Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
87 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

5 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 szklanki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj dokładnie z trzema łyżkami wody oraz olejem z pomidorów.

Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - Krok 1

Krok 2

Sałatę pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z kiełkami i przełóż do salaterki.

Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w cienkie paski, jajka na ćwiartki a cebulę w cienkie krążki.

Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - Krok 3

Krok 4

Pokrojone dodatki ułóż dekoracyjnie na sałacie, a następnie całość polej przygotowanym sosem. Tip: Sałatę podawaj z chrupiącą bagietką posmarowaną ziołowym masłem.

Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka ze szpinakiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznikaSałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika

Znów jajka na śniadanie? Czemu nie! Ale dla odmiany, pod postacią sałatki, którą możesz przygotować dzień wcześniej, a rano tylko wyjąć z lodówki. Nasza jajeczna sałatka jest jednocześnie kremowa i delikatna, a dzięki kiełkom – rozkosznie chrupiąca. By ją zrobić, połącz ze sobą kruchą sałatę, dowolne kiełki (np. rzodkiewki lub lucerny), jajka ugotowane na twardo, aromatyczne suszone pomidory i czerwoną cebulę. Do tej idealnej kompozycji doskonale pasuje wyborny sos ziołowy z głęboką paprykową nutą. Przygotujesz go bardzo prosto. Wymieszaj przyprawę Knorr, wodę oraz olej z suszonych pomidorów. Na koniec udekoruj gotową sałatkę swoimi ulubionymi świeżymi ziołami. Potrawę podawaj z dodatkiem złocistej, chrupiącej bagietki lub pajdą chleba na zakwasie.