Składniki
100 gramów
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
6 sztuk
0.5 łyżki
1 sztuka
200 mililitrów
4 łyżki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni podsmaż paprykową kiełbasę, dodaj przekrojone na pół cebulki i pokrojone w plastry grzyby, posiekany ząbek czosnku oraz pokrojone w gruba kostkę dynie. Całość smaż chwilę.
Krok 4
Zapiekankę dokładnie przykryj folia aluminiową a następnie wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut . Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię tak aby ser mógł się zapiec.
Krok 3
Składniki na patelni zagotuj a następnie dodaj świeże lub mrożone grzyby (prawdziwki, podgrzybki, kurki). Całość przełóż do żaroodpornego naczynia a po wierzchu posyp tartym serem.
Krok 2
Następnie na patelnie dodaj surowy makaron oraz Knorr Naturalnie smaczne pomieszany ze śmietaną i szklanką wody. Knorr Naturalnie smaczne nada zapiekance odpowiedni ziołowy smak oraz sprawi ze wszystkie składniki połączą się ze sobą.
Dobra rada:
Do zapiekanki możesz dodać szczyptę rozmarynu lub tymianku. Te zioła podkreślą smak grzybów.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i grzybami
Zapiekanka z tego przepisu idealnie sprawdzi się na jesienny obiad, gdyż zawiera dostępne w tym sezonie składniki – dynię oraz leśne grzyby. Oprócz tego jej smak wzbogaca hiszpańska kiełbasa produkowana z wieprzowiny – chorizo oraz drobno starty parmezan. Bazą do zapiekanki jest makaron, najlepiej typu świderki, a całość oblewa gęsty, śmietanowy sos. Przygotowanie tej potrawy rozpocznij od podsmażenia pokrojonej chorizo z szalotkami oraz posiekanymi grzybami, np. kurkami, borowikami i podgrzybkami. Na patelnię dodaj także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokrojony w kostkę miąższ dyni, a na końcu surowy makaron. Zawartość patelni zalej kwaśną śmietaną rozrobioną z wodą i zagotuj – w ten sposób wytworzy się sos. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym parmezanem i przykryj folią aluminiową, dzięki czemu zapiekanka nie wyschnie w piekarniku. Usuń folię kilka minut przed końcem pieczenia, aby ser się zapiekł i utworzył lekko chrupiącą skorupkę. Zapiekankę serwuj na ciepło bezpośrednio po przyrządzeniu. Podawaj solo lub z ulubionymi surówkami.