Zapiekanka makaronowa po bolońsku

- Krok 1Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną. Dodaj też półtorej szklanki wody.
- Krok 2Kiełbasę i cebulę pokrój w półplastry, podsmaż na patelni. Dodaj surowy makaron. Wlej Fix Knorr i gotuj 6 minut. Aby wzbogacić smak potrawy, dorzuć pokrojoną w kostkę cukinię lub paprykę.
- Krok 3Wszystkie składniki umieść w żaroodpornym naczyniu. Posyp wierzch zapiekanki startym serem i przykryj całość dokładnie folią aluminiową. Piecz w temperaturze 250 °C przez 45 minut. Potem zdejmij folię i piecz dodatkowe 10 minut, aż ser delikatnie się zarumieni.

Jeśli lubisz łatwe i szybkie do przygotowania dania, zapiekanka makaronowa po bolońsku będzie często gościć na twoim stole. Zaletą tego genialnie prostego, a zarazem wyjątkowo smacznego dania jest to, że jego skład możesz modyfikować w zależności od tego, co znajduje się w twojej lodówce. Jeśli nie masz makaronu penne, użyj makaronu świderki. Również kiełbasę śmiało możesz zastąpić wędzonym boczkiem lub pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka. Tym bowiem, co decyduje o wyjątkowym smaku tej zapiekanki jest sos - gęsty, aromatyczny, pachnący typowymi dla kuchni włoskiej ziołami. Polej nim makaron, posyp całość startym żółtym serem i włóż do nagrzanego piekarnika. Ze względu na to, że zapiekanka przyrządzana jest na bazie surowego makaronu, piecz ją pod dobrze przylegającą przykrywką lub folią aluminiową.