Sałatka ze szparagami i łososiem - na ciepło | Przepisy.pl pixel

Sałatka z łososiem i szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
37 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

158 osób wydrukowało

Pobierz pdf

339 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

10 sztuk

100 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ziemniaki pokrój w talarki a łososia w 2 cm kostkę.

Krok 2

Szparagi oczyść i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Następnie pokrój w 2-3 cm długości kawałki.

Krok 3

W misce połącz ziemniaki, łososia, szparagi, cebulę oraz listki pietruszki.

Krok 4

Przygotuj sos. Kostkę rosołową Knorr rozmieszaj w 500 ml wrzącej wody, dodaj musztardę, pieprz i olej. Dobrze wymieszaj.

Krok 5

Przygotowany sos wlej do miski ze składnikami sałatki i wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Taką sałatkę można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z łososiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z łososiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z łososiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z łososiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z łososiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z łososiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z łososiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z łososiem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z łososiem i szparagamiSałatka z łososiem i szparagami

Sałatka ziemniaczana to proste w przygotowaniu danie, które sprawdza się serwowane na wiele okazji. Będzie świetnym dodatkiem do obiadu czy kolacji, możesz ją również podać solo, bez dodatków. Jeśli lubisz tego typu dania, wypróbuj przepis na sałatkę ziemniaczaną z łososiem wędzonym i szparagami. Zacznij od ugotowania ziemniaków, które po obraniu pokrój w talarki – wybierz odmiany sałatkowe, np. frezje albo albiny, które nie rozpadają się po ugotowaniu, dzięki czemu dobrze się je pokroi. Połącz z nimi ugotowane al dente szparagi (czas gotowanie jest zależny od ich grubości), wędzonego łososia oraz natkę pietruszki. Do takich składników dobrze pasować będzie czerwona cebula, która charakteryzuje się łagodniejszym smakiem niż żółta. Aby całość uzyskała odpowiedni efekt, przygotuj sos na bazie bulionu drobiowego, musztardy oraz pieprzu. Po wymieszaniu z sosem wszystkich składników, sałatka jest gotowa. Dobrze smakuje na ciepło, podana od razu po przyrządzeniu, ale znakomita jest również w wersji na zimno. Przekonaj się!