Sałatka z kiełkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

607 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

359 osób wydrukowało

Pobierz pdf

314 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

10 dekagramów

0.5 kilograma

1 pęczek

100 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i ugotuj fasolkę w osolonym wrzątku. Uważaj, aby jej nie rozgotować. Po ugotowaniu schłodź w zimnej wodzie, żeby nie straciła koloru. Jeżeli używasz fasolki mrożonej sparz ją w osolonym wrzątku i schłodź w zimnej wodzie.

Sałatka z kiełkami - Krok 1

Krok 2

Umyj i osusz rzodkiewki, następnie pokrój w plastry.

Sałatka z kiełkami - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy grecki Knorr wymieszaj z wodą i połącz z oliwą.

Sałatka z kiełkami - Krok 3

Krok 4

Pestki dyni upraż na suchej, rozgrzanej patelni i odstaw do schłodzenia.

Sałatka z kiełkami - Krok 4

Krok 5

Ser feta pokrusz. Fasolkę, rzodkiewki, kiełki i pokruszony ser polej sosem i delikatnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną uprażonymi pestkami dyni.

Sałatka z kiełkami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Anna  Ch

    Anna Ch

    da się zjeść ale szału nie ma:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kiełkamiSałatka z kiełkami

Żaden dodatek do głównego dnia nie chrupie tak, jak sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem kiełków i prażonych pestek dyni. Składająca się z zielonych warzyw i fety kompozycja świetnie nadaje się także jako część imprezowego menu. „Kropkę nad i” stawia grecki sos sałatkowy, doskonale podkreślający smak sera i fasolki szparagowej. Polacy niespecjalnie często pamiętają o fasolce szparagowej. Jest to o tyle niezrozumiałe, że to warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu. Wystarczy znać tylko ten przepis! Sałatka z kiełkami, którą polecamy twojej uwadze, to połączenie właśnie zielonej fasolki szparagowej z rzodkiewką, pestkami dyni i kiełków. Nie ma większego znaczenia, jakie kiełki wybierzesz – mogą to być kiełki rzodkiewki, brokułów lub kiełki fasoli. Sałatka idealnie pasuje jako dodatek do potraw mięsnych, ale też stanowi interesujące danie główne dla jaroszy. Może być również podana w ramach zimnej płyty na przyjęciu.