Krewetki z kurkumą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki z kurkumą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

4 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

2 sztuki

16 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z połowy cytryny wyciśnij sok i zmieszaj go z kurkumą, papryką i solą.

Krok 2

Krewetki umyj i obierz, a następnie włóż do głębokiego naczynia. Zalej je wcześniej przygotowaną marynatą i zostaw na 30 minut.

Krok 3

Jajka ubij jak na omlet, a sezam rozsyp na płaskim talerzu.

Krok 4

Krewetki wyjmij z marynaty, obtaczaj w jajku i sezamie. Włóż je do naczynia żaroodpornego i piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Krok 5

Kolendrę posiekaj dosyć grubo. Krewetki posyp kolendrą i udekoruj pozostałymi cytrynami pokrojonymi na ćwiartki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej