Tortilla z kuleczkami mięsnymi i rukolą
średnie
2 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
sos:
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
5 łyżek
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
farsz mięsny:
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
3 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
400 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek i szczypior drobno posiekaj. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj i schłódź w lodówce.
Krok 2
Mięso dopraw solą, pieprzem i paprykami, po czym wymieszaj wszystko z jajkiem.
Krok 3
Z paprykowej masy mięsnej formuj małe kuleczki. Smaż na rozgrzanej oliwie, potrząsając patelnią, by klopsiki usmażyły się równomiernie z każdej strony.
Krok 4
Placki tortilla przekrój na połowy, zwiń w rulon i umieść w szklankach.
Krok 5
Do środka włóż rukolę, paski papryki, pół-plasterki pomidora, awokado oraz kuleczki mięsne.
Krok 6
Wszystko ułóż dość ściśle, by składniki nie wypadły, gdy będziemy wyciągać tortille. Gotowe danie serwuj z sosem jogurtowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























