Młoda kapusta duszone

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę oczyść z wierzchnich, uszkodzonych liści. Przekój na ćwiartki, odetnij głąb a liście posiekaj. W dużym garnku roztop masło, wrzucaj kapustę partiami w miarę krojenia. Wlej ok. 1 szkl. wody i duś 10 - 15 minut co chwilę mieszając - kapusta powinna zmniejszyć znacznie swoją objętość i nieco zmięknąć, ale pozostać jędrna.

Krok 2

Dosyp sosy sałatkowe, wymieszaj i duś razem 5 minut. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojony w kostkę boczek albo podgardle wędzone - zrumień na skwarki. Posyp mąką i dokładnie wymieszaj robiąc zasmażkę. Dołóż do niej kilka łyżeck uduszonej kapusty, wymieszaj i przełóż do garnka z kapustą. Wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Na koniec dodaj koperek.

Krok 3

Podawaj jako jarzynkę do dań obiadowych albo samodzielne danie.

0

Opinie o przepisie

Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej