Młoda kapusta duszone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Młoda kapusta duszone

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę oczyść z wierzchnich, uszkodzonych liści. Przekój na ćwiartki, odetnij głąb a liście posiekaj. W dużym garnku roztop masło, wrzucaj kapustę partiami w miarę krojenia. Wlej ok. 1 szkl. wody i duś 10 - 15 minut co chwilę mieszając - kapusta powinna zmniejszyć znacznie swoją objętość i nieco zmięknąć, ale pozostać jędrna.

Krok 2

Dosyp sosy sałatkowe, wymieszaj i duś razem 5 minut. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojony w kostkę boczek albo podgardle wędzone - zrumień na skwarki. Posyp mąką i dokładnie wymieszaj robiąc zasmażkę. Dołóż do niej kilka łyżeck uduszonej kapusty, wymieszaj i przełóż do garnka z kapustą. Wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Na koniec dodaj koperek.

Krok 3

Podawaj jako jarzynkę do dań obiadowych albo samodzielne danie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Młoda kapusta duszone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Młoda kapusta duszone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Młoda kapusta duszone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Młoda kapusta duszone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Młoda kapusta duszone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Młoda kapusta duszone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Młoda kapusta duszone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Młoda kapusta duszone  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej