Pyszna sałatka z ziemniakami, łososiem i majonezem
łatwe
2191 osób zapisało

Składniki
6 sztuk
4 łyżki
6 plastrów
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 1x1 cm. Ogórki pokrój w drobną kostkę. W misce połącz ziemniakami oraz kremowym majonezem i wymieszaj. Dodaj pieprz i wymieszaj.

Krok 2
Plastry łososia pokrój na mniejsze kawałki i pozwijaj małe różyczki. Cebulę pokrój w cienkie krążki i porozdzielaj je.

Krok 3
Wymieszane z ogórkiem oraz majonezem ziemniaki przełóż do salaterki. Na wierzchu ułóż dekoracyjnie łososia, krążki cebuli oraz pokrojony drobno szczypiorek. Całość posyp grubo pokruszonym pieprzem. Sałatkę podawaj schłodzoną.


Dobra rada:
Zamiast łososia możesz użyć również śledzi. Idealnie pasującym dodatkiem do tej sałatki będą także kapary.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pyszna sałatka z ziemniakami, łososiem i majonezem
Wyjątkowo smaczną sałatkę przyrządzisz, jeśli połączysz ugotowane w mundurkach ziemniaki z plastrami wędzonego łososia. Jej przygotowanie jest dość proste. Warzywa obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę podobnych rozmiarów. Połącz je z posiekanymi ogórkami kiszonymi i wymieszaj z majonezem. Całość dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Z kolei plastry łososia podziel na mniejsze części i pozwijaj, nadając im kształt różyczek. Cebulę pokrój w dość cienkie krążki. Pamiętaj o efektownym podaniu gotowego dania. Na dnie salaterki umieść ziemniaki i ogórki wymieszane z majonezem, a na nich łososiowe różyczki i cebulowe krążki. Całość posyp szczypiorkiem oraz grubo mielonym pieprzem. Jeśli lubisz wyraziste smaki, to ostatni z wymienionych możesz zastąpić konserwowym. Przed podaniem tego dania, dobrze je schłodź. Sałatkę serwuj solo lub ze świeżym pieczywem. Podawaj jako samodzielne danie obiadowe lub wczesną kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i nie zapomnij podzielić się swoją opinią o nim w komentarzu.