Zapiekanka angielska - pasterska z mięsem | Przepisy.pl pixel

Angielska zapiekanka mięsna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

703 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

327 osób wydrukowało

Pobierz pdf

326 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

400 mililitrów

250 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

300 gramów

120 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki wraz z dynią w jednym garnku na puree. Gdy będą miękkie, odcedź je dobrze, odparuj, dodaj mleko, masło, szczyptę soli i zrób klasyczne puree.

Krok 2

Cebulę dymkę oraz chili posiekaj. Marchewkę i paprykę pokrój w kostkę.

Krok 3

Usmaż warzywa oraz mięso na patelni, aż zrobią się rumiane.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody i wlej na patelnię. Całość gotuj ok. 10 minut, aż powstanie gęsty, mięsny sos.

Krok 5

Wlej sos na dno naczynia żaroodpornego. Wierzch zakryj szczelnie ciepłym puree.

Krok 6

Posyp jeszcze startym serem i piecz, aż zbrązowieje w 180 °C przez ok. 20 minut.

1

Opinie o przepisie

  • Grazyna Kufel

    Grazyna Kufel , 05.11.2015

    wyśmienita

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Angielska zapiekanka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Angielska zapiekanka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Angielska zapiekanka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Angielska zapiekanka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Angielska zapiekanka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Angielska zapiekanka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Angielska zapiekanka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Angielska zapiekanka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Angielska zapiekanka mięsna Angielska zapiekanka mięsna

Angielska zapiekanka mięsna przypomina nieco słynne Cottage pie, czyli popularną wiejską zapiekankę z mięsa wołowego z dodatkiem warzyw i ziemniaczanym purée. Podobnie przyrządza się również irlandzką Shepherd’s pie, czyli zapiekankę pasterską z jagnięcym mięsem. Tym razem jednak do ziemniaczanego purée dołącza również dynia, która doda daniu słonecznej, lekko pomarańczowej barwy. Wszystkie składniki zapiekanki układa się warstwo, tak jak w przypadku lasagne. Na początek wlej sos bolognese, a następnie dodaj mięso wołowe smażone z marchewką i cebulą. Na wierzchu połóż purée ziemniaczano-dyniowe, które posypiesz parmezanem. Purée po zapieczeniu stworzy smakowitą, chrupiącą skórkę. Angielska zapiekanka mięsna prezentuje się znakomicie. Podawać ją można podczas różnych uroczystości lub zajadać się nią na co dzień. Choć jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, jest zdecydowanie tego warta.