
Składniki
150 gramów
100 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
150 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 200 ml zimnej wody.

Krok 2
Dodaj pokrojoną w paseczki szynkę i kukurydzę z puszki. Wszystko wymieszaj z surowym makaronem.

Krok 3
Wszystkie składniki umieść w żaroodpornym naczyniu i obficie posyp żółtym serem po wierzchu.

Krok 4
Naczynie dokładnie przykryj folią aluminową i piecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 45 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz makaron do momentu zarumienienia się sera. Zapiekankę możesz wzbogacić, dodając do niej szpinak.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Penne z szynką i kukurydzą
Ser żółty i szynka to połączenie dość popularne i lubiane. Warto sięgać po nie nie tylko podczas przygotowywania kanapek, ale także planując obiad. Zapiekane penne z szynką, serem i kukurydzą to prosty sposób na szybki i smaczny posiłek. Podaj je z sosem serowym z czterech serów: mozzarelli, crescenzy, blue i twardego – tworzą razem pyszne i bardzo udane połączenie smaków, zarówno łagodnych, jak i wyrazistych. Sos przygotuj na bazie kwaśnej śmietany, która dodatkowo go zagęści. Dodaj do niego pozostałe składniki: pokrojoną w paski dowolną szynkę (dobrze sprawdzi się np. drobiowa) oraz kukurydzę z puszki, a także surowy makaron penne. Zmięknie on dostatecznie podczas zapiekania w sosie, nie należy go więc wcześniej gotować, by potrawa miała idealną konsystencję. Przełóż składniki do naczynia żaroodpornego i posyp żółtym serem, np. tylżyckim. Piecz pod przykryciem, a przed końcem zdejmij je, by ser na wierzchu się zarumienił. Zapiekane penne serwuj np. z sałatką z pomidorków koktajlowych. Przygotuj to danie przy najbliższej okazji!


































