Penne z szynką i kukurydzą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Penne z szynką i kukurydzą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

235 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

182 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

100 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

150 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 200 ml zimnej wody.

Penne z szynką i kukurydzą - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojoną w paseczki szynkę i kukurydzę z puszki. Wszystko wymieszaj z surowym makaronem.

Penne z szynką i kukurydzą - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki umieść w żaroodpornym naczyniu i obficie posyp żółtym serem po wierzchu.

Penne z szynką i kukurydzą - Krok 3

Krok 4

Naczynie dokładnie przykryj folią aluminową i piecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 45 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz makaron do momentu zarumienienia się sera. Zapiekankę możesz wzbogacić, dodając do niej szpinak.

Penne z szynką i kukurydzą - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z szynką i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z szynką i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z szynką i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z szynką i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z szynką i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z szynką i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z szynką i kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne z szynką i kukurydząPenne z szynką i kukurydzą

Ser żółty i szynka to połączenie dość popularne i lubiane. Warto sięgać po nie nie tylko podczas przygotowywania kanapek, ale także planując obiad. Zapiekane penne z szynką, serem i kukurydzą to prosty sposób na szybki i smaczny posiłek. Podaj je z sosem serowym z czterech serów: mozzarelli, crescenzy, blue i twardego – tworzą razem pyszne i bardzo udane połączenie smaków, zarówno łagodnych, jak i wyrazistych. Sos przygotuj na bazie kwaśnej śmietany, która dodatkowo go zagęści. Dodaj do niego pozostałe składniki: pokrojoną w paski dowolną szynkę (dobrze sprawdzi się np. drobiowa) oraz kukurydzę z puszki, a także surowy makaron penne. Zmięknie on dostatecznie podczas zapiekania w sosie, nie należy go więc wcześniej gotować, by potrawa miała idealną konsystencję. Przełóż składniki do naczynia żaroodpornego i posyp żółtym serem, np. tylżyckim. Piecz pod przykryciem, a przed końcem zdejmij je, by ser na wierzchu się zarumienił. Zapiekane penne serwuj np. z sałatką z pomidorków koktajlowych. Przygotuj to danie przy najbliższej okazji!