Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
87 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

5 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 szklanki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj dokładnie z trzema łyżkami wody oraz olejem z pomidorów.

Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - Krok 1

Krok 2

Sałatę pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z kiełkami i przełóż do salaterki.

Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w cienkie paski, jajka na ćwiartki a cebulę w cienkie krążki.

Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - Krok 3

Krok 4

Pokrojone dodatki ułóż dekoracyjnie na sałacie, a następnie całość polej przygotowanym sosem. Tip: Sałatę podawaj z chrupiącą bagietką posmarowaną ziołowym masłem.

Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznikaSałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika

Znów jajka na śniadanie? Czemu nie! Ale dla odmiany, pod postacią sałatki, którą możesz przygotować dzień wcześniej, a rano tylko wyjąć z lodówki. Nasza jajeczna sałatka jest jednocześnie kremowa i delikatna, a dzięki kiełkom – rozkosznie chrupiąca. By ją zrobić, połącz ze sobą kruchą sałatę, dowolne kiełki (np. rzodkiewki lub lucerny), jajka ugotowane na twardo, aromatyczne suszone pomidory i czerwoną cebulę. Do tej idealnej kompozycji doskonale pasuje wyborny sos ziołowy z głęboką paprykową nutą. Przygotujesz go bardzo prosto. Wymieszaj przyprawę Knorr, wodę oraz olej z suszonych pomidorów. Na koniec udekoruj gotową sałatkę swoimi ulubionymi świeżymi ziołami. Potrawę podawaj z dodatkiem złocistej, chrupiącej bagietki lub pajdą chleba na zakwasie.