Sałatka z gruszką szynką parmeńską i orzechami włoskimi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z gruszką szynką parmeńską i orzechami włoskimi

Autor: Kinga Surma

ratingratingratingratingrating

4

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

200 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

1 garść

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytą i osuszoną rukolę ułożyć w salaterkach. Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, ćwiartki pokroić jeszcze na ok. 1/2 cm plasterki, ułożyć na rukoli.

Krok 2

Dodać pokrojony w kosteczkę ser oraz pokrojoną na paski szynkę. Posypać słonecznikiem.

Krok 3

Wymieszać składniki sosu, doprawić odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem, polać po sałatce. Podawać z bagietką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z gruszką szynką parmeńską i orzechami włoskimi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z gruszką szynką parmeńską i orzechami włoskimi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z gruszką szynką parmeńską i orzechami włoskimi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z gruszką szynką parmeńską i orzechami włoskimi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z gruszką szynką parmeńską i orzechami włoskimi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z gruszką szynką parmeńską i orzechami włoskimi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z gruszką szynką parmeńską i orzechami włoskimi   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z gruszką szynką parmeńską i orzechami włoskimi   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej