Zupa krem marchewkowo pomarańczowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem marchewkowo pomarańczowa

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

0.25 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka. Zalej wodą tak żeby była przykryta. Dodaj posiekaną szalotkę, chili, cukier i oba buliony. Gotuj pod przykryciem aż marchewka będzie zupełnie miękka.

Krok 2

Pomarańczę wyszoruj dokładnie i sparz wrzątkiem. Zetrzyj wierzchnią warstwę skórki, dodaj do ugotowanej marchewki. Z pomarańczy wyciśnij sok.

Krok 3

Marchewkę zmiksuj blenderem na gładką masę - dodaj listki mięty, sok z pomarańczy i ew. trochę wody żeby uzyskać pożądaną konsystencję zupy. Całość przetrzyj przez sito aby zupa była zupełnie gładka. Na koniec dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem marchewkowo pomarańczowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z rzepy
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej