Tortilla z kuleczkami mięsnymi i rukolą
średnie
2 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
sos:
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
5 łyżek
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
farsz mięsny:
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
3 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
400 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek i szczypior drobno posiekaj. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj i schłódź w lodówce.
Krok 2
Mięso dopraw solą, pieprzem i paprykami, po czym wymieszaj wszystko z jajkiem.
Krok 3
Z paprykowej masy mięsnej formuj małe kuleczki. Smaż na rozgrzanej oliwie, potrząsając patelnią, by klopsiki usmażyły się równomiernie z każdej strony.
Krok 4
Placki tortilla przekrój na połowy, zwiń w rulon i umieść w szklankach.
Krok 5
Do środka włóż rukolę, paski papryki, pół-plasterki pomidora, awokado oraz kuleczki mięsne.
Krok 6
Wszystko ułóż dość ściśle, by składniki nie wypadły, gdy będziemy wyciągać tortille. Gotowe danie serwuj z sosem jogurtowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej