Krewetki z kurkumą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki z kurkumą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

4 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

2 sztuki

16 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z połowy cytryny wyciśnij sok i zmieszaj go z kurkumą, papryką i solą.

Krok 2

Krewetki umyj i obierz, a następnie włóż do głębokiego naczynia. Zalej je wcześniej przygotowaną marynatą i zostaw na 30 minut.

Krok 3

Jajka ubij jak na omlet, a sezam rozsyp na płaskim talerzu.

Krok 4

Krewetki wyjmij z marynaty, obtaczaj w jajku i sezamie. Włóż je do naczynia żaroodpornego i piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Krok 5

Kolendrę posiekaj dosyć grubo. Krewetki posyp kolendrą i udekoruj pozostałymi cytrynami pokrojonymi na ćwiartki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej