Angielska zapiekanka mięsna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

691 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

279 osób wydrukowało

Pobierz pdf

256 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 mililitrów

250 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

300 gramów

120 gramów

2 łyżki

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki wraz z dynią w jednym garnku na puree. Gdy będą miękkie, odcedź je dobrze, odparuj, dodaj mleko, masło, szczyptę soli i zrób klasyczne puree.

Krok 2

Cebulę dymkę oraz chili posiekaj. Marchewkę i paprykę pokrój w kostkę.

Krok 3

Usmaż warzywa oraz mięso na patelni, aż zrobią się rumiane.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody i wlej na patelnię. Całość gotuj ok. 10 minut, aż powstanie gęsty, mięsny sos.

Krok 5

Wlej sos na dno naczynia żaroodpornego. Wierzch zakryj szczelnie ciepłym puree.

Krok 6

Posyp jeszcze startym serem i piecz, aż zbrązowieje w 180 °C przez ok. 20 minut.

1

Opinie o przepisie

  • Grazyna Kufel

    Grazyna Kufel

    wyśmienita

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Angielska zapiekanka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Angielska zapiekanka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Angielska zapiekanka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Angielska zapiekanka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Angielska zapiekanka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Angielska zapiekanka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Angielska zapiekanka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Angielska zapiekanka mięsna Angielska zapiekanka mięsna

Angielska zapiekanka mięsna przypomina nieco słynne Cottage pie, czyli popularną wiejską zapiekankę z mięsa wołowego z dodatkiem warzyw i ziemniaczanym purée. Podobnie przyrządza się również irlandzką Shepherd’s pie, czyli zapiekankę pasterską z jagnięcym mięsem. Tym razem jednak do ziemniaczanego purée dołącza również dynia, która doda daniu słonecznej, lekko pomarańczowej barwy. Wszystkie składniki zapiekanki układa się warstwo, tak jak w przypadku lasagne. Na początek wlej sos bolognese, a następnie dodaj mięso wołowe smażone z marchewką i cebulą. Na wierzchu połóż purée ziemniaczano-dyniowe, które posypiesz parmezanem. Purée po zapieczeniu stworzy smakowitą, chrupiącą skórkę. Angielska zapiekanka mięsna prezentuje się znakomicie. Podawać ją można podczas różnych uroczystości lub zajadać się nią na co dzień. Choć jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, jest zdecydowanie tego warta.