Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami
łatwe
559 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
400 gramów
1 sztuka
10 sztuk
0.5 opakowania
2 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone smaż z pokrojoną w kostkę cebulą przez około 8 minut, aż będzie rumiane.

Krok 2
Do mięsa dodaj posiekane pomidory razem z sokiem oraz oliwki pokrojone w plasterki.

Krok 3
Dodaj Fix Knorr oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i duś, aż dobrze zgęstnieje.

Krok 4
W tym czasie umyj dokładnie cukinię, odetnij końcówki i przetnij ją wzdłuż na pół. Następnie wydrąż pestki. Możesz użyć do tego łyżeczki.

Krok 5
Na tak przygotowaną cukinię nałóż farsz z mięsa. Na wierzchu połóż kawałki sera feta i całość zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 °C. Aby danie było jeszcze bardziej aromatyczne, po upieczeniu posyp je odrobiną suszonego oregano.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia nadziewana mięsem mielonym, serem feta i oliwkami
Gdy na straganach świeże warzywa, pomyśl o faszerowaniu! Mięsna cukinia z serem feta i oliwkami to oryginalny pomysł na treściwy obiad lub kolację dla całej rodziny. Stanowi ona świetną alternatywę dla nadziewanej papryki czy bakłażana. Przepis na cukinię faszerowaną fetą sprawi, że z entuzjazmem będziesz wchodzić do kuchni.
Dla kogo?
Wyrazistego smaku potrawie nada słony ser feta, który podczas zapiekania kusząco się rozpuści. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i fetą posmakuje więc wszystkim osobom, które w każdym kęsie lubią odkrywać kolejne pyszne niespodzianki.
Na jaką okazję?
Tak przygotowana cukinia faszerowana serem feta prezentuje się pierwszorzędnie, więc podaj ją gościom, których zaprosisz w weekend na wakacyjny obiad albo kolację. Efekt „wow” gwarantowany!
Czy wiesz, że?
W tym daniu najlepiej sprawdzi się młoda, jędrna cukinia średniej wielkości. Podczas wydrążania, uważaj, by nie uszkodzić skórki. Zachowaj minimum ostrożności, a cukinia faszerowana fetą będzie wyglądać jak danie z restauracji.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania farszu do cukinii z fetą możesz wykorzystać mięso mielone wołowe, wieprzowe lub mieszane, ale nada się też mielony indyk lub kurczak. Czarne oliwki, podane w przepisie na cukinię z mięsem mielonym i fetą, możesz również zastąpić zielonymi. Cukinia faszerowana mielonym mięsem nie potrzebuje już żadnych dodatków, ale będzie pasowała także do kaszy kuskus lub ryżu. Udanego faszerowania i smacznego!