
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
400 mililitrów
250 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 szklanki
300 gramów
120 gramów
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ziemniaki wraz z dynią w jednym garnku na puree. Gdy będą miękkie, odcedź je dobrze, odparuj, dodaj mleko, masło, szczyptę soli i zrób klasyczne puree.
Krok 2
Cebulę dymkę oraz chili posiekaj. Marchewkę i paprykę pokrój w kostkę.
Krok 3
Usmaż warzywa oraz mięso na patelni, aż zrobią się rumiane.
Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody i wlej na patelnię. Całość gotuj ok. 10 minut, aż powstanie gęsty, mięsny sos.
Krok 5
Wlej sos na dno naczynia żaroodpornego. Wierzch zakryj szczelnie ciepłym puree.
Krok 6
Posyp jeszcze startym serem i piecz, aż zbrązowieje w 180 °C przez ok. 20 minut.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Angielska zapiekanka mięsna
Angielska zapiekanka mięsna przypomina nieco słynne Cottage pie, czyli popularną wiejską zapiekankę z mięsa wołowego z dodatkiem warzyw i ziemniaczanym purée. Podobnie przyrządza się również irlandzką Shepherd’s pie, czyli zapiekankę pasterską z jagnięcym mięsem. Tym razem jednak do ziemniaczanego purée dołącza również dynia, która doda daniu słonecznej, lekko pomarańczowej barwy. Wszystkie składniki zapiekanki układa się warstwo, tak jak w przypadku lasagne. Na początek wlej sos bolognese, a następnie dodaj mięso wołowe smażone z marchewką i cebulą. Na wierzchu połóż purée ziemniaczano-dyniowe, które posypiesz parmezanem. Purée po zapieczeniu stworzy smakowitą, chrupiącą skórkę. Angielska zapiekanka mięsna prezentuje się znakomicie. Podawać ją można podczas różnych uroczystości lub zajadać się nią na co dzień. Choć jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, jest zdecydowanie tego warta.