Zapiekane penne z tuńczykiem , awokado i serem
średnie
7 osób zapisało
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
300 gramów
2 łyżki
150 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron gotujemy we wrzątku z dodatkiem Bulion na włoszczyźnie Knorr i oliwy z oliwek na półtwardo, odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2
Twaróg dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy odsączonego tuńczyka i pieprz, do drugiej obrane i pokrojone w kostkę awokado i sok z cytryny. Każdą część miksujemy blenderem na gładką masę.
Krok 3
Gotowy makaron wypełniamy szprycą masami, układamy na przemian do formy do zapiekania.
Krok 4
Przygotowujemy sos serowy: rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, zalewamy formę z makaronem, na górę układamy pokrojone w krążki oliwki, zapiekamy ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej