Sałatka z ziemniaków w mundurkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana

Autor: Ania

ratingratingratingratingrating

3

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać ze skóry i pokroić na dość duże kawałki (średni ziemniak na grube plastry, a każdy plaster na 4 kawałki)

Krok 2

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zalać ciepłym bulionem (kostkę Bulionu cielęcego Knorr rozpuścić w 200 ml wrzątku). Całość lekko wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Krok 3

Przygotować sos z octu, oliwy, dużej szczypty cukru i soli. Wymieszać z ziemniakami i cebulą. Dodać pieprz. Sałatkę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Podawać np. z pieczonymi kiełbaskami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczanaSałatka ziemniaczana

Kojarzona zazwyczaj z kuchnią niemiecką, sałatka ziemniaczana jest bardzo prostym daniem i ma wielu zwolenników. Wykorzystująca zaledwie kilka łatwo dostępnych składników sałatka jest bardzo smaczna i sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Pasuje do grillowanych, a także pieczonych mięs. Można ją serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z powodzeniem zastąpi surówkę podawaną do obiadu albo stanie się szybką kolacją. Wtedy dobrze jest zestawić ją np. z pełnoziarnistym pieczywem, smażonymi kiełbaskami lub ulubioną szynką. Sałatka ziemniaczana będzie równie smaczna w połączeniu z innymi warzywami, którymi możesz ją śmiało uzupełnić. Pasować będzie do niej np. kiszony ogórek, chrupiąca rzodkiewka, zielony groszek albo ugotowana ciecierzyca. Wszystko to posyp szczypiorkiem lub serem feta. Z takimi dodatkami możesz też zabrać ją do pracy i potraktować jako przekąskę. To proste, ale pełne aromatu i smaku danie da się modyfikować na wiele sposobów! Przygotuj sałatkę ziemniaczaną według naszego przepisu!