Sałatka z ziemniaków w mundurkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana

Autor: Ania

ratingratingratingratingrating

3

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać ze skóry i pokroić na dość duże kawałki (średni ziemniak na grube plastry, a każdy plaster na 4 kawałki)

Krok 2

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zalać ciepłym bulionem (kostkę Bulionu cielęcego Knorr rozpuścić w 200 ml wrzątku). Całość lekko wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Krok 3

Przygotować sos z octu, oliwy, dużej szczypty cukru i soli. Wymieszać z ziemniakami i cebulą. Dodać pieprz. Sałatkę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Podawać np. z pieczonymi kiełbaskami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka francuska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczanaSałatka ziemniaczana

Kojarzona zazwyczaj z kuchnią niemiecką, sałatka ziemniaczana jest bardzo prostym daniem i ma wielu zwolenników. Wykorzystująca zaledwie kilka łatwo dostępnych składników sałatka jest bardzo smaczna i sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Pasuje do grillowanych, a także pieczonych mięs. Można ją serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z powodzeniem zastąpi surówkę podawaną do obiadu albo stanie się szybką kolacją. Wtedy dobrze jest zestawić ją np. z pełnoziarnistym pieczywem, smażonymi kiełbaskami lub ulubioną szynką. Sałatka ziemniaczana będzie równie smaczna w połączeniu z innymi warzywami, którymi możesz ją śmiało uzupełnić. Pasować będzie do niej np. kiszony ogórek, chrupiąca rzodkiewka, zielony groszek albo ugotowana ciecierzyca. Wszystko to posyp szczypiorkiem lub serem feta. Z takimi dodatkami możesz też zabrać ją do pracy i potraktować jako przekąskę. To proste, ale pełne aromatu i smaku danie da się modyfikować na wiele sposobów! Przygotuj sałatkę ziemniaczaną według naszego przepisu!