
Składniki
100 gramów
150 gramów
150 gramów
2 opakowania
100 gramów
1 sztuka
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie ostudź zimną wodą.
Krok 2
Obie kapusty poszatkuj w cienkie paseczki.
Krok 3
Jabłko umyj, osusz i pokrój na półksiężyce (bez pestek). Marchew zetrzyj na tarce.
Krok 4
Sos sałatkowy Knorr połącz z olejem i 6 łyżkami wody. Połącz wszystkie składniki sałatki i odstaw przed podaniem na 30 minut.

Dobra rada:
Podawaj z orzechami włoskimi
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Coleslaw z kaszą gryczaną
Nasza sałatka coleslaw z kaszą gryczaną to sprawdzony dodatek do głównego dania obiadowego w nieco zmienionej formie. Obecność kaszy w przepisie sprawia, że sałatka staje się dużo bardziej uniwersalną potrawą. Jak i kiedy ją podawać? Jedno jest pewne – jak najczęściej!
Dla kogo?
Sałatka coleslaw jest idealna dla smakoszy, którzy nie lubią gwałtownych zmian w niezawodnych recepturach. Kasza gryczana urozmaici całą kompozycję, ale nie zmieni diametralnie dobrze znanego, uwielbianego przez wiele osób smaku.
Na jaką okazję?
Coleslaw z kaszą gryczaną nadal może być wspaniałym uzupełnieniem obiadu. Równie dobrze będzie smakować w porze kolacji. Podczas imprezy goście będą ustawiać się do niej w kolejce. Od razu przygotujcie się na pytania o recepturę.
Czy wiesz, że?
Kolor modrej kapusty zależy od odczynu gleby, na której się rozwija. Mimo że nazywana jest też czerwoną kapustą, może występować w odcieniach fioletu i niebieskiego.
Dla urozmaicenia:
Coleslaw nabierze chrupkości za sprawą dodatku orzechów włoskich. Miłośnicy słodkiego posmaku powinni wzbogacić sałatkę kawałkami ananasa.