Jajka na kurkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka na kurkach

Autor: Kamila Kolbuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

200 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurki oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy grzyby oraz przyprawę czosnkową. Smażymy na złoto. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Krok 2

W garnku zagotowujemy wodę z solą i octem. Jajka wybijamy pojedynczo. Wlewamy jedno do wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 min. Wyjmujemy z wody. Tak samo przygotowujemy kolejne jajko.

Krok 3

Pomidory kroimy w kostkę. Doprawiamy według uznania. Kurki wykładamy na talerz, na nich serwujemy jajka, dodajemy pomidory i całość dekorujemy octem balsamicznym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka na kurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka na kurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka na kurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka na kurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka na kurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka na kurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka na kurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka na kurkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej