Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika
łatwe
96 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
0.5 sztuki
5 sztuk
1 opakowanie
2 sztuki
0.5 szklanki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zawartość opakowania Knorr wymieszaj dokładnie z trzema łyżkami wody oraz olejem z pomidorów.

Krok 2
Sałatę pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z kiełkami i przełóż do salaterki.

Krok 3
Pomidory pokrój w cienkie paski, jajka na ćwiartki a cebulę w cienkie krążki.

Krok 4
Pokrojone dodatki ułóż dekoracyjnie na sałacie, a następnie całość polej przygotowanym sosem. Tip: Sałatę podawaj z chrupiącą bagietką posmarowaną ziołowym masłem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika
Znów jajka na śniadanie? Czemu nie! Ale dla odmiany, pod postacią sałatki, którą możesz przygotować dzień wcześniej, a rano tylko wyjąć z lodówki. Nasza jajeczna sałatka jest jednocześnie kremowa i delikatna, a dzięki kiełkom – rozkosznie chrupiąca. By ją zrobić, połącz ze sobą kruchą sałatę, dowolne kiełki (np. rzodkiewki lub lucerny), jajka ugotowane na twardo, aromatyczne suszone pomidory i czerwoną cebulę. Do tej idealnej kompozycji doskonale pasuje wyborny sos ziołowy z głęboką paprykową nutą. Przygotujesz go bardzo prosto. Wymieszaj przyprawę Knorr, wodę oraz olej z suszonych pomidorów. Na koniec udekoruj gotową sałatkę swoimi ulubionymi świeżymi ziołami. Potrawę podawaj z dodatkiem złocistej, chrupiącej bagietki lub pajdą chleba na zakwasie.