Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

26

heart
181 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

309 osób wydrukowało

Pobierz pdf

509 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

6 sztuk

1 łyżeczka

6 sztuk

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z kapusty obierz wierzchnie brzydkie liście. Przetnij główkę wzdłuż na pół i gotuj na parze (lub w lekko osolonym wrzątku) ok. 20 min. Odsącz, odstaw do ostygnięcia.

Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

Czerstwy chleb zalej mlekiem. Odstaw na kilkanaście minut. W moździerzu rozgnieć dokładnie czosnek z pieprzem, goździkami i solą, by powstała jednolita masa.

Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

Chleb dokładnie odciśnij, przełóż do miski. Dodaj mięso, tymianek oraz zgnieciony czosnek z przyprawami. Wyrób na jednolitą masę.

Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

Rozchylaj liście kapusty i faszeruj je masą mięsną. Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą. Ułóż nafaszerowane połówki kapusty. Skrop resztą oliwy, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz ok. 40 min. Podawaj.

Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Józef Kuchcik

    Józef Kuchcik , 11.12.2020

    TAK. Kiedy każde kolejne Święta wydają się być identyczne w smaku warto zajrzeć na przepisy.pl Ja w każde Święta staram się znaleźć inspirację na nowe danie, które urozmaici stół, a jednocześnie zmieści się w ramach tradycji. Tak wpadłem na ten przepis i w tym roku tak przyrządzona kapusta zagości na naszym stole. Oczywiście wcześniej musiałem zrobić próbę generalną :) Wyszło fantastycznie. Dzięki zdjęciom miałem wyobrażenie jak faszerować kapustę mięsem. Jestem wzrokowcem, więc chwała Wam za to. Pokusiłem się o dodanie szczypty majeranku bo lubię jego smak w połączeniu z mięsem mielonym. Po wyjęciu z piekarnika cały dom pachniał tak aromatycznie, że domownicy zlecieli się do kuchni. Wszystkim smakowało, wiec powtórzę wykonanie na święta :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej