
Składniki
400 gramów
6 łyżek
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę poszatkuj cienko, cebulę pokrój w piórka, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 2
W dużej misce wymieszaj pokrojone warzywa, dodaj Majonez Babuni Hellmann's oraz chrzan i dokładnie wszystko wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku, przełóż do salaterki i podawaj. Może ona stanowić świetny dodatek do potraw z grilla.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Coleslaw z czerwonej kapusty
Coleslaw jest jedną z najbardziej popularnych i uniwersalnych sałatek na świecie. Pasuje zarówno do wszelkich dań obiadowych, jak i potraw z grilla. W podstawowej wersji zawiera białą kapustę i marchew, natomiast bazą do Coleslawa z naszego przepisu jest kapusta czerwona. Pozostałymi składnikami potrzebnymi do przygotowania surówki są: marchewka, cebula oraz majonez. Za sprawą czerwonego Colesława na talerzach zrobi się bardzo kolorowo!
Dla kogo? Sałatka Colesław z czerwonej kapusty sprawdzi się jako przekąska do kotletów, kopytek, nuggetsów lub klusek śląskich. Docenią ją wszyscy kucharze, którzy lubią mieć w zanadrzu uniwersalne receptury, pasujące do najrozmaitszych potraw.
Na jaką okazję? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na surówkę Coleslaw z czerwonej kapusty, gdy chcesz nieco odświeżyć swoje codzienne obiady. Buraczki albo tarta marchewka smakują dobrze, ale każdy czasem potrzebuje odmiany. Gotowy na kuchenne innowacje? Zamiast zwykłego kotleta, przygotuj domowe burgery z Colesławem z czerwonej kapusty.
Czy wiesz, że? Colesław i czerwona kapusta: od czego zacząć? Z kapusty usuń wierzchnie liście oraz głąb, a następnie cienko ją poszatkuj. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a cebulę pokrój w pióra. Warzywa przełóż do jednej miski i wymieszaj. Wszystkie składniki połączy ze sobą dressing, przygotowany na bazie majonezu z dodatkiem tartego, świeżego chrzanu, który nada sałatce wyrazisty, ostry smak.
Dla urozmaicenia: Jeśli chcesz nieco wzbogacić sałatkę Coleslaw z czerwonej kapusty, możesz dodać do niej starte jabłko, a do dressingu – łyżkę naturalnego jogurtu greckiego.