Cukinia faszerowana mięsem mielonym i serem feta | Przepisy.pl pixel

Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

28

heart
191 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

390 osób wydrukowało

Pobierz pdf

560 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

10 sztuk

0.5 opakowania

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone smaż z pokrojoną w kostkę cebulą przez około 8 minut, aż będzie rumiane.

Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - Krok 1

Krok 2

Do mięsa dodaj posiekane pomidory razem z sokiem oraz oliwki pokrojone w plasterki.

Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - Krok 2

Krok 3

Dodaj Fix Knorr oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i duś, aż dobrze zgęstnieje.

Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - Krok 3

Krok 4

W tym czasie umyj dokładnie cukinię, odetnij końcówki i przetnij ją wzdłuż na pół. Następnie wydrąż pestki. Możesz użyć do tego łyżeczki.

Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - Krok 4

Krok 5

Na tak przygotowaną cukinię nałóż farsz z mięsa. Na wierzchu połóż kawałki sera feta i całość zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 °C. Aby danie było jeszcze bardziej aromatyczne, po upieczeniu posyp je odrobiną suszonego oregano.

Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkamiCukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami

Gdy na straganach świeże warzywa, pomyśl o faszerowaniu! Mięsna cukinia z serem feta i oliwkami to oryginalny pomysł na treściwy obiad lub kolację dla całej rodziny. Stanowi ona świetną alternatywę dla nadziewanej papryki czy bakłażana. Przepis na cukinię faszerowaną fetą sprawi, że z entuzjazmem będziesz wchodzić do kuchni.

Dla kogo?

Wyrazistego smaku potrawie nada słony ser feta, który podczas zapiekania kusząco się rozpuści. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i fetą posmakuje więc wszystkim osobom, które w każdym kęsie lubią odkrywać kolejne pyszne niespodzianki.

Na jaką okazję?

Tak przygotowana cukinia faszerowana serem feta prezentuje się pierwszorzędnie, więc podaj ją gościom, których zaprosisz w weekend na wakacyjny obiad albo kolację. Efekt „wow” gwarantowany!

Czy wiesz, że?

W tym daniu najlepiej sprawdzi się młoda, jędrna cukinia średniej wielkości. Podczas wydrążania, uważaj, by nie uszkodzić skórki. Zachowaj minimum ostrożności, a cukinia faszerowana fetą będzie wyglądać jak danie z restauracji.

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania farszu do cukinii z fetą możesz wykorzystać mięso mielone wołowe, wieprzowe lub mieszane, ale nada się też mielony indyk lub kurczak. Czarne oliwki, podane w przepisie na cukinię z mięsem mielonym i fetą, możesz również zastąpić zielonymi. Cukinia faszerowana mielonym mięsem nie potrzebuje już żadnych dodatków, ale będzie pasowała także do kaszy kuskus lub ryżu. Udanego faszerowania i smacznego!