Zapiekanka po bolońsku - bolońska: bolognese | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa po bolońsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

27

3495 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

420 osób wydrukowało

Pobierz pdf

769 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną. Dodaj też półtorej szklanki wody.

Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - Krok 1

Krok 2

Kiełbasę i cebulę pokrój w półplastry, podsmaż na patelni. Dodaj surowy makaron. Wlej Fix Knorr i gotuj 6 minut. Aby wzbogacić smak potrawy, dorzuć pokrojoną w kostkę cukinię lub paprykę.

Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki umieść w żaroodpornym naczyniu. Posyp wierzch zapiekanki startym serem i przykryj całość dokładnie folią aluminiową. Piecz w temperaturze 250 °C przez 45 minut. Potem zdejmij folię i piecz dodatkowe 10 minut, aż ser delikatnie się zarumieni.

Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - Krok 3
42

Opinie o przepisie

  • Norbert Alot

    Norbert Alot , 06.09.2019

    Naprawdę fajny przepis Ja osobiście dodałem brobnienpokrojone polędwiczki z kurczaka i wcześnie troszkę podgotowałam makaron zamiast go podstmarzac ale przepis naprawdę petarda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymom Szymczak

    Szymom Szymczak , 18.05.2019

    Jakie mięso może być zamiast kiełbasy

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ela Aaa

    Ela Aaa , 17.02.2019

    zapiekanka już w piekarniku włożyliśmy ją wcześniej aby była ciepła przed obiadem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kuba Dubiel

    Kuba Dubiel , 16.02.2019

    czy można użyć sosu Neapolitańskiego w naszej biedronce znaleźliśmy tylko taki bolognese nie było i czy możemy zamiast rurek użyć kokardek rurki też były ale te cieńsze reszta bez zmiany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Cołbecki

    Michał Cołbecki , 11.11.2017

    Po prostu super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Grabarczyk

    Łukasz Grabarczyk , 21.07.2017

    Bardzo dobrze smakuje, ale ten czas pieczenia jest zbyt długi i makaron może się zbytnio przypiec. Radziłbym ustawić piekarnik na 180°C i piec przez około 20-25 minut pod przykryciem, jednak sprawdzając, czy danie nie jest już gotowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marysia cude

    marysia cude , 09.03.2017

    pycha można zajadać a zajadać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Aleksandra

    Monika Aleksandra , 27.06.2016

    Pyszności :):) nic dodać nic ująć

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    najlepsza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ravi ravi

    ravi ravi , 23.01.2016

    Najlepsza na świecie <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Trzepałkowska

    Daria Trzepałkowska , 31.12.2015

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • TAYMAN SIEKIERZYŃSKI

    TAYMAN SIEKIERZYŃSKI , 25.12.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jakub Majkowski

    jakub Majkowski , 17.10.2015

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Pabis

    Iwona Pabis , 03.09.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Jurkiewicz

    Adam Jurkiewicz , 31.07.2015

    wyszło perfekcyjnie. Nie spodziewałem się tak dobrego smaku. Polecam. można śmiało robić przy 2 letnim dziecku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Wysocki

    Roman Wysocki , 22.01.2015

    jajecznica na boczku.twójtata to jadł w twoim wieku i nie był gróby tak jak ty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartłomiej Gałwiaczek

    Bartłomiej Gałwiaczek , 22.01.2015

    Smaczny kasek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romek Dopadlo

    Romek Dopadlo , 22.01.2015

    a potem dupska rosna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Jarząbek

    Ela Jarząbek , 22.01.2015

    Przepis napewno jest prosty a zarazem smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Zagórski

    Sławomir Zagórski , 22.01.2015

    Dobre!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldek Klein

    Waldek Klein , 22.01.2015

    Pozno z pracy i takie cos jesc? Noc przespana ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rysiek Wojtuch

    Rysiek Wojtuch , 22.01.2015

    Makaron dla Polaka ?bez psucia naszego jadłospisu-Ryszard Polak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Benon Malina

    Benon Malina , 22.01.2015

    a może te nudle tak trocha wedug siebie a niy weduk opakowania ? wtedy naprowda smakujom . no i powinny być swojskie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wilczyńska

    Agnieszka Wilczyńska , 22.01.2015

    Nie fixujcie, użyjcie lepiej przecieru pomidorowego albo pomidorów z puszki :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Lewandowski

    Waldemar Lewandowski , 22.01.2015

    a gdzie kawałem mięsa..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Lusiewicz

    Jan Lusiewicz , 22.01.2015

    Może cos prostrzego!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Borowski

    Andrzej Borowski , 22.01.2015

    zgadzam się z Jerzy Hermanowicz byle jak byle co, byle szybko. Przepis dla analfabetów kulinarnych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Tracz

    Jacek Tracz , 22.01.2015

    Coś dla mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Berka

    Zbigniew Berka , 22.01.2015

    Ja mam dobrze . Nie muszę obiadu robić . Spojrze w fb i już pan Foka coś serwuje do jedzenia . Spojrze i już najedzony jestem .

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa po bolońsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa po bolońsku Zapiekanka makaronowa po bolońsku

Jeśli lubisz łatwe i szybkie do przygotowania dania, zapiekanka makaronowa po bolońsku będzie często gościć na twoim stole. Zaletą tego genialnie prostego, a zarazem wyjątkowo smacznego dania jest to, że jego skład możesz modyfikować w zależności od tego, co znajduje się w twojej lodówce. Jeśli nie masz makaronu penne, użyj makaronu świderki. Również kiełbasę śmiało możesz zastąpić wędzonym boczkiem lub pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka. Tym bowiem, co decyduje o wyjątkowym smaku tej zapiekanki jest sos - gęsty, aromatyczny, pachnący typowymi dla kuchni włoskiej ziołami. Polej nim makaron, posyp całość startym żółtym serem i włóż do nagrzanego piekarnika. Ze względu na to, że zapiekanka przyrządzana jest na bazie surowego makaronu, piecz ją pod dobrze przylegającą przykrywką lub folią aluminiową.