Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

680 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

503 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

640 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

30 gramów

8 plastrów

100 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

20 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Plastry boczku ułóż obok siebie na chłodnej patelni i zacznij powoli podgrzewać. Poczekaj, aż tłuszcz się wytopi i boczek zrobi się chrupiący.

Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i startym serem.

Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - Krok 2

Krok 3

Sałatę porwij na mniejsze liście i ułóż na półmisku lub głębokim talerzu. Polej obficie sosem.

Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - Krok 3

Krok 4

Sałatkę posyp kawałkami chrupiącego boczku oraz anchois.

Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - Krok 4

Krok 5

Na końcu posyp sałatkę grzankami i podawaj.

Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Laura

    Laura , 08.06.2021

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem Sałatka Cezar z sałatą lodową i boczkiem

Szukasz prostego sposobu na smaczną przystawkę? Postaw na sałatkę Cezar z sałatą lodową i chrupiącym boczkiem. Według oryginalnej receptury, przyrządza się ją z sałaty rzymskiej, sosu Worcester, grzanek, startego parmezanu oraz sosu, w którego skład wchodzi między innymi: czosnek, ocet winny, jajko, pieprz oraz sok z cytryny. Istnieje wiele wariacji tej potrawy, które zakładają dodanie rozmaitych składników. Niekiedy jest to właśnie chrupiący boczek, innym razem pieczony kurczak lub anchois. Do sosu można dodać też majonez, a parmezan zastąpić innym serem, np. Goudą lub Tylżyckim. Ciekawym sposobem podania tego dania jest również zastąpienie grzanek aromatycznymi czosnkowymi tostami. Sałatkę Cezar serwuj dopiero po schłodzeniu w lodówce, udekorowaną pomidorkami koktajlowymi, rukolą, listkami świeżej bazylii lub krążkami czerwonej cebuli. Warto wypróbować tę smaczną, a jednocześnie uniwersalną potrawę we własnej kuchni i podawać na wiele okazji. Przygotuj ją i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.