Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

154 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

100 gramów

50 gramów

1 pęczek

200 gramów

200 gramów

3 łyżki

200 gramów

4 sztuki

1 pęczek

150 gramów

1 szczypta

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oba sery zetrzyj na tarce, czosnek i bazylię posiekaj, pomidorki przekrój na pół, pora drobno pokrój, jarmuż oczyść, usuwając zgrubienia liści.

Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, pora i jarmuż. Smaż, aż warzywa zrobią się miękkie, dodaj gałkę muszkatową, 400 ml wody, śmietanę i Fix.

Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - Krok 2

Krok 3

Całość zagotuj, przełóż do kielicha blendera, zmiksuj wszystko na jednolitą zieloną masę. Zielony sos na powrót wlej do garnka, dodaj do niego surowy makaron, gotuj wszystko razem 5 minut, dodaj połowę sera, wymieszaj. Dodaj pomidorki, posiekaną bazylię oraz fasolkę szparagową. Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia.

Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - Krok 3

Krok 4

Posyp z wierzchu pokrojonym w kostkę chlebem wymieszanym z serem. Przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie usuń folię. Zapiekankę piecz jeszcze kolejne 10 minut, aż ser i grzanki się zarumienią.

Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do zapiekanki można także dodać pokrojonego w paseczki łososia lub szynkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkamiZielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami

Świeżo, zdrowo, kolorowo? Odpowiedź jest prosta - zielona zapiekanka z fasolką szparagową i pomidorkami. Atrakcyjny wygląd i bogate wnętrze – oto jej znaki rozpoznawcze. Wodzi na pokuszenie!

Dla kogo? Dla patrzących na świat przez… zielone okulary: wegetarian, kochających warzywa, wielbicieli tego, co soczyste, świeże, pachnące. Przepis na zieloną zapiekankę powinien także na stałe zagościć w kuchni makaronożerców.

Na jaką okazję? Okazji do zajadania się zieloną zapiekanką nie brakuje – wiosenny obiad, kolacja, podczas której dopisują apetyty, rodzinny posiłek na szybko. To nie wszystko – odgrzana zapiekanka to pomysł na lunch, kiedy czas to twój największy wróg.

Dla urozmaicenia: Masz ochotę na więcej warzyw? Na straganie pyszni się dorodny szpinak? Dorzucaj!

Czy wiesz, że? Zapiekanka makaronowa to ratunek dla składników, które już zbyt długo czekają w kuchni na wykorzystanie. Ratujmy wszystko, co jest w lodówce – zapiekanka chętnie przyjmie do siebie!

Przygotuj zieloną zapiekankę z fasolką szparagową i pomidorkami i pokaż wszystkim, jak grasz w zielone!