Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

26

181 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

308 osób wydrukowało

Pobierz pdf

506 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

6 sztuk

1 łyżeczka

6 sztuk

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z kapusty obierz wierzchnie brzydkie liście. Przetnij główkę wzdłuż na pół i gotuj na parze (lub w lekko osolonym wrzątku) ok. 20 min. Odsącz, odstaw do ostygnięcia.

Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

Czerstwy chleb zalej mlekiem. Odstaw na kilkanaście minut. W moździerzu rozgnieć dokładnie czosnek z pieprzem, goździkami i solą, by powstała jednolita masa.

Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

Chleb dokładnie odciśnij, przełóż do miski. Dodaj mięso, tymianek oraz zgnieciony czosnek z przyprawami. Wyrób na jednolitą masę.

Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

Rozchylaj liście kapusty i faszeruj je masą mięsną. Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą. Ułóż nafaszerowane połówki kapusty. Skrop resztą oliwy, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz ok. 40 min. Podawaj.

Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Józef Kuchcik

    Józef Kuchcik , 11.12.2020

    TAK. Kiedy każde kolejne Święta wydają się być identyczne w smaku warto zajrzeć na przepisy.pl Ja w każde Święta staram się znaleźć inspirację na nowe danie, które urozmaici stół, a jednocześnie zmieści się w ramach tradycji. Tak wpadłem na ten przepis i w tym roku tak przyrządzona kapusta zagości na naszym stole. Oczywiście wcześniej musiałem zrobić próbę generalną :) Wyszło fantastycznie. Dzięki zdjęciom miałem wyobrażenie jak faszerować kapustę mięsem. Jestem wzrokowcem, więc chwała Wam za to. Pokusiłem się o dodanie szczypty majeranku bo lubię jego smak w połączeniu z mięsem mielonym. Po wyjęciu z piekarnika cały dom pachniał tak aromatycznie, że domownicy zlecieli się do kuchni. Wszystkim smakowało, wiec powtórzę wykonanie na święta :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej