Kolorowa sałatka ryżowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

127 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

189 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

5 łyżek

1 sztuka

10 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

50 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj Majonez Babuni Hellmann's z mlekiem. Następnie dodaj pokrojonego w kawałki kurczaka oraz jajka.

Krok 2

Cebulę pokrój w cienkie paseczki, pomidorki w ćwiartki i wraz z kukurydzą również przełóż do miski.

Krok 3

Następnie dodaj ugotowany ryż, całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Sałatkę przełóż do salaterki i posyp pokrojoną drobno natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowa sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowa sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowa sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowa sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowa sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowa sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowa sałatka ryżowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z fasolki
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowa sałatka ryżowaKolorowa sałatka ryżowa

Sałatka ryżowa, łącząca w sobie czerwone pomidory, żółtą kukurydzę oraz zieloną natkę pietruszki, jest kolorowa i niezwykle apetyczna. W sezonie letnim sięgaj po świeże warzywa. Wykorzystaj np. słodkie pomidory koktajlowe, malinowe lub większe kawałki tzw. bawolego serca. Surową kukurydzę ugotuj do miękkości, zaś zimą zastąp ją kukurydzą konserwową, która świetnie skomponuje się z zielonym groszkiem oraz czerwoną lub białą fasolką. Do sałatki ryżowej dodaj także cebulę (czerwoną i białą), która podkreśli pikantność dania, a także świeżo posiekany szczypiorek. Z warzywnymi składnikami połącz ugotowany według wskazówek na opakowaniu ryż oraz jajko na twardo. Całość dopraw majonezem i przyprawami. W daniu sprawdzi się także dodatek mięsny – wypróbuj wariant z gotowaną, podsmażaną lub pieczoną piersią kurczaka. Przed jej przyrządzeniem, natrzyj ją aromatycznymi włoskimi ziołami lub czosnkiem – dzięki temu sałatka zyska dodatkowy ciekawy posmak. Spróbuj i podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego.