Sałatka z sałatą lodową i boczkiem - Cezar | Przepisy.pl pixel

Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
703 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

526 osób wydrukowało

Pobierz pdf

688 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

30 gramów

8 plastrów

100 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

20 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Plastry boczku ułóż obok siebie na chłodnej patelni i zacznij powoli podgrzewać. Poczekaj, aż tłuszcz się wytopi i boczek zrobi się chrupiący.

Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i startym serem.

Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - Krok 2

Krok 3

Sałatę porwij na mniejsze liście i ułóż na półmisku lub głębokim talerzu. Polej obficie sosem.

Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - Krok 3

Krok 4

Sałatkę posyp kawałkami chrupiącego boczku oraz anchois.

Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - Krok 4

Krok 5

Na końcu posyp sałatkę grzankami i podawaj.

Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Laura

    Laura , 08.06.2021

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem

Szukasz prostego sposobu na smaczną przystawkę? Postaw na sałatkę Cezar z sałatą lodową i chrupiącym boczkiem. Według oryginalnej receptury, przyrządza się ją z sałaty rzymskiej, sosu Worcester, grzanek, startego parmezanu oraz sosu, w którego skład wchodzi między innymi: czosnek, ocet winny, jajko, pieprz oraz sok z cytryny. Istnieje wiele wariacji tej potrawy, które zakładają dodanie rozmaitych składników. Niekiedy jest to właśnie chrupiący boczek, innym razem pieczony kurczak lub anchois. Do sosu można dodać też majonez, a parmezan zastąpić innym serem, np. Goudą lub Tylżyckim. Ciekawym sposobem podania tego dania jest również zastąpienie grzanek aromatycznymi czosnkowymi tostami. Sałatkę Cezar serwuj dopiero po schłodzeniu w lodówce, udekorowaną pomidorkami koktajlowymi, rukolą, listkami świeżej bazylii lub krążkami czerwonej cebuli. Warto wypróbować tę smaczną, a jednocześnie uniwersalną potrawę we własnej kuchni i podawać na wiele okazji. Przygotuj ją i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.