Sałatka z ziemniaków w mundurkach przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka ziemniaczana

Autor: Ania

ratingratingratingratingrating

2

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać ze skóry i pokroić na dość duże kawałki (średni ziemniak na grube plastry, a każdy plaster na 4 kawałki)

Krok 2

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zalać ciepłym bulionem (kostkę Bulionu cielęcego Knorr rozpuścić w 200 ml wrzątku). Całość lekko wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Krok 3

Przygotować sos z octu, oliwy, dużej szczypty cukru i soli. Wymieszać z ziemniakami i cebulą. Dodać pieprz. Sałatkę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Podawać np. z pieczonymi kiełbaskami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka z krewetkami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczanaSałatka ziemniaczana

Kojarzona zazwyczaj z kuchnią niemiecką, sałatka ziemniaczana jest bardzo prostym daniem i ma wielu zwolenników. Wykorzystująca zaledwie kilka łatwo dostępnych składników sałatka jest bardzo smaczna i sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Pasuje do grillowanych, a także pieczonych mięs. Można ją serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z powodzeniem zastąpi surówkę podawaną do obiadu albo stanie się szybką kolacją. Wtedy dobrze jest zestawić ją np. z pełnoziarnistym pieczywem, smażonymi kiełbaskami lub ulubioną szynką. Sałatka ziemniaczana będzie równie smaczna w połączeniu z innymi warzywami, którymi możesz ją śmiało uzupełnić. Pasować będzie do niej np. kiszony ogórek, chrupiąca rzodkiewka, zielony groszek albo ugotowana ciecierzyca. Wszystko to posyp szczypiorkiem lub serem feta. Z takimi dodatkami możesz też zabrać ją do pracy i potraktować jako przekąskę. To proste, ale pełne aromatu i smaku danie da się modyfikować na wiele sposobów! Przygotuj sałatkę ziemniaczaną według naszego przepisu!