
Składniki
750 gramów
0.25 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka. Zalej wodą tak żeby była przykryta. Dodaj posiekaną szalotkę, chili, cukier i oba buliony. Gotuj pod przykryciem aż marchewka będzie zupełnie miękka.
Krok 2
Pomarańczę wyszoruj dokładnie i sparz wrzątkiem. Zetrzyj wierzchnią warstwę skórki, dodaj do ugotowanej marchewki. Z pomarańczy wyciśnij sok.
Krok 3
Marchewkę zmiksuj blenderem na gładką masę - dodaj listki mięty, sok z pomarańczy i ew. trochę wody żeby uzyskać pożądaną konsystencję zupy. Całość przetrzyj przez sito aby zupa była zupełnie gładka. Na koniec dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej