Pappardelle z kurczakiem i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pappardelle z kurczakiem i cukinią

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

2

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

20 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wstawiamy wodę na makaron. W tym samy czasie czyścimy pierś z kurczaka, kroimy ją w drobne paski i marynujemy w paście przygotowanej z kostki rosołowej Knorr i 4 łyżek oleju rzepakowego.

Krok 2

Mięso podsmażamy na rumiano na niewielkiej ilości oleju. W tym czasie woda na makaron powinna nam się zagotować. Lekko ją solimy, wlewamy 2-3 łyżki oleju, wrzucamy makaron i gotujemy do czasu aż będzie lekko twardy.

Krok 3

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy, dokładnie płuczemy, kroimy w cienkie talarki. Cukinię parzymy wrzątkiem, kroimy wzdłuż na 4 części, wydrążamy miąższ i siekamy na cienkie talarki.

Krok 4

Do podsmażonej piersi dodajemy cebulę i pieczarki, leciutko solimy. Po dwóch minutach dorzucamy cukinię.

Krok 5

Sos serowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wlewamy do mięsa z warzywami, doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy. Dusimy około 3-4 minut.

Krok 6

Makaron odcedzamy, gorący wykładamy na talerz, polewamy sosem.Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pappardelle z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pappardelle z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pappardelle z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pappardelle z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pappardelle z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pappardelle z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pappardelle z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pappardelle z kurczakiem i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej