Składniki
1 szczypta
4 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
1 szczypta
1 łyżka
2 sztuki
16 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z połowy cytryny wyciśnij sok i zmieszaj go z kurkumą, papryką i solą.
Krok 2
Krewetki umyj i obierz, a następnie włóż do głębokiego naczynia. Zalej je wcześniej przygotowaną marynatą i zostaw na 30 minut.
Krok 3
Jajka ubij jak na omlet, a sezam rozsyp na płaskim talerzu.
Krok 4
Krewetki wyjmij z marynaty, obtaczaj w jajku i sezamie. Włóż je do naczynia żaroodpornego i piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Krok 5
Kolendrę posiekaj dosyć grubo. Krewetki posyp kolendrą i udekoruj pozostałymi cytrynami pokrojonymi na ćwiartki.
Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej