• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Podobne
do tego przepisu
Serowa zapiekanka makaronowa
Serowa zapiekanka makaronowa
Serowa zapiekanka z brokułami
Serowa zapiekanka z brokułami
Zapiekanka à la lasagne
Zapiekanka à la lasagne
Makaron z kurczakiem i brokułami
Makaron z kurczakiem i brokułami
Penne z szynką i kukurydzą
Penne z szynką i kukurydzą
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Dania i przekąski
  • Makarony
  • Zapiekanka makaronowa po bolońsku

Zapiekanka makaronowa po bolońsku

Autor: Piotr Murawski
Zapiekanka makaronowa po bolońsku
  • 60 minut60
  • Łatwe
  • 4 osoby4
20
Oceń przepis jako pierwszy
3042
42
WYDRUKUJ
351 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
573 osoby zapisały
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
Wybierz składniki i dodaj je do listy zakupów
  • kiełbasa wędzona
    200 g
  • Fix Spaghetti Bolognese Knorr
    1 opak.
  • makaron rurki
    300 g
  • cebula
    1 szt.
  • śmietana 18%
    200 ml
  • starty żółty ser
    100 g
  • woda
    1,5 szklanki
  • DODAJ DO LISTY ZAKUPÓW
    Moja lista zakupów >
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Zapiekanka makaronowa po bolońsku  – krok 1
    Krok 1
    Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną. Dodaj też półtorej szklanki wody.
  • Zapiekanka makaronowa po bolońsku  – krok 2
    Krok 2
    Kiełbasę i cebulę pokrój w półplastry, podsmaż na patelni. Dodaj surowy makaron. Wlej Fix Knorr i gotuj 6 minut. Aby wzbogacić smak potrawy, dorzuć pokrojoną w kostkę cukinię lub paprykę.
  • Zapiekanka makaronowa po bolońsku  – krok 3
    Krok 3
    Wszystkie składniki umieść w żaroodpornym naczyniu. Posyp wierzch zapiekanki startym serem i przykryj całość dokładnie folią aluminiową. Piecz w temperaturze 250 °C przez 45 minut. Potem zdejmij folię i piecz dodatkowe 10 minut, aż ser delikatnie się zarumieni.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
Tagi
prosty obiad z mięsemzapiekanka z cukinią i seremmięsoDANIA GŁÓWNEcebulaŚmietanaKUCHNIA WŁOSKASer żółtymakaronmakaronMAKARON Z MIĘSEMPROSTY PRZEPISpenneobiadMAKARON Z SOSEM POMIDOROWYMPROSTY PRZEPIS Z MAKARONEMZAPIEKANKA Z MAKARONEMPIECZENIEOBIAD Z MAKARONEMFRISCOpomysł na obiadpomysł na makaronpomysł na zapiekankę
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemFix Spaghetti Bolognese KnorrREKLAMAFix Spaghetti Bolognese KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemFix Spaghetti Bolognese KnorrREKLAMAFix Spaghetti Bolognese KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (42)
Norbert Alot Odpowiedz6.09.2019
Naprawdę fajny przepis Ja osobiście dodałem brobnienpokrojone polędwiczki z kurczaka i wcześnie troszkę podgotowałam makaron zamiast go podstmarzac ale przepis naprawdę petarda
avatar
Szymom Szymczak Odpowiedz18.05.2019
Jakie mięso może być zamiast kiełbasy
avatar
przepisy.pl 28.05.2019
W zasadzie każda wędlina, szynka z indyka wędzonego lub kurczaka, chorizo, boczek.
avatar
Ela AaaOdpowiedz17.02.2019
zapiekanka już w piekarniku włożyliśmy ją wcześniej aby była ciepła przed obiadem
avatar
Kuba DubielOdpowiedz16.02.2019
czy można użyć sosu Neapolitańskiego w naszej biedronce znaleźliśmy tylko taki bolognese nie było i czy możemy zamiast rurek użyć kokardek rurki też były ale te cieńsze reszta bez zmiany.
avatar
Michał CołbeckiOdpowiedz11.11.2017
Po prostu super
avatar
Łukasz GrabarczykOdpowiedz21.07.2017
Bardzo dobrze smakuje, ale ten czas pieczenia jest zbyt długi i makaron może się zbytnio przypiec. Radziłbym ustawić piekarnik na 180°C i piec przez około 20-25 minut pod przykryciem, jednak sprawdzając, czy danie nie jest już gotowe.
marysia cudeOdpowiedz9.03.2017
pycha można zajadać a zajadać
avatar
Monika AleksandraOdpowiedz27.06.2016
Pyszności :):) nic dodać nic ująć
avatar
adamOdpowiedz18.02.2016
najlepsza
avatar
ravi raviOdpowiedz23.01.2016
Najlepsza na świecie <3
avatar
Daria TrzepałkowskaOdpowiedz31.12.2015
bardzo dobre
avatar
TAYMAN SIEKIERZYŃSKIOdpowiedz25.12.2015
pycha
avatar
jakub MajkowskiOdpowiedz17.10.2015
bardzo dobre
avatar
Iwona PabisOdpowiedz3.09.2015
pycha
avatar
Adam JurkiewiczOdpowiedz31.07.2015
wyszło perfekcyjnie. Nie spodziewałem się tak dobrego smaku. Polecam. można śmiało robić przy 2 letnim dziecku.
Roman WysockiOdpowiedz22.01.2015
jajecznica na boczku.twójtata to jadł w twoim wieku i nie był gróby tak jak ty
Bartłomiej GałwiaczekOdpowiedz22.01.2015
Smaczny kasek
Romek DopadloOdpowiedz22.01.2015
a potem dupska rosna
Ela JarząbekOdpowiedz22.01.2015
Przepis napewno jest prosty a zarazem smaczny
Sławomir ZagórskiOdpowiedz22.01.2015
Dobre!
Waldek KleinOdpowiedz22.01.2015
Pozno z pracy i takie cos jesc? Noc przespana ..
Rysiek WojtuchOdpowiedz22.01.2015
Makaron dla Polaka ?bez psucia naszego jadłospisu-Ryszard Polak
Benon MalinaOdpowiedz22.01.2015
a może te nudle tak trocha wedug siebie a niy weduk opakowania ? wtedy naprowda smakujom . no i powinny być swojskie
Agnieszka WilczyńskaOdpowiedz22.01.2015
Nie fixujcie, użyjcie lepiej przecieru pomidorowego albo pomidorów z puszki :-)
Waldemar LewandowskiOdpowiedz22.01.2015
a gdzie kawałem mięsa..
Jan LusiewiczOdpowiedz22.01.2015
Może cos prostrzego!!!
Andrzej BorowskiOdpowiedz22.01.2015
zgadzam się z Jerzy Hermanowicz byle jak byle co, byle szybko. Przepis dla analfabetów kulinarnych.
Jacek TraczOdpowiedz22.01.2015
Coś dla mnie
Zbigniew BerkaOdpowiedz22.01.2015
Ja mam dobrze . Nie muszę obiadu robić . Spojrze w fb i już pan Foka coś serwuje do jedzenia . Spojrze i już najedzony jestem .
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Zapiekanka to jest to!
Zapiekanka to jest to!
Lasagne - być może najbardziej uniwersalna zapiekanka na świecie
Lasagne - być może najbardziej uniwersalna zapiekanka na świecie
Makaronowa i ziemniaczana. Naturalnie smaczne zapiekanki - Infografika
Makaronowa i ziemniaczana. Naturalnie smaczne zapiekanki - Infografika
Zapiekanka? Z mięsem czy wegetariańska?
Zapiekanka? Z mięsem czy wegetariańska?
Zapiekanka makaronowa po bolońsku
avatar

Jeśli lubisz łatwe i szybkie do przygotowania dania, zapiekanka makaronowa po bolońsku będzie często gościć na twoim stole. Zaletą tego genialnie prostego, a zarazem wyjątkowo smacznego dania jest to, że jego skład możesz modyfikować w zależności od tego, co znajduje się w twojej lodówce. Jeśli nie masz makaronu penne, użyj makaronu świderki. Również kiełbasę śmiało możesz zastąpić wędzonym boczkiem lub pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka. Tym bowiem, co decyduje o wyjątkowym smaku tej zapiekanki jest sos - gęsty, aromatyczny, pachnący typowymi dla kuchni włoskiej ziołami. Polej nim makaron, posyp całość startym żółtym serem i włóż do nagrzanego piekarnika. Ze względu na to, że zapiekanka przyrządzana jest na bazie surowego makaronu, piecz ją pod dobrze przylegającą przykrywką lub folią aluminiową.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez 2 lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.pl lub na stronie przepisy.pl lub otwarcia przez Ciebie newslettera przepisy.pl . Dane osobowe będą usuwane również w sytuacji, gdy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

20
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby