Sałatka z łososiem i ziemniakami – z majonezem | Przepisy.pl pixel

Pyszna sałatka z ziemniakami, łososiem i majonezem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

heart
701 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2209 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2191 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

4 łyżki

6 plastrów

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 1x1 cm. Ogórki pokrój w drobną kostkę. W misce połącz ziemniakami oraz kremowym majonezem i wymieszaj. Dodaj pieprz i wymieszaj.

Pyszna sałatka z ziemniakami, łososiem i majonezem - Krok 1

Krok 2

Plastry łososia pokrój na mniejsze kawałki i pozwijaj małe różyczki. Cebulę pokrój w cienkie krążki i porozdzielaj je.

Pyszna sałatka z ziemniakami, łososiem i majonezem - Krok 2

Krok 3

Wymieszane z ogórkiem oraz majonezem ziemniaki przełóż do salaterki. Na wierzchu ułóż dekoracyjnie łososia, krążki cebuli oraz pokrojony drobno szczypiorek. Całość posyp grubo pokruszonym pieprzem. Sałatkę podawaj schłodzoną.

Pyszna sałatka z ziemniakami, łososiem i majonezem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast łososia możesz użyć również śledzi. Idealnie pasującym dodatkiem do tej sałatki będą także kapary.

3

Opinie o przepisie

  • ewa. andessner @ gmail. com  Andessner

    ewa. andessner @ gmail. com Andessner , 05.04.2016

    Bardzo mi smakowała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 13.03.2016

    Wiesława, zachęcamy! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Śliwa

    Wiesława Śliwa , 13.03.2016

    Może spróbuję?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszna sałatka z ziemniakami, łososiem i majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszna sałatka z ziemniakami, łososiem i majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszna sałatka z ziemniakami, łososiem i majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszna sałatka z ziemniakami, łososiem i majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszna sałatka z ziemniakami, łososiem i majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszna sałatka z ziemniakami, łososiem i majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszna sałatka z ziemniakami, łososiem i majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyszna sałatka z ziemniakami, łososiem i majonezem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyszna sałatka z ziemniakami, łososiem i majonezemPyszna sałatka z ziemniakami, łososiem i majonezem

Wyjątkowo smaczną sałatkę przyrządzisz, jeśli połączysz ugotowane w mundurkach ziemniaki z plastrami wędzonego łososia. Jej przygotowanie jest dość proste. Warzywa obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę podobnych rozmiarów. Połącz je z posiekanymi ogórkami kiszonymi i wymieszaj z majonezem. Całość dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Z kolei plastry łososia podziel na mniejsze części i pozwijaj, nadając im kształt różyczek. Cebulę pokrój w dość cienkie krążki. Pamiętaj o efektownym podaniu gotowego dania. Na dnie salaterki umieść ziemniaki i ogórki wymieszane z majonezem, a na nich łososiowe różyczki i cebulowe krążki. Całość posyp szczypiorkiem oraz grubo mielonym pieprzem. Jeśli lubisz wyraziste smaki, to ostatni z wymienionych możesz zastąpić konserwowym. Przed podaniem tego dania, dobrze je schłodź. Sałatkę serwuj solo lub ze świeżym pieczywem. Podawaj jako samodzielne danie obiadowe lub wczesną kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i nie zapomnij podzielić się swoją opinią o nim w komentarzu.