
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
4 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać ze skóry i pokroić na dość duże kawałki (średni ziemniak na grube plastry, a każdy plaster na 4 kawałki)
Krok 2
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zalać ciepłym bulionem (kostkę Bulionu cielęcego Knorr rozpuścić w 200 ml wrzątku). Całość lekko wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Krok 3
Przygotować sos z octu, oliwy, dużej szczypty cukru i soli. Wymieszać z ziemniakami i cebulą. Dodać pieprz. Sałatkę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Podawać np. z pieczonymi kiełbaskami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ziemniaczana
Kojarzona zazwyczaj z kuchnią niemiecką, sałatka ziemniaczana jest bardzo prostym daniem i ma wielu zwolenników. Wykorzystująca zaledwie kilka łatwo dostępnych składników sałatka jest bardzo smaczna i sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Pasuje do grillowanych, a także pieczonych mięs. Można ją serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z powodzeniem zastąpi surówkę podawaną do obiadu albo stanie się szybką kolacją. Wtedy dobrze jest zestawić ją np. z pełnoziarnistym pieczywem, smażonymi kiełbaskami lub ulubioną szynką. Sałatka ziemniaczana będzie równie smaczna w połączeniu z innymi warzywami, którymi możesz ją śmiało uzupełnić. Pasować będzie do niej np. kiszony ogórek, chrupiąca rzodkiewka, zielony groszek albo ugotowana ciecierzyca. Wszystko to posyp szczypiorkiem lub serem feta. Z takimi dodatkami możesz też zabrać ją do pracy i potraktować jako przekąskę. To proste, ale pełne aromatu i smaku danie da się modyfikować na wiele sposobów! Przygotuj sałatkę ziemniaczaną według naszego przepisu!


































