Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

25

157 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

287 osób wydrukowało

Pobierz pdf

442 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

6 sztuk

1 łyżeczka

6 sztuk

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z kapusty obierz wierzchnie brzydkie liście. Przetnij główkę wzdłuż na pół i gotuj na parze (lub w lekko osolonym wrzątku) ok. 20 min. Odsącz, odstaw do ostygnięcia.

Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

Czerstwy chleb zalej mlekiem. Odstaw na kilkanaście minut. W moździerzu rozgnieć dokładnie czosnek z pieprzem, goździkami i solą, by powstała jednolita masa.

Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

Chleb dokładnie odciśnij, przełóż do miski. Dodaj mięso, tymianek oraz zgnieciony czosnek z przyprawami. Wyrób na jednolitą masę.

Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

Rozchylaj liście kapusty i faszeruj je masą mięsną. Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą. Ułóż nafaszerowane połówki kapusty. Skrop resztą oliwy, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz ok. 40 min. Podawaj.

Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Józef Kuchcik

    Józef Kuchcik , 11.12.2020

    TAK. Kiedy każde kolejne Święta wydają się być identyczne w smaku warto zajrzeć na przepisy.pl Ja w każde Święta staram się znaleźć inspirację na nowe danie, które urozmaici stół, a jednocześnie zmieści się w ramach tradycji. Tak wpadłem na ten przepis i w tym roku tak przyrządzona kapusta zagości na naszym stole. Oczywiście wcześniej musiałem zrobić próbę generalną :) Wyszło fantastycznie. Dzięki zdjęciom miałem wyobrażenie jak faszerować kapustę mięsem. Jestem wzrokowcem, więc chwała Wam za to. Pokusiłem się o dodanie szczypty majeranku bo lubię jego smak w połączeniu z mięsem mielonym. Po wyjęciu z piekarnika cały dom pachniał tak aromatycznie, że domownicy zlecieli się do kuchni. Wszystkim smakowało, wiec powtórzę wykonanie na święta :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta włoska faszerowana mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej