Tortilla z kuleczkami mięsnymi i rukolą
średnie
2 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
sos:
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
5 łyżek
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
farsz mięsny:
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
3 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
400 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek i szczypior drobno posiekaj. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj i schłódź w lodówce.
Krok 2
Mięso dopraw solą, pieprzem i paprykami, po czym wymieszaj wszystko z jajkiem.
Krok 3
Z paprykowej masy mięsnej formuj małe kuleczki. Smaż na rozgrzanej oliwie, potrząsając patelnią, by klopsiki usmażyły się równomiernie z każdej strony.
Krok 4
Placki tortilla przekrój na połowy, zwiń w rulon i umieść w szklankach.
Krok 5
Do środka włóż rukolę, paski papryki, pół-plasterki pomidora, awokado oraz kuleczki mięsne.
Krok 6
Wszystko ułóż dość ściśle, by składniki nie wypadły, gdy będziemy wyciągać tortille. Gotowe danie serwuj z sosem jogurtowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej