
Składniki
600 gramów
1 sztuka
10 sztuk
100 gramów
1 sztuka
0.5 pęczka
2 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obrane ziemniaki pokrój w talarki a łososia w 2 cm kostkę.
Krok 2
Szparagi oczyść i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Następnie pokrój w 2-3 cm długości kawałki.
Krok 3
W misce połącz ziemniaki, łososia, szparagi, cebulę oraz listki pietruszki.
Krok 4
Przygotuj sos. Kostkę rosołową Knorr rozmieszaj w 500 ml wrzącej wody, dodaj musztardę, pieprz i olej. Dobrze wymieszaj.
Krok 5
Przygotowany sos wlej do miski ze składnikami sałatki i wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i podawaj.

Dobra rada:
Taką sałatkę można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z łososiem i szparagami
Sałatka ziemniaczana to proste w przygotowaniu danie, które sprawdza się serwowane na wiele okazji. Będzie świetnym dodatkiem do obiadu czy kolacji, możesz ją również podać solo, bez dodatków. Jeśli lubisz tego typu dania, wypróbuj przepis na sałatkę ziemniaczaną z łososiem wędzonym i szparagami. Zacznij od ugotowania ziemniaków, które po obraniu pokrój w talarki – wybierz odmiany sałatkowe, np. frezje albo albiny, które nie rozpadają się po ugotowaniu, dzięki czemu dobrze się je pokroi. Połącz z nimi ugotowane al dente szparagi (czas gotowanie jest zależny od ich grubości), wędzonego łososia oraz natkę pietruszki. Do takich składników dobrze pasować będzie czerwona cebula, która charakteryzuje się łagodniejszym smakiem niż żółta. Aby całość uzyskała odpowiedni efekt, przygotuj sos na bazie bulionu drobiowego, musztardy oraz pieprzu. Po wymieszaniu z sosem wszystkich składników, sałatka jest gotowa. Dobrze smakuje na ciepło, podana od razu po przyrządzeniu, ale znakomita jest również w wersji na zimno. Przekonaj się!