Składniki
300 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
0.5 pęczka
4 łyżki
20 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paluszki krabowe pokrój w paski.
Krok 2
Ogórka umyj, przetnij wzdłuż na cztery części i usuń pestki. Pozostałą część wraz ze skórką pokrój podobnie do paluszków krabowych.
Krok 3
Cebulę pokrój w drobną kostkę, kukurydzę odcedź, a szczypiorek posiekaj.
Krok 4
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem, jogurtem i startym serem.
Krok 5
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i podawaj z grzankami. By wzmocnić smak sałatki, możesz dodać kilka kropel soku z cytryny oraz tabasco.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka jogurtowo-krabowa
Owoce morza, warzywa i jogurt w jednym daniu? Jak najbardziej! Przygotuj niezwykłą sałatkę jogurtowo-krabową i przekonaj się, że to połączenie smaków zasługuje na najwyższe uznanie. Surimi, czyli paluszki krabowe będące głównym składnikiem sałatki, kupisz w niemal każdym sklepie spożywczym czy supermarkecie. Możesz wybrać surimi mrożone, w zalewie lub pakowane próżniowo. Najlepiej zdecydować się na paluszki w formie przeznaczonej do bezpośredniego spożycia, a więc zapakowane lub z zalewy. Nie trzeba ich podgrzewać, ani przyprawiać. Wystarczy, że pokroisz je w cienkie paski i dodasz do dania, a pełen przypraw sos sałatkowy zrobi swoje. Do przygotowania pysznej, jogurtowo-krabowej sałatki wykorzystaj jeszcze świeżego ogórka, kukurydzę z puszki i czerwoną cebulę. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać także posiekany szczypiorek i parę kropel sosu tabasco. Pyszności!