Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem
łatwe
655 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
5 sztuk
100 gramów
5 sztuk
1 łyżeczka
200 mililitrów
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę oraz bakłażana pokrój wzdłuż na plastry grubości 0,5 cm. Patelnię grillową rozgrzej, posmaruj oliwą i grilluj warzywa. Następnie pokrój je w słupki. Pomidory suszone pokrój w paski, a ser feta w kostkę 1x1 cm. Piekarnik nagrzej do 200° C.

Krok 2
W dużej misce połącz zawartość opakowania Knorr, wodę oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Do miski z sosem wsyp makaron, dodaj grillowane warzywa, pomidory oraz oliwki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 4
Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj 35 minut. Po tym czasie naczynie wyjmij z piekarnika, posyp pokrojonym serem i oregano. Podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sosu ½-1 łyżeczkę posiekanej papryczki chilli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem
Jeśli lubisz kuchnię grecką, pełną warzyw, oliwek, a także wyrazistego sera feta, wypróbuj nasz przepis na grecką zapiekankę z grillowanym bakłażanem. To warzywo, jeden z podstawowych składników słynnej musaki, doskonale pasuje również do dań bezmięsnych, zwłaszcza do makaronu – a to dzięki swojej delikatnej konsystencji i miękkości. Pokrój go w plastry i upiecz razem z kawałkami papryki na grillowej patelni. W tym czasie przygotuj sos z dodatkiem śmietany, która bardzo dobrze będzie komponowała się z pozostałymi składnikami i nada całości kremowego posmaku. Z sosem połącz surowy makaron, np. pennette, penne lub fusilli, który zmięknie podczas zapiekania. Dodaj warzywa oraz oliwki i suszone pomidory. Zapiecz danie pod przykryciem. Po wyjęciu z piekarnika posyp je świeżym oregano oraz kawałkami sera feta. Żeby łatwiej było go pokroić, zanurzaj nóż w bardzo zimnej wodzie, możesz także wybrać ser w formie krojonej. Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem to szybki i smaczny sposób na obiad albo kolację. Przyrządź ją i przekonaj się!