Zupa krem marchewkowo pomarańczowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem marchewkowo pomarańczowa

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

0.25 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka. Zalej wodą tak żeby była przykryta. Dodaj posiekaną szalotkę, chili, cukier i oba buliony. Gotuj pod przykryciem aż marchewka będzie zupełnie miękka.

Krok 2

Pomarańczę wyszoruj dokładnie i sparz wrzątkiem. Zetrzyj wierzchnią warstwę skórki, dodaj do ugotowanej marchewki. Z pomarańczy wyciśnij sok.

Krok 3

Marchewkę zmiksuj blenderem na gładką masę - dodaj listki mięty, sok z pomarańczy i ew. trochę wody żeby uzyskać pożądaną konsystencję zupy. Całość przetrzyj przez sito aby zupa była zupełnie gładka. Na koniec dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej