Penne z szynką i kukurydzą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne z szynką i kukurydzą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
262 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

212 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

100 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

150 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 200 ml zimnej wody.

Penne z szynką i kukurydzą - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojoną w paseczki szynkę i kukurydzę z puszki. Wszystko wymieszaj z surowym makaronem.

Penne z szynką i kukurydzą - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki umieść w żaroodpornym naczyniu i obficie posyp żółtym serem po wierzchu.

Penne z szynką i kukurydzą - Krok 3

Krok 4

Naczynie dokładnie przykryj folią aluminową i piecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 45 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz makaron do momentu zarumienienia się sera. Zapiekankę możesz wzbogacić, dodając do niej szpinak.

Penne z szynką i kukurydzą - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z szynką i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z szynką i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z szynką i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z szynką i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z szynką i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z szynką i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z szynką i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne z szynką i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne z szynką i kukurydząPenne z szynką i kukurydzą

Ser żółty i szynka to połączenie dość popularne i lubiane. Warto sięgać po nie nie tylko podczas przygotowywania kanapek, ale także planując obiad. Zapiekane penne z szynką, serem i kukurydzą to prosty sposób na szybki i smaczny posiłek. Podaj je z sosem serowym z czterech serów: mozzarelli, crescenzy, blue i twardego – tworzą razem pyszne i bardzo udane połączenie smaków, zarówno łagodnych, jak i wyrazistych. Sos przygotuj na bazie kwaśnej śmietany, która dodatkowo go zagęści. Dodaj do niego pozostałe składniki: pokrojoną w paski dowolną szynkę (dobrze sprawdzi się np. drobiowa) oraz kukurydzę z puszki, a także surowy makaron penne. Zmięknie on dostatecznie podczas zapiekania w sosie, nie należy go więc wcześniej gotować, by potrawa miała idealną konsystencję. Przełóż składniki do naczynia żaroodpornego i posyp żółtym serem, np. tylżyckim. Piecz pod przykryciem, a przed końcem zdejmij je, by ser na wierzchu się zarumienił. Zapiekane penne serwuj np. z sałatką z pomidorków koktajlowych. Przygotuj to danie przy najbliższej okazji!