Cukinia pieczona przepis – Zobacz na przepisy.pl

Cukinia pieczona

czyli łatwa cukinia po włosku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

61

2236 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1696 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Mięso mielone wraz z cebulą podsmaż aż będzie rumiane, ok. 8 minut. Przygotuj ziołowy sos dodając do mięsa pomidory z puszki i Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i duś aż zgęstnieje.

Cukinia pieczona - Krok 1

Krok 2

W między czasie umyj dokładnie cukinię, odetnij końcówki i przetnij je wzdłuż na pół. Wydrąż łyżeczką środek. Wydrążone cukinie wypełnij mięsnym farszem.

Cukinia pieczona - Krok 2

Krok 3

Całość posyp serem i zapiekaj przez 10 minut w 180 stopniach.

Cukinia pieczona - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Farsz możesz wzbogacić dodając świeże ziołami np. bazylię.

57

Opinie o przepisie

  • Donata Modrowska

    Donata Modrowska , 18.02.2020

    Pyszne polecam, tyle że te 10 minut to za mało, także piekłam 30 min.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Zamecka

    Natalia Zamecka , 26.09.2016

    Faktycznie, 10 min. w piekarniku to zdecydowanie za mało. Piekłam ok. 30 min. i wyszły pyszne! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Michałowska

    Renata Michałowska , 29.07.2016

    Pyszne.Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Vajs Vajs

    Vajs Vajs , 18.03.2016

    cukinie należy piec trochę dluzej ok 30 min aby zmiekla, albo wczesniej ja troche podgotowac.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Szymoniak

    Wioleta Szymoniak , 28.08.2015

    Szybkie i proste a jednoczesnie inne i smaczne danie ...Polecam ☺ Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Mol

    Joanna Mol , 28.08.2015

    Ale smaczne .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Pluta

    Renata Pluta , 25.08.2015

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Jabłońska

    Agnieszka Jabłońska , 25.08.2015

    Ja już próbowałam i to jest całkiem smaczne danie na obiad lub przekąskę na ciepło. Polecam... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Large

    Renata Large , 25.08.2015

    Cukinia w każdym wydaniu jest wspaniała.A jaka dobra jest mizeria z cukinii,tylko musi być dodany czosnek,no i oczywiście gęsta dobra śmietana.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Maryla Mariola

    Maria Maryla Mariola , 24.08.2015

    napewno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Danilowicz

    Bozena Danilowicz , 24.08.2015

    JA TEZ SKUSZE SIE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Maria

    Magdalena Maria , 24.08.2015

    Oj bendzie;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Lisek

    Krystyna Lisek , 24.08.2015

    muszę wypróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Perkos

    Jadwiga Perkos , 24.08.2015

    E MU SPOKÓJ

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Pieczara

    Elzbieta Pieczara , 24.08.2015

    Test ..zobaczymy co wyjdzie...czy bedzie jadalne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Nikitowicz

    Zofia Nikitowicz , 24.08.2015

    Jest pyszna☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Maryla Mariola

    Maria Maryla Mariola , 24.08.2015

    Wlasnie dzis tez wyczytalam zrobie ,napewno bendzie smakowalo ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Marta Jeka

    Aleksandra Marta Jeka , 24.08.2015

    Jutro wypróbuję :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bliskowska

    Magdalena Bliskowska , 24.08.2015

    Mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Bobilak

    Jolanta Bobilak , 24.08.2015

    Miałam wczoraj cukinię faszerowana , przepis autorski ( ala po włosku) pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • aneta bedkowska

    aneta bedkowska , 24.08.2015

    bardzo fajna propozycja i prosta super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Rak

    Eugeniusz Rak , 24.08.2015

    Jest super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Krystyna Szymczak

    Maria Krystyna Szymczak , 24.08.2015

    Jeśli po włosku to cukinie należ spażyć 3minuty w gotującej wodzie....(tak radziła mi starsza pani w Italii)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Syta

    Agnieszka Syta , 24.08.2015

    Też lubię:-) :-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Liberda

    Angelika Liberda , 24.08.2015

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kreatywnie.proste

    Kreatywnie.proste , 11.07.2015

    moja cukinia według mojego przepisu :) http://kreatywnieproste.blog.pl/2015/06/22/letnia-cukinia-faszerowana-miesem-mielonym-2/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wyka

    Beata Wyka , 08.07.2015

    Prawie tak samo =) właśnie jemy na kolację. Pychotka! Choć nie zrobiłam dokładnie z tymi samymi składnikami ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anne Bonny

    Anne Bonny , 08.07.2015

    czy jest jakiś sposób, żeby cukinia nie była taka twarda po wyjęciu z piekarnika?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ana Kwiecieñ

    Ana Kwiecieñ , 08.07.2015

    zaraz pani Jola udostepni i powie ze to jej przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Czernecka

    Marta Czernecka , 07.07.2015

    przepis jest pyszny ale wysokoglikemiczny:):):) nie dla cukrzyków

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia pieczonaCukinia pieczona

Faszerowana cukinia to prawdziwie wykwintna potrawa, która pięknie prezentuje się na stole. Od dziś może to być twoje popisowe danie. Cukinia to warzywo, które bardzo dobrze komponuje się z przeróżnymi dodatkami – od mięsa, przez inne warzywa, nawet po owoce w deserach. Lekko słodkawy smak jest idealną podstawą do przyrządzenia wyśmienitego obiadu. Prawdziwie włoski smak zapewni tutaj sos oraz tarta mozzarella, która pochodzi z południowego regionu tego ciepłego kraju. Mięso mielone podsmaż razem z cebulą na patelni do uzyskania złotego koloru. Całość zalej sosem i duś, aż odpowiednio zgęstnieje. Pamiętaj, że farsz musi być zwarty, żeby nie wypłynął z wydrążonej cukinii. Wypełnij połówki warzyw mięsną mieszanką i posyp startą mozzarellą. Znany ze swojej ciągliwości ser bardzo dobrze smakuje po zapieczeniu. Danie podawaj na ciepło ze świeżą sałatą lub pomidorami.