Sałatka z kiełkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kiełkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

664 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

367 osób wydrukowało

Pobierz pdf

331 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 pęczek

10 dekagramów

1 opakowanie

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i ugotuj fasolkę w osolonym wrzątku. Uważaj, aby jej nie rozgotować. Po ugotowaniu schłodź w zimnej wodzie, żeby nie straciła koloru. Jeżeli używasz fasolki mrożonej sparz ją w osolonym wrzątku i schłodź w zimnej wodzie.

Sałatka z kiełkami - Krok 1

Krok 2

Umyj i osusz rzodkiewki, następnie pokrój w plastry.

Sałatka z kiełkami - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy grecki Knorr wymieszaj z wodą i połącz z oliwą.

Sałatka z kiełkami - Krok 3

Krok 4

Pestki dyni upraż na suchej, rozgrzanej patelni i odstaw do schłodzenia.

Sałatka z kiełkami - Krok 4

Krok 5

Ser feta pokrusz. Fasolkę, rzodkiewki, kiełki i pokruszony ser polej sosem i delikatnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną uprażonymi pestkami dyni.

Sałatka z kiełkami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Anna  Ch

    Anna Ch , 12.03.2017

    da się zjeść ale szału nie ma:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kiełkamiSałatka z kiełkami

Żaden dodatek do głównego dnia nie chrupie tak, jak sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem kiełków i prażonych pestek dyni. Składająca się z zielonych warzyw i fety kompozycja świetnie nadaje się także jako część imprezowego menu. „Kropkę nad i” stawia grecki sos sałatkowy, doskonale podkreślający smak sera i fasolki szparagowej. Polacy niespecjalnie często pamiętają o fasolce szparagowej. Jest to o tyle niezrozumiałe, że to warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu. Wystarczy znać tylko ten przepis! Sałatka z kiełkami, którą polecamy twojej uwadze, to połączenie właśnie zielonej fasolki szparagowej z rzodkiewką, pestkami dyni i kiełków. Nie ma większego znaczenia, jakie kiełki wybierzesz – mogą to być kiełki rzodkiewki, brokułów lub kiełki fasoli. Sałatka idealnie pasuje jako dodatek do potraw mięsnych, ale też stanowi interesujące danie główne dla jaroszy. Może być również podana w ramach zimnej płyty na przyjęciu.