Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem
łatwe
668 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
5 sztuk
100 gramów
5 łyżek
1 łyżeczka
100 mililitrów
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę oraz bakłażana pokrój wzdłuż na plastry grubości 0,5 cm. Patelnię grillową rozgrzej, posmaruj oliwą i grilluj warzywa. Następnie pokrój je w słupki. Pomidory suszone pokrój w paski, a ser feta w kostkę 1x1 cm. Piekarnik nagrzej do 200°C.

Krok 2
W dużej misce połącz zawartość opakowania Knorr, wodę oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj. Zagotuj.

Krok 3
Do miski z sosem wsyp makaron, dodaj grillowane warzywa, pomidory oraz oliwki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 4
Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj 35 minut. Po tym czasie naczynie wyjmij z piekarnika, posyp pokrojonym serem i oregano. Podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sosu ½-1 łyżeczkę posiekanej papryczki chilli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem
Jeśli lubisz kuchnię grecką, pełną warzyw, oliwek, a także wyrazistego sera feta, wypróbuj nasz przepis na grecką zapiekankę z grillowanym bakłażanem. To warzywo, jeden z podstawowych składników słynnej musaki, doskonale pasuje również do dań bezmięsnych, zwłaszcza do makaronu – a to dzięki swojej delikatnej konsystencji i miękkości. Pokrój go w plastry i upiecz razem z kawałkami papryki na grillowej patelni. W tym czasie przygotuj sos z dodatkiem śmietany, która bardzo dobrze będzie komponowała się z pozostałymi składnikami i nada całości kremowego posmaku. Z sosem połącz surowy makaron, np. pennette, penne lub fusilli, który zmięknie podczas zapiekania. Dodaj warzywa oraz oliwki i suszone pomidory. Zapiecz danie pod przykryciem. Po wyjęciu z piekarnika posyp je świeżym oregano oraz kawałkami sera feta. Żeby łatwiej było go pokroić, zanurzaj nóż w bardzo zimnej wodzie, możesz także wybrać ser w formie krojonej. Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem to szybki i smaczny sposób na obiad albo kolację. Przyrządź ją i przekonaj się!



































