Sałatka z gruszką szynką parmeńską i orzechami włoskimi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z gruszką szynką parmeńską i orzechami włoskimi

Autor: Kinga Surma

ratingratingratingratingrating

4

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

200 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

1 garść

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytą i osuszoną rukolę ułożyć w salaterkach. Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, ćwiartki pokroić jeszcze na ok. 1/2 cm plasterki, ułożyć na rukoli.

Krok 2

Dodać pokrojony w kosteczkę ser oraz pokrojoną na paski szynkę. Posypać słonecznikiem.

Krok 3

Wymieszać składniki sosu, doprawić odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem, polać po sałatce. Podawać z bagietką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z gruszką szynką parmeńską i orzechami włoskimi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z gruszką szynką parmeńską i orzechami włoskimi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z gruszką szynką parmeńską i orzechami włoskimi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z gruszką szynką parmeńską i orzechami włoskimi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z gruszką szynką parmeńską i orzechami włoskimi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z gruszką szynką parmeńską i orzechami włoskimi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z gruszką szynką parmeńską i orzechami włoskimi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z gruszką szynką parmeńską i orzechami włoskimi   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej