Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami
łatwe
562 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
400 gramów
1 sztuka
10 sztuk
0.5 opakowania
2 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone smaż z pokrojoną w kostkę cebulą przez około 8 minut, aż będzie rumiane.

Krok 2
Do mięsa dodaj posiekane pomidory razem z sokiem oraz oliwki pokrojone w plasterki.

Krok 3
Dodaj Fix Knorr oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i duś, aż dobrze zgęstnieje.

Krok 4
W tym czasie umyj dokładnie cukinię, odetnij końcówki i przetnij ją wzdłuż na pół. Następnie wydrąż pestki. Możesz użyć do tego łyżeczki.

Krok 5
Na tak przygotowaną cukinię nałóż farsz z mięsa. Na wierzchu połóż kawałki sera feta i całość zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 °C. Aby danie było jeszcze bardziej aromatyczne, po upieczeniu posyp je odrobiną suszonego oregano.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami
Gdy na straganach świeże warzywa, pomyśl o faszerowaniu! Mięsna cukinia z serem feta i oliwkami to oryginalny pomysł na treściwy obiad lub kolację dla całej rodziny. Stanowi ona świetną alternatywę dla nadziewanej papryki czy bakłażana. Przepis na cukinię faszerowaną fetą sprawi, że z entuzjazmem będziesz wchodzić do kuchni.
Dla kogo?
Wyrazistego smaku potrawie nada słony ser feta, który podczas zapiekania kusząco się rozpuści. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i fetą posmakuje więc wszystkim osobom, które w każdym kęsie lubią odkrywać kolejne pyszne niespodzianki.
Na jaką okazję?
Tak przygotowana cukinia faszerowana serem feta prezentuje się pierwszorzędnie, więc podaj ją gościom, których zaprosisz w weekend na wakacyjny obiad albo kolację. Efekt „wow” gwarantowany!
Czy wiesz, że?
W tym daniu najlepiej sprawdzi się młoda, jędrna cukinia średniej wielkości. Podczas wydrążania, uważaj, by nie uszkodzić skórki. Zachowaj minimum ostrożności, a cukinia faszerowana fetą będzie wyglądać jak danie z restauracji.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania farszu do cukinii z fetą możesz wykorzystać mięso mielone wołowe, wieprzowe lub mieszane, ale nada się też mielony indyk lub kurczak. Czarne oliwki, podane w przepisie na cukinię z mięsem mielonym i fetą, możesz również zastąpić zielonymi. Cukinia faszerowana mielonym mięsem nie potrzebuje już żadnych dodatków, ale będzie pasowała także do kaszy kuskus lub ryżu. Udanego faszerowania i smacznego!