serem i boczkiem - Krok 3

Krok 4

Na dno naczynia żaroodpornego wylej odrobinę sosu. Teraz ułóż jeden za drugim plastry dyni.

Zapiekana dynia z serem i boczkiem - Krok 4

Krok 5

Zalej dynię ponownie warstwą sosu i posyp startym serem. Czynność powtórz kilka razy, aż wypełnisz naczynie warstwami dyni i sosu.

Zapiekana dynia z serem i boczkiem - Krok 5

Krok 6

Ostatnią warstwę zapiekanki powinien stanowić sos zasypany serem. Zapiekankę piecz w 180 °C przez 20 minut.

Zapiekana dynia z serem i boczkiem - Krok 6
41

Opinie o przepisie

  • Adrian Adrian

    Adrian Adrian

    przepyszna potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Kolodziejska

    Ania Kolodziejska

    Fuj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Pisarska

    Anita Pisarska

    i jak?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tom Krakus

    Tom Krakus

    pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Krzyżanowski

    Waldemar Krzyżanowski

    Wygląda niezle , ciekawe jak smakuje ...?.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kuncewicz

    Maria Kuncewicz

    Nie cierpię dyni, choć pestki uwielbiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wójcik

    Anna Wójcik

    uruchomił sie ślinotok mniam,mniam ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Małek

    Urszula Małek

    Ja dzisiaj zrobiłam dyniowo-cukiniowo-ziemniaczane placki!Pyszne,polecam,nie ma jak to eksperymentowanie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Chalupka

    Bozena Chalupka

    Na pewno smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba

    Aj bym skosztowala troszeczke..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Wysocka

    Elżbieta Wysocka

    Może być bez boczku :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemyslaw Kaim

    Przemyslaw Kaim

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Sabarna

    Ula Sabarna

    Właśnie kupiłam parę dyń i wypróbuję ten przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Siembida

    Ewa Siembida

    dobry przepis tylko po co ten sos z torebki??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Suchoszek

    Ewa Suchoszek

    brzmi smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Soczyńska

    Urszula Soczyńska

    RACZEJ JEST PYSZNA LECZ TAKIEJ ZAPIEKANKI NIE JADŁAM.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Fijewska

    Halina Fijewska

    To ja zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Leszko

    Wiesława Leszko

    Bez tego fixu i olbrzymiej ilości sera tego typu?! zastąpić kozim lub mocarella i pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marianna Królak

    Marianna Królak

    Nie lubię dyni z czym by ona nie była.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Dopierała

    Maria Dopierała

    Wiem ze dynia jest zdrowa ale jej nie lubie moze z tym boczusiem bedzie smakowita zamawiam z gory dziekuje :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Solarz

    Angelika Solarz

    mam pytanie odnośnie powyższego przepisu...ilu procentowa ma być śmietanka? i co z margaryną?służy tylko do wysmarowania naczynia? proszę o odpowiedź. Pozdrawiam! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Winogradow

    Alicja Winogradow

    Napewno jest bardzo smaczne.Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Matuszewska

    Jadwiga Matuszewska

    Szkoda ze nie lubie dyni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Zemanek

    Jadwiga Zemanek

    a dlaczego nie podrzuciłeś

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Gajor

    Zofia Gajor

    Trzeba sprubowac jak smakuje??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Balicki

    Henryk Balicki

    Ślinka leci!!!!mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Klosin

    Barbara Klosin

    Ładńie to wyglada na obrazku ale nie wiadomo jakie w smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Tski

    Grzegorz Tski

    Nie cierpię dyni w jakiejkolwiek postaci !!! Brrrrrr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Zhylko

    Katarzyna Zhylko

    Juz wiem co bede jadla na obiam ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Szebeszczyk

    Łukasz Szebeszczyk

    Genialne stwierdzenie :) Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana dynia z serem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana dynia z serem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana dynia z serem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana dynia z serem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana dynia z serem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana dynia z serem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana dynia z serem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana dynia z serem i boczkiemZapiekana dynia z serem i boczkiem

Dynia to jedno z najpopularniejszych warzyw wykorzystywanych w kuchni w sezonie jesienno-zimowym. Na jej bazie stworzyć możesz zarówno zupy, sałatki, potrawki, ciasta, jak i zapiekanki, na przykład z dodatkiem sera i boczku. Doskonale sprawdzi się ona jako sycący obiad lub kolacja dla całej rodziny. Piekąc dynię, pamiętać powinnaś o kilku zasadach. Najpierw należy ją dokładnie umyć, pokroić w plastry i oczyścić z pestek. Kolejnym etapem jest jej obranie. Niektóre gatunki dyni takie, jak Hokkaido mają na tyle miękką skórkę, że można piec je bez obierania. Pozostałe, obrać możesz przy pomocy noża lub nożyka do obierania ziemniaków. Postaraj się zrobić to jak najcieniej. Dynia sama jest na tyle słodka, że nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. Podstawą jej doprawienia jest sól oraz oliwa. Niektóre osoby dodają do niej także czosnek, imbir, cynamon, ostrą paprykę lub olej kokosowy. Dynię powinno piec się w temperaturze od 180 - 200 stopni Celsjusza od dwudziestu do czterdziestu minut.