
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
4 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać ze skóry i pokroić na dość duże kawałki (średni ziemniak na grube plastry, a każdy plaster na 4 kawałki)
Krok 2
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zalać ciepłym bulionem (kostkę Bulionu cielęcego Knorr rozpuścić w 200 ml wrzątku). Całość lekko wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Krok 3
Przygotować sos z octu, oliwy, dużej szczypty cukru i soli. Wymieszać z ziemniakami i cebulą. Dodać pieprz. Sałatkę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Podawać np. z pieczonymi kiełbaskami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ziemniaczana
Kojarzona zazwyczaj z kuchnią niemiecką, sałatka ziemniaczana jest bardzo prostym daniem i ma wielu zwolenników. Wykorzystująca zaledwie kilka łatwo dostępnych składników sałatka jest bardzo smaczna i sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Pasuje do grillowanych, a także pieczonych mięs. Można ją serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z powodzeniem zastąpi surówkę podawaną do obiadu albo stanie się szybką kolacją. Wtedy dobrze jest zestawić ją np. z pełnoziarnistym pieczywem, smażonymi kiełbaskami lub ulubioną szynką. Sałatka ziemniaczana będzie równie smaczna w połączeniu z innymi warzywami, którymi możesz ją śmiało uzupełnić. Pasować będzie do niej np. kiszony ogórek, chrupiąca rzodkiewka, zielony groszek albo ugotowana ciecierzyca. Wszystko to posyp szczypiorkiem lub serem feta. Z takimi dodatkami możesz też zabrać ją do pracy i potraktować jako przekąskę. To proste, ale pełne aromatu i smaku danie da się modyfikować na wiele sposobów! Przygotuj sałatkę ziemniaczaną według naszego przepisu!