Cukinia pieczona
czyli łatwa cukinia po włosku
łatwe
1704 osoby zapisały
Składniki
400 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
400 gramów
1 sztuka
4 łyżki
2 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Mięso mielone wraz z cebulą podsmaż aż będzie rumiane, ok. 8 minut. Przygotuj ziołowy sos dodając do mięsa pomidory z puszki i Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i duś aż zgęstnieje.
Krok 2
W między czasie umyj dokładnie cukinię, odetnij końcówki i przetnij je wzdłuż na pół. Wydrąż łyżeczką środek. Wydrążone cukinie wypełnij mięsnym farszem.
Krok 3
Całość posyp serem i zapiekaj przez 10 minut w 180 stopniach.
Dobra rada:
Farsz możesz wzbogacić dodając świeże ziołami np. bazylię.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia pieczona
Faszerowana cukinia to prawdziwie wykwintna potrawa, która pięknie prezentuje się na stole. Od dziś może to być twoje popisowe danie. Cukinia to warzywo, które bardzo dobrze komponuje się z przeróżnymi dodatkami – od mięsa, przez inne warzywa, nawet po owoce w deserach. Lekko słodkawy smak jest idealną podstawą do przyrządzenia wyśmienitego obiadu. Prawdziwie włoski smak zapewni tutaj sos oraz tarta mozzarella, która pochodzi z południowego regionu tego ciepłego kraju. Mięso mielone podsmaż razem z cebulą na patelni do uzyskania złotego koloru. Całość zalej sosem i duś, aż odpowiednio zgęstnieje. Pamiętaj, że farsz musi być zwarty, żeby nie wypłynął z wydrążonej cukinii. Wypełnij połówki warzyw mięsną mieszanką i posyp startą mozzarellą. Znany ze swojej ciągliwości ser bardzo dobrze smakuje po zapieczeniu. Danie podawaj na ciepło ze świeżą sałatą lub pomidorami.