Cukinia pieczona w całości - przepis do obiadu | Przepisy.pl pixel

Cukinia pieczona

czyli łatwa cukinia po włosku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

68

2309 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1205 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1756 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Mięso mielone wraz z cebulą podsmaż aż będzie rumiane, ok. 8 minut. Przygotuj ziołowy sos dodając do mięsa pomidory z puszki i Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i duś aż zgęstnieje.

Cukinia pieczona - Krok 1

Krok 2

W między czasie umyj dokładnie cukinię, odetnij końcówki i przetnij je wzdłuż na pół. Wydrąż łyżeczką środek. Wydrążone cukinie wypełnij mięsnym farszem.

Cukinia pieczona - Krok 2

Krok 3

Całość posyp serem i zapiekaj przez 10 minut w 180 stopniach.

Cukinia pieczona - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Farsz możesz wzbogacić dodając świeże ziołami np. bazylię.

57

Opinie o przepisie

  • Donata Modrowska

    Donata Modrowska , 18.02.2020

    Pyszne polecam, tyle że te 10 minut to za mało, także piekłam 30 min.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Zamecka

    Natalia Zamecka , 26.09.2016

    Faktycznie, 10 min. w piekarniku to zdecydowanie za mało. Piekłam ok. 30 min. i wyszły pyszne! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Michałowska

    Renata Michałowska , 29.07.2016

    Pyszne.Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Vajs Vajs

    Vajs Vajs , 18.03.2016

    cukinie należy piec trochę dluzej ok 30 min aby zmiekla, albo wczesniej ja troche podgotowac.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Szymoniak

    Wioleta Szymoniak , 28.08.2015

    Szybkie i proste a jednoczesnie inne i smaczne danie ...Polecam ☺ Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Mol

    Joanna Mol , 28.08.2015

    Ale smaczne .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Pluta

    Renata Pluta , 25.08.2015

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Jabłońska

    Agnieszka Jabłońska , 25.08.2015

    Ja już próbowałam i to jest całkiem smaczne danie na obiad lub przekąskę na ciepło. Polecam... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Large

    Renata Large , 25.08.2015

    Cukinia w każdym wydaniu jest wspaniała.A jaka dobra jest mizeria z cukinii,tylko musi być dodany czosnek,no i oczywiście gęsta dobra śmietana.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Maryla Mariola

    Maria Maryla Mariola , 24.08.2015

    napewno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Danilowicz

    Bozena Danilowicz , 24.08.2015

    JA TEZ SKUSZE SIE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Maria

    Magdalena Maria , 24.08.2015

    Oj bendzie;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Lisek

    Krystyna Lisek , 24.08.2015

    muszę wypróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Perkos

    Jadwiga Perkos , 24.08.2015

    E MU SPOKÓJ

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Pieczara

    Elzbieta Pieczara , 24.08.2015

    Test ..zobaczymy co wyjdzie...czy bedzie jadalne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Nikitowicz

    Zofia Nikitowicz , 24.08.2015

    Jest pyszna☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Maryla Mariola

    Maria Maryla Mariola , 24.08.2015

    Wlasnie dzis tez wyczytalam zrobie ,napewno bendzie smakowalo ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Marta Jeka

    Aleksandra Marta Jeka , 24.08.2015

    Jutro wypróbuję :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bliskowska

    Magdalena Bliskowska , 24.08.2015

    Mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Bobilak

    Jolanta Bobilak , 24.08.2015

    Miałam wczoraj cukinię faszerowana , przepis autorski ( ala po włosku) pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • aneta bedkowska

    aneta bedkowska , 24.08.2015

    bardzo fajna propozycja i prosta super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Rak

    Eugeniusz Rak , 24.08.2015

    Jest super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Krystyna Szymczak

    Maria Krystyna Szymczak , 24.08.2015

    Jeśli po włosku to cukinie należ spażyć 3minuty w gotującej wodzie....(tak radziła mi starsza pani w Italii)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Syta

    Agnieszka Syta , 24.08.2015

    Też lubię:-) :-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Liberda

    Angelika Liberda , 24.08.2015

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kreatywnie.proste

    Kreatywnie.proste , 11.07.2015

    moja cukinia według mojego przepisu :) http://kreatywnieproste.blog.pl/2015/06/22/letnia-cukinia-faszerowana-miesem-mielonym-2/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wyka

    Beata Wyka , 08.07.2015

    Prawie tak samo =) właśnie jemy na kolację. Pychotka! Choć nie zrobiłam dokładnie z tymi samymi składnikami ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anne Bonny

    Anne Bonny , 08.07.2015

    czy jest jakiś sposób, żeby cukinia nie była taka twarda po wyjęciu z piekarnika?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ana Kwiecieñ

    Ana Kwiecieñ , 08.07.2015

    zaraz pani Jola udostepni i powie ze to jej przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Czernecka

    Marta Czernecka , 07.07.2015

    przepis jest pyszny ale wysokoglikemiczny:):):) nie dla cukrzyków

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia pieczona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pomidory faszerowane
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia pieczonaCukinia pieczona

Pieczona cukinia to prawdziwie wykwintna potrawa, która nie tylko świetnie smakuje, ale także pięknie prezentuje się na stole. Od dziś może to być twoje popisowe danie. Prawdziwie włoski charakter potrawy zapewnia sos oraz tarta mozzarella, która pochodzi z południowego regionu Italii. Aby cukinia pieczona smakowała idealnie, mięso mielone podsmaż razem z cebulą na patelni do uzyskania złotego koloru. Całość zalej sosem i duś, aż odpowiednio zgęstnieje. Kluczem do sukcesu w przepisie na pieczoną cukinię jest właściwa konsystencja farszu. Nie może być zbyt wodnisty, żeby nie wypłynął z wydrążonej cukinii. Wypełnij połówki warzyw mięsnym farszem i posyp startą mozzarellą. Znany ze swojej ciągliwości ser bardzo dobrze smakuje po zapieczeniu cukinii w piekarniku.

Dla kogo?

Cukinia pieczona w całości z aromatycznym farszem to propozycja dla osób poszukujących inspiracji na oryginalne i pyszne dania, które można bardzo łatwo przygotować.

Na jaką okazję?

Przepis na pieczoną cukinię przyda się na pewno podczas organizacji domowych imprez. Nie zapominaj o nim także, gdy szukasz pomysłu na ciepłą kolację czy rodzinny obiad.

Czy wiesz, że?

Cukinia to warzywo, które bardzo dobrze komponuje się z przeróżnymi dodatkami – od mięsa, przez inne warzywa, nawet po owoce w deserach. Jej lekko słodkawy smak jest idealną bazą do przyrządzenia wyśmienitego obiadu takiego jak ten z cukinią pieczoną w roli głównej.

Dla urozmaicenia:

Przepis możesz wzbogacić o warzywne dodatki. Wtedy pieczona cukinia smakuje jeszcze lepiej. Potrawa świetnie komponuje się ze świeżą sałatą oraz pomidorami.