Zapiekanka makaronowa po bolońsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

20

3100 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

364 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

594 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną. Dodaj też półtorej szklanki wody.

Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - Krok 1

Krok 2

Kiełbasę i cebulę pokrój w półplastry, podsmaż na patelni. Dodaj surowy makaron. Wlej Fix Knorr i gotuj 6 minut. Aby wzbogacić smak potrawy, dorzuć pokrojoną w kostkę cukinię lub paprykę.

Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki umieść w żaroodpornym naczyniu. Posyp wierzch zapiekanki startym serem i przykryj całość dokładnie folią aluminiową. Piecz w temperaturze 250 °C przez 45 minut. Potem zdejmij folię i piecz dodatkowe 10 minut, aż ser delikatnie się zarumieni.

Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - Krok 3
42

Opinie o przepisie

  • Norbert Alot

    Norbert Alot

    Naprawdę fajny przepis Ja osobiście dodałem brobnienpokrojone polędwiczki z kurczaka i wcześnie troszkę podgotowałam makaron zamiast go podstmarzac ale przepis naprawdę petarda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymom Szymczak

    Szymom Szymczak

    Jakie mięso może być zamiast kiełbasy

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ela Aaa

    Ela Aaa

    zapiekanka już w piekarniku włożyliśmy ją wcześniej aby była ciepła przed obiadem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kuba Dubiel

    Kuba Dubiel

    czy można użyć sosu Neapolitańskiego w naszej biedronce znaleźliśmy tylko taki bolognese nie było i czy możemy zamiast rurek użyć kokardek rurki też były ale te cieńsze reszta bez zmiany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Cołbecki

    Michał Cołbecki

    Po prostu super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Grabarczyk

    Łukasz Grabarczyk

    Bardzo dobrze smakuje, ale ten czas pieczenia jest zbyt długi i makaron może się zbytnio przypiec. Radziłbym ustawić piekarnik na 180°C i piec przez około 20-25 minut pod przykryciem, jednak sprawdzając, czy danie nie jest już gotowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marysia cude

    marysia cude

    pycha można zajadać a zajadać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Aleksandra

    Monika Aleksandra

    Pyszności :):) nic dodać nic ująć

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam

    adam

    najlepsza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ravi ravi

    ravi ravi

    Najlepsza na świecie <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Trzepałkowska

    Daria Trzepałkowska

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • TAYMAN SIEKIERZYŃSKI

    TAYMAN SIEKIERZYŃSKI

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jakub Majkowski

    jakub Majkowski

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Pabis

    Iwona Pabis

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Jurkiewicz

    Adam Jurkiewicz

    wyszło perfekcyjnie. Nie spodziewałem się tak dobrego smaku. Polecam. można śmiało robić przy 2 letnim dziecku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Wysocki

    Roman Wysocki

    jajecznica na boczku.twójtata to jadł w twoim wieku i nie był gróby tak jak ty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartłomiej Gałwiaczek

    Bartłomiej Gałwiaczek

    Smaczny kasek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romek Dopadlo

    Romek Dopadlo

    a potem dupska rosna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Jarząbek

    Ela Jarząbek

    Przepis napewno jest prosty a zarazem smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Zagórski

    Sławomir Zagórski

    Dobre!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldek Klein

    Waldek Klein

    Pozno z pracy i takie cos jesc? Noc przespana ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rysiek Wojtuch

    Rysiek Wojtuch

    Makaron dla Polaka ?bez psucia naszego jadłospisu-Ryszard Polak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Benon Malina

    Benon Malina

    a może te nudle tak trocha wedug siebie a niy weduk opakowania ? wtedy naprowda smakujom . no i powinny być swojskie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wilczyńska

    Agnieszka Wilczyńska

    Nie fixujcie, użyjcie lepiej przecieru pomidorowego albo pomidorów z puszki :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Lewandowski

    Waldemar Lewandowski

    a gdzie kawałem mięsa..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Lusiewicz

    Jan Lusiewicz

    Może cos prostrzego!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Borowski

    Andrzej Borowski

    zgadzam się z Jerzy Hermanowicz byle jak byle co, byle szybko. Przepis dla analfabetów kulinarnych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Tracz

    Jacek Tracz

    Coś dla mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Berka

    Zbigniew Berka

    Ja mam dobrze . Nie muszę obiadu robić . Spojrze w fb i już pan Foka coś serwuje do jedzenia . Spojrze i już najedzony jestem .

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Fix Spaghetti Bolognese Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Spaghetti Bolognese Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa po bolońsku Zapiekanka makaronowa po bolońsku

Jeśli lubisz łatwe i szybkie do przygotowania dania, zapiekanka makaronowa po bolońsku będzie często gościć na twoim stole. Zaletą tego genialnie prostego, a zarazem wyjątkowo smacznego dania jest to, że jego skład możesz modyfikować w zależności od tego, co znajduje się w twojej lodówce. Jeśli nie masz makaronu penne, użyj makaronu świderki. Również kiełbasę śmiało możesz zastąpić wędzonym boczkiem lub pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka. Tym bowiem, co decyduje o wyjątkowym smaku tej zapiekanki jest sos - gęsty, aromatyczny, pachnący typowymi dla kuchni włoskiej ziołami. Polej nim makaron, posyp całość startym żółtym serem i włóż do nagrzanego piekarnika. Ze względu na to, że zapiekanka przyrządzana jest na bazie surowego makaronu, piecz ją pod dobrze przylegającą przykrywką lub folią aluminiową.