Faszerowana pierś z kurczaka z sosem serowo-bazyliowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowana pierś z kurczaka z sosem serowo-bazyliowym

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

6

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

5 sztuk

150 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 opakowanie

1 łyżka

50 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś opłucz pod bieżącą wodą, osusz i przekrój na dwie części. Delikatnie rozbij każdy kawałek, najlepiej w woreczku foliowym, mięso nie będzie poszarpane.

Krok 2

Oprósz przyprawą Knorr i ziołami prowansalskimi.

Krok 3

Szpinak rozmroź, odciśnij z nadmiaru wody i wymieszaj z pokrojonym w paseczki suszonymi pomidorami i odrobiną soli.

Krok 4

Na kawałki mięsa rozłóż szpinak z pomidorami i zwiń ściśle w roladki. Po wierzchu również posyp mięso przyprawą Knorr.

Krok 5

Roladki zwiń w nasmarowaną oliwą folię aluminiowa tworząc „cukierki”. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. Po tym czasie odstaw roladki aby lekko wystygły.

Krok 6

Przygotuj sos. Mleko zagotuj. Dodaj przyprawę Knorr, serek topiony oraz cheddar. Mieszaj na małym ogniu aż wszystkie składniki się połączą i sos zgęstnieje. Na końcu dodaj bazylię.

Krok 7

Roladki rozwiń z folii i obsmaż na patelni aby skórka zrobiła się rumiana. Podawaj pokrojone w mniejsze kawałki lub plastry z sosem serowym.

Agata Chmielewska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowana pierś z kurczaka z sosem serowo-bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowana pierś z kurczaka z sosem serowo-bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowana pierś z kurczaka z sosem serowo-bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowana pierś z kurczaka z sosem serowo-bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowana pierś z kurczaka z sosem serowo-bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowana pierś z kurczaka z sosem serowo-bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowana pierś z kurczaka z sosem serowo-bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowana pierś z kurczaka z sosem serowo-bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej