Coleslaw z kaszą gryczaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Coleslaw z kaszą gryczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
65 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

150 gramów

150 gramów

2 opakowania

100 gramów

1 sztuka

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie ostudź zimną wodą.

Krok 2

Obie kapusty poszatkuj w cienkie paseczki.

Krok 3

Jabłko umyj, osusz i pokrój na półksiężyce (bez pestek). Marchew zetrzyj na tarce.

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr połącz z olejem i 6 łyżkami wody. Połącz wszystkie składniki sałatki i odstaw przed podaniem na 30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z orzechami włoskimi

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Coleslaw z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Coleslaw z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Coleslaw z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Coleslaw z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Coleslaw z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Coleslaw z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Coleslaw z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Coleslaw z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Coleslaw z kaszą gryczanąColeslaw z kaszą gryczaną

Nasza sałatka coleslaw z kaszą gryczaną to sprawdzony dodatek do głównego dania obiadowego w nieco zmienionej formie. Obecność kaszy w przepisie sprawia, że sałatka staje się dużo bardziej uniwersalną potrawą. Jak i kiedy ją podawać? Jedno jest pewne – jak najczęściej!

Dla kogo?

Sałatka coleslaw jest idealna dla smakoszy, którzy nie lubią gwałtownych zmian w niezawodnych recepturach. Kasza gryczana urozmaici całą kompozycję, ale nie zmieni diametralnie dobrze znanego, uwielbianego przez wiele osób smaku.

Na jaką okazję?

Coleslaw z kaszą gryczaną nadal może być wspaniałym uzupełnieniem obiadu. Równie dobrze będzie smakować w porze kolacji. Podczas imprezy goście będą ustawiać się do niej w kolejce. Od razu przygotujcie się na pytania o recepturę.

Czy wiesz, że?

Kolor modrej kapusty zależy od odczynu gleby, na której się rozwija. Mimo że nazywana jest też czerwoną kapustą, może występować w odcieniach fioletu i niebieskiego.

Dla urozmaicenia:

Coleslaw nabierze chrupkości za sprawą dodatku orzechów włoskich. Miłośnicy słodkiego posmaku powinni wzbogacić sałatkę kawałkami ananasa.