Penne z łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
156 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

189 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

180 mililitrów

20 mililitrów

150 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 pęczka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Na rozgrzanym oleju zeszklij plastry cebulki.

Penne z łososiem - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną, 100 ml zimnej wody i wlej na patelnię. Chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj sok z cytryny.

Penne z łososiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj makaron, pokrojone w kawałki awokado i łososia. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowy makaron podawaj posypany serem oraz koperkiem. Do makaronu możesz dodać łyżkę musztardy. Zdecydowanie zaostrzy ona smak potrawy.

Penne z łososiem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne z łososiemPenne z łososiem

To danie idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na proszoną kolację, która organizujesz dla przyjaciół. Penne z łososiem jest łatwe i szybkie do przyrządzenia, za to jest bardzo wykwintne w smaku. Dzięki temu przepisowi z pewnością urozmaicisz swoją kuchnię, w dodatku nie jest on skomplikowany. Doskonale dobrane smaki aksamitnego awokado, wędzonego łososia i intensywnego w smaku żółtego sera oraz sosu, który dzięki śmietance jest kremowy i delikatny, tworzą z makaronem zgraną całość. Awokado jest najsmaczniejsze, gdy jest dojrzałe, miękkie i ma jednolity zielony kolor miąższu bez brązowych przebarwień. Można to sprawdzić poprzez naciśnięcie jego skórki palcem, jeśli się lekko ugina, oznacza to, że awokado jest dobre. Aby zaostrzyć smak potrawy, do sosu dodaj łyżkę musztardy. Gotowe danie możesz udekorować koperkiem, który świetnie pasuje do ryb.