Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
228 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

361 osób wydrukowało

Pobierz pdf

655 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

5 sztuk

100 gramów

5 sztuk

1 łyżeczka

200 mililitrów

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę oraz bakłażana pokrój wzdłuż na plastry grubości 0,5 cm. Patelnię grillową rozgrzej, posmaruj oliwą i grilluj warzywa. Następnie pokrój je w słupki. Pomidory suszone pokrój w paski, a ser feta w kostkę 1x1 cm. Piekarnik nagrzej do 200° C.

Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem - Krok 1

Krok 2

W dużej misce połącz zawartość opakowania Knorr, wodę oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem - Krok 2

Krok 3

Do miski z sosem wsyp makaron, dodaj grillowane warzywa, pomidory oraz oliwki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem - Krok 3

Krok 4

Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj 35 minut. Po tym czasie naczynie wyjmij z piekarnika, posyp pokrojonym serem i oregano. Podawaj na ciepło.

Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sosu ½-1 łyżeczkę posiekanej papryczki chilli.

4

Opinie o przepisie

  • Anna

    Anna , 26.10.2021

    Brakuje informacji w ilu stopniach piec w piekarniku.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Juliusz Jaworski

    Juliusz Jaworski , 15.10.2019

    Chyba makaron trzeba wcześniej ugotować?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanemGrecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem

Jeśli lubisz kuchnię grecką, pełną warzyw, oliwek, a także wyrazistego sera feta, wypróbuj nasz przepis na grecką zapiekankę z grillowanym bakłażanem. To warzywo, jeden z podstawowych składników słynnej musaki, doskonale pasuje również do dań bezmięsnych, zwłaszcza do makaronu – a to dzięki swojej delikatnej konsystencji i miękkości. Pokrój go w plastry i upiecz razem z kawałkami papryki na grillowej patelni. W tym czasie przygotuj sos z dodatkiem śmietany, która bardzo dobrze będzie komponowała się z pozostałymi składnikami i nada całości kremowego posmaku. Z sosem połącz surowy makaron, np. pennette, penne lub fusilli, który zmięknie podczas zapiekania. Dodaj warzywa oraz oliwki i suszone pomidory. Zapiecz danie pod przykryciem. Po wyjęciu z piekarnika posyp je świeżym oregano oraz kawałkami sera feta. Żeby łatwiej było go pokroić, zanurzaj nóż w bardzo zimnej wodzie, możesz także wybrać ser w formie krojonej. Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem to szybki i smaczny sposób na obiad albo kolację. Przyrządź ją i przekonaj się!