Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami
łatwe
596 osób zapisało

Składniki
100 gramów
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
6 sztuk
0.5 łyżki
1 sztuka
100 mililitrów
500 mililitrów
4 łyżki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni podsmaż paprykową kiełbasę, dodaj przekrojone na pół cebulki i pokrojone w plastry grzyby, posiekany ząbek czosnku oraz pokrojone w grubą kostkę dynie. Całość smaż chwilę.

Krok 2
Następnie na patelnie dodaj surowy makaron oraz Knorr Zapiefix wymieszany ze śmietaną i wodą. Knorr Zapiefix nada zapiekance odpowiedni ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie składniki połączą się ze sobą.

Krok 3
Składniki na patelni zagotuj. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, a po wierzchu posyp tartym serem.

Krok 4
Zapiekankę dokładnie przykryj folią aluminiową, a następnie wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię tak, aby ser mógł się zapiec.


Dobra rada:
Do zapiekanki możesz dodać szczyptę rozmarynu lub tymianku. Te zioła podkreślą smak grzybów.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami
Zapiekanka z tego przepisu idealnie sprawdzi się na jesienny obiad, gdyż zawiera dostępne w tym sezonie składniki – dynię oraz leśne grzyby. Oprócz tego jej smak wzbogaca hiszpańska kiełbasa produkowana z wieprzowiny – chorizo oraz drobno starty parmezan. Bazą do zapiekanki jest makaron, najlepiej typu świderki, a całość oblewa gęsty, śmietanowy sos. Przygotowanie tej potrawy rozpocznij od podsmażenia pokrojonej chorizo z szalotkami oraz posiekanymi grzybami, np. kurkami, borowikami i podgrzybkami. Na patelnię dodaj także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokrojony w kostkę miąższ dyni, a na końcu surowy makaron. Zawartość patelni zalej kwaśną śmietaną rozrobioną z wodą i zagotuj – w ten sposób wytworzy się sos. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym parmezanem i przykryj folią aluminiową, dzięki czemu zapiekanka nie wyschnie w piekarniku. Usuń folię kilka minut przed końcem pieczenia, aby ser się zapiekł i utworzył lekko chrupiącą skorupkę. Zapiekankę serwuj na ciepło bezpośrednio po przyrządzeniu. Podawaj solo lub z ulubionymi surówkami.