
Składniki
1 sztuka
null
0.5 szklanki
null
3 sztuki
1 litr
3 łyżki
null
750 gramów
0.5 szklanki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety umyj, odciśnij i zalej mlekiem.
Krok 2
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij posiekaną drobniutko cebulkę, wymieszaj z miodem i smaż na małym ogniu aż się skarmelizuje.
Krok 3
Rozprowadź sos winem i sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, pozostałe pokrój w plasterki i wymieszaj.
Krok 4
Duś przez 15 minut, po czym dodaj śmietanę i dopraw sos do smaku.
Krok 5
Filety rybne obgotuj w mleku przez kilka minut, po czym przełóż do sosu, duś jeszcze przez 10 minut.
Krok 6
Osącz rybę ułóż na półmisku i zalej sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej