Krewetki z kurkumą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki z kurkumą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

4 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

2 sztuki

16 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z połowy cytryny wyciśnij sok i zmieszaj go z kurkumą, papryką i solą.

Krok 2

Krewetki umyj i obierz, a następnie włóż do głębokiego naczynia. Zalej je wcześniej przygotowaną marynatą i zostaw na 30 minut.

Krok 3

Jajka ubij jak na omlet, a sezam rozsyp na płaskim talerzu.

Krok 4

Krewetki wyjmij z marynaty, obtaczaj w jajku i sezamie. Włóż je do naczynia żaroodpornego i piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Krok 5

Kolendrę posiekaj dosyć grubo. Krewetki posyp kolendrą i udekoruj pozostałymi cytrynami pokrojonymi na ćwiartki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Placki owsiane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Schab to jedno z najpopularniejszych mięs w Polsce. Często nadziewany suszonymi owocami i podawany z okazji świąt, używany także do przyrządzania kanapek. Jak upiec soczysty schab? Podpowiadamy w poradniku.

Czytaj więcej

Zupa idealna? Powinna być aromatyczna, dobrze przyprawiona i mieć przyjemną, gęstą konsystencję. Prawie każdy kucharz z biegiem czasu znajduje swój ulubiony patent na zagęszczanie zupy. Wciąż jesteście na etapie odkrywania tajników tego zabiegu? A może chcecie zmienić coś w swoich przyzwyczajeniach?

Czytaj więcej