Cukinia pieczona
czyli łatwa cukinia po włosku
łatwe
1883 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
400 gramów
1 sztuka
4 łyżki
2 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Mięso mielone wraz z cebulą podsmaż aż będzie rumiane, ok. 8 minut. Przygotuj ziołowy sos dodając do mięsa pomidory z puszki i Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i duś aż zgęstnieje.

Krok 2
W między czasie umyj dokładnie cukinię, odetnij końcówki i przetnij je wzdłuż na pół. Wydrąż łyżeczką środek. Wydrążone cukinie wypełnij mięsnym farszem.

Krok 3
Całość posyp serem i zapiekaj przez 10 minut w 180 stopniach.


Dobra rada:
Farsz możesz wzbogacić dodając świeże ziołami np. bazylię.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia pieczona
Pieczona cukinia to prawdziwie wykwintna potrawa, która nie tylko świetnie smakuje, ale także pięknie prezentuje się na stole. Od dziś może to być twoje popisowe danie. Prawdziwie włoski charakter potrawy zapewnia sos oraz tarta mozzarella, która pochodzi z południowego regionu Italii. Aby cukinia pieczona smakowała idealnie, mięso mielone podsmaż razem z cebulą na patelni do uzyskania złotego koloru. Całość zalej sosem i duś, aż odpowiednio zgęstnieje. Kluczem do sukcesu w przepisie na pieczoną cukinię jest właściwa konsystencja farszu. Nie może być zbyt wodnisty, żeby nie wypłynął z wydrążonej cukinii. Wypełnij połówki warzyw mięsnym farszem i posyp startą mozzarellą. Znany ze swojej ciągliwości ser bardzo dobrze smakuje po zapieczeniu cukinii w piekarniku.
Dla kogo?
Cukinia pieczona w całości z aromatycznym farszem to propozycja dla osób poszukujących inspiracji na oryginalne i pyszne dania, które można bardzo łatwo przygotować.
Na jaką okazję?
Przepis na pieczoną cukinię przyda się na pewno podczas organizacji domowych imprez. Nie zapominaj o nim także, gdy szukasz pomysłu na ciepłą kolację czy rodzinny obiad.
Czy wiesz, że?
Cukinia to warzywo, które bardzo dobrze komponuje się z przeróżnymi dodatkami – od mięsa, przez inne warzywa, nawet po owoce w deserach. Jej lekko słodkawy smak jest idealną bazą do przyrządzenia wyśmienitego obiadu takiego jak ten z cukinią pieczoną w roli głównej.
Dla urozmaicenia:
Przepis możesz wzbogacić o warzywne dodatki. Wtedy pieczona cukinia smakuje jeszcze lepiej. Potrawa świetnie komponuje się ze świeżą sałatą oraz pomidorami.