Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

22

170 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

327 osób wydrukowało

Pobierz pdf

447 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

10 sztuk

0.5 opakowania

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone smaż z pokrojoną w kostkę cebulą przez około 8 minut, aż będzie rumiane.

Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - Krok 1

Krok 2

Do mięsa dodaj posiekane pomidory razem z sokiem oraz oliwki pokrojone w plasterki.

Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - Krok 2

Krok 3

Dodaj Fix Knorr oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i duś, aż dobrze zgęstnieje.

Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - Krok 3

Krok 4

W tym czasie umyj dokładnie cukinię, odetnij końcówki i przetnij ją wzdłuż na pół. Następnie wydrąż pestki. Możesz użyć do tego łyżeczki.

Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - Krok 4

Krok 5

Na tak przygotowaną cukinię nałóż farsz z mięsa. Na wierzchu połóż kawałki sera feta i całość zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 °C. Aby danie było jeszcze bardziej aromatyczne, po upieczeniu posyp je odrobiną suszonego oregano.

Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkamiCukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami

Gdy na straganach świeże warzywa, pomyśl o faszerowaniu! Mięsna cukinia z serem feta i oliwkami to oryginalny pomysł na treściwy obiad lub kolację dla całej rodziny. Stanowi ona świetną alternatywę dla nadziewanej papryki czy bakłażana. W tym daniu najlepiej sprawdzi się młoda, jędrna cukinia średniej wielkości. Podczas wydrążania, uważaj by nie uszkodzić skórki. Do przygotowania farszy możesz wykorzystać mięso mielone wołowe, wieprzowe lub mieszane ale nada się też mielony indyk lub kurczak. Wyrazistego smaku potrawie nada słony ser feta, który podczas zapiekania kusząco się rozpuści. Czarne oliwki, podane w przepisie, możesz również zastąpić zielonymi. Cukinia faszerowana mielonym mięsem nie potrzebuje już żadnych dodatków, ale będzie pasowała także do kaszy kuskus lub ryżu. Udanego faszerowania i smacznego!