Zupa ogórkowa z ziemniakami - przepis: prosta | Przepisy.pl pixel

Ogórkowa z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

heart
1307 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

391 osób wydrukowało

Pobierz pdf

935 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

750 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pokrój por w plasterki, a ziemniaki w małą kostkę.

Ogórkowa z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej mocno margarynę w rondlu, odczekaj 1 minutę, po czym wrzuć warzywa i smaż przez około 3 minuty. Dolej około 150 mililitrów wody i duś kolejne 5 minut. Następnie dodaj 600 mililitrów wody i gotuj pod przykryciem około 20 minut.

Ogórkowa z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Wsyp zawartość torebki Zupa ogórkowa Knorr. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu kolejne 5 minut.

Ogórkowa z ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj śmietanę i podawaj zupę posypaną posiekanym szczypiorkiem (możesz zupę również zmiksować na krem, dodając nieco więcej śmietany).

Ogórkowa z ziemniakami - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • hanuskka hanuskka

    hanuskka hanuskka , 15.11.2019

    Zupa z proszku?.. Najlepsza to na wywarze z biodrówki i startych ogórków kiszonych. Ta zupa to dla leniuchów co podaje przepisy.pl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Mikulska

    Arleta Mikulska , 18.11.2015

    A gdzie ogórki kiszone, zupa w proszku, fuj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martini Bambini

    Martini Bambini , 13.05.2015

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogórkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ogórkowa z ziemniakamiOgórkowa z ziemniakami

Zupa ogórkowa jest jedną z najchętniej przygotowywanych przez Polaków. Łączy w sobie smaki dwóch bardzo popularnych warzyw – słodkawych ziemniaków i kwaśnych, kiszonych ogórków. Możesz przygotować ją błyskawicznie korzystając z Zupy ogórkowej Knorr. Nowością w tym przepisie jest por. To niedoceniane w kuchni warzywo dodaje zupie ogórkowej interesujący posmak. Postaraj się pociąć go w bardzo drobne plasterki, dzięki czemu uzyskasz maksimum aromatu. Koniecznie obsmaż je na maśle lub oleju, co sprawi, że zupa z nimi będzie jeszcze delikatniejsza. Warto wiedzieć, że gwarantem pysznej zupy ogórkowej są dobrze zakiszone ogórki. Możesz wykorzystać te z domowej spiżarni i zetrzeć je na tarce lub kupić gotowy przecier ogórkowy. Zupa w miseczkach będzie wyglądać estetycznie i zachęcająco, jeśli posypiesz ją zielonym szczypiorkiem.