Makaron z szynką i winogronami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z szynką i winogronami

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

1 szklanka

0.5 kilograma

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej masło* i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj szynkę, winogrona oraz śmietanę.

Krok 2

W międzyczasie ugotuj makaron, przelej go zimną wodą, a następnie dodaj do składników na patelni. Całość duś jeszcze przez 2 minuty.Po nałożeniu na talerze posyp żółtym serem. *Nie należy dopuścić do spalenia masła, gdyż potrawa jest wówczas niesmaczna i niezdrowa.

Krok 3

Owoce winogron przekrój na pół.

Krok 4

Cebulę obierz i posiekaj. Szynkę pokrój w kostkę.

Krok 5

Dodaj Kostkę Rosołu z kury Knorr, wymieszaj i duś na małym ogniu przez ok. 5 minut, po czym dopraw do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z szynką i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z szynką i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z szynką i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z szynką i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z szynką i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z szynką i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z szynką i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z szynką i winogronami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pierogi leniwe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej