Sałatka Coleslaw z czerwonej kapusty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

2 sztuki

400 gramów

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj cienko, cebulę pokrój w piórka, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 2

W dużej misce wymieszaj pokrojone warzywa, dodaj Majonez Babuni Hellmann's oraz chrzan i dokładnie wszystko wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku, przełóż do salaterki i podawaj. Może ona stanowić świetny dodatek do potraw z grilla.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka Coleslaw z czerwonej kapustySałatka Coleslaw z czerwonej kapusty

Coleslaw jest jedną z najbardziej popularnych i uniwersalnych sałatek na świecie. Pasuje zarówno do wszelkich dań obiadowych, jak i potraw z grilla. W podstawowej wersji zawiera białą kapustę i marchew, natomiast bazą do Coleslawa z tego przepisu jest kapusta czerwona. Pozostałymi składnikami potrzebnymi do przygotowania tej surówki są: marchewka, cebula oraz majonez. Z kapusty usuń wierzchnie liście oraz głąb, a następnie cienko ją poszatkuj. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a cebulę pokrój w pióra. Warzywa przełóż do jednej miski i wymieszaj. Wszystkie składniki połączy ze sobą dressing, przygotowany na bazie majonezu z dodatkiem tartego, świeżego chrzanu, który nada sałatce wyrazisty, ostry smak. Jeśli chcesz nieco wzbogacić sałatkę Coleslaw, możesz dodać do niej starte jabłko, a do dressingu – łyżkę naturalnego jogurtu greckiego. Tak przygotowaną przekąskę podawaj do kotletów, kopytek, nuggetsów lub klusek śląskich. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na sałatkę Coleslaw z czerwonej kapusty.