Zupa krem marchewkowo pomarańczowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem marchewkowo pomarańczowa

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

0.25 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka. Zalej wodą tak żeby była przykryta. Dodaj posiekaną szalotkę, chili, cukier i oba buliony. Gotuj pod przykryciem aż marchewka będzie zupełnie miękka.

Krok 2

Pomarańczę wyszoruj dokładnie i sparz wrzątkiem. Zetrzyj wierzchnią warstwę skórki, dodaj do ugotowanej marchewki. Z pomarańczy wyciśnij sok.

Krok 3

Marchewkę zmiksuj blenderem na gładką masę - dodaj listki mięty, sok z pomarańczy i ew. trochę wody żeby uzyskać pożądaną konsystencję zupy. Całość przetrzyj przez sito aby zupa była zupełnie gładka. Na koniec dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej