
Składniki
150 gramów
100 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
150 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 200 ml zimnej wody.

Krok 2
Dodaj pokrojoną w paseczki szynkę i kukurydzę z puszki. Wszystko wymieszaj z surowym makaronem.

Krok 3
Wszystkie składniki umieść w żaroodpornym naczyniu i obficie posyp żółtym serem po wierzchu.

Krok 4
Naczynie dokładnie przykryj folią aluminową i piecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 45 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz makaron do momentu zarumienienia się sera. Zapiekankę możesz wzbogacić, dodając do niej szpinak.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Penne z szynką i kukurydzą
Ser żółty i szynka to połączenie dość popularne i lubiane. Warto sięgać po nie nie tylko podczas przygotowywania kanapek, ale także planując obiad. Zapiekane penne z szynką, serem i kukurydzą to prosty sposób na szybki i smaczny posiłek. Podaj je z sosem serowym z czterech serów: mozzarelli, crescenzy, blue i twardego – tworzą razem pyszne i bardzo udane połączenie smaków, zarówno łagodnych, jak i wyrazistych. Sos przygotuj na bazie kwaśnej śmietany, która dodatkowo go zagęści. Dodaj do niego pozostałe składniki: pokrojoną w paski dowolną szynkę (dobrze sprawdzi się np. drobiowa) oraz kukurydzę z puszki, a także surowy makaron penne. Zmięknie on dostatecznie podczas zapiekania w sosie, nie należy go więc wcześniej gotować, by potrawa miała idealną konsystencję. Przełóż składniki do naczynia żaroodpornego i posyp żółtym serem, np. tylżyckim. Piecz pod przykryciem, a przed końcem zdejmij je, by ser na wierzchu się zarumienił. Zapiekane penne serwuj np. z sałatką z pomidorków koktajlowych. Przygotuj to danie przy najbliższej okazji!