Ogórkowa z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

1106 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

346 osób wydrukowało

Pobierz pdf

804 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

0

750 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój por w plasterki, a ziemniaki w małą kostkę.

Ogórkowa z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej mocno margarynę w rondlu, odczekaj 1 minutę, po czym wrzuć warzywa i smaż przez około 3 minuty. Dolej około 150 mililitrów wody i duś kolejne 5 minut. Następnie dodaj 600 mililitrów wody i gotuj pod przykryciem około 20 minut.

Ogórkowa z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Wsyp zawartość torebki Zupa ogórkowa Knorr. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu kolejne 5 minut.

Ogórkowa z ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj śmietanę i podawaj zupę posypaną posiekanym szczypiorkiem (możesz zupę również zmiksować na krem, dodając nieco więcej śmietany).

Ogórkowa z ziemniakami - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • hanuskka hanuskka

    hanuskka hanuskka

    Zupa z proszku?.. Najlepsza to na wywarze z biodrówki i startych ogórków kiszonych. Ta zupa to dla leniuchów co podaje przepisy.pl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Mikulska

    Arleta Mikulska

    A gdzie ogórki kiszone, zupa w proszku, fuj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martini Bambini

    Martini Bambini

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ogórkowa z ziemniakamiOgórkowa z ziemniakami

Zupa ogórkowa jest jedną z najchętniej przygotowywanych przez Polaków. Łączy w sobie smaki dwóch bardzo popularnych warzyw – słodkawych ziemniaków i kwaśnych, kiszonych ogórków. Możesz przygotować ją błyskawicznie korzystając z Zupy ogórkowej Knorr. Nowością w tym przepisie jest por. To niedoceniane w kuchni warzywo dodaje zupie ogórkowej interesujący posmak. Postaraj się pociąć go w bardzo drobne plasterki, dzięki czemu uzyskasz maksimum aromatu. Koniecznie obsmaż je na maśle lub oleju, co sprawi, że zupa z nimi będzie jeszcze delikatniejsza. Warto wiedzieć, że gwarantem pysznej zupy ogórkowej są dobrze zakiszone ogórki. Możesz wykorzystać te z domowej spiżarni i zetrzeć je na tarce lub kupić gotowy przecier ogórkowy. Zupa w miseczkach będzie wyglądać estetycznie i zachęcająco, jeśli posypiesz ją zielonym szczypiorkiem.