Krewetki z kurkumą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki z kurkumą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

4 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

2 sztuki

16 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z połowy cytryny wyciśnij sok i zmieszaj go z kurkumą, papryką i solą.

Krok 2

Krewetki umyj i obierz, a następnie włóż do głębokiego naczynia. Zalej je wcześniej przygotowaną marynatą i zostaw na 30 minut.

Krok 3

Jajka ubij jak na omlet, a sezam rozsyp na płaskim talerzu.

Krok 4

Krewetki wyjmij z marynaty, obtaczaj w jajku i sezamie. Włóż je do naczynia żaroodpornego i piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Krok 5

Kolendrę posiekaj dosyć grubo. Krewetki posyp kolendrą i udekoruj pozostałymi cytrynami pokrojonymi na ćwiartki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki z kurkumą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej