Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
87 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

5 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 szklanki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj dokładnie z trzema łyżkami wody oraz olejem z pomidorów.

Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - Krok 1

Krok 2

Sałatę pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z kiełkami i przełóż do salaterki.

Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w cienkie paski, jajka na ćwiartki a cebulę w cienkie krążki.

Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - Krok 3

Krok 4

Pokrojone dodatki ułóż dekoracyjnie na sałacie, a następnie całość polej przygotowanym sosem. Tip: Sałatę podawaj z chrupiącą bagietką posmarowaną ziołowym masłem.

Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z boczkiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z jajkiem i kiełkami słonecznikaSałatka z jajkiem i kiełkami słonecznika

Znów jajka na śniadanie? Czemu nie! Ale dla odmiany, pod postacią sałatki, którą możesz przygotować dzień wcześniej, a rano tylko wyjąć z lodówki. Nasza jajeczna sałatka jest jednocześnie kremowa i delikatna, a dzięki kiełkom – rozkosznie chrupiąca. By ją zrobić, połącz ze sobą kruchą sałatę, dowolne kiełki (np. rzodkiewki lub lucerny), jajka ugotowane na twardo, aromatyczne suszone pomidory i czerwoną cebulę. Do tej idealnej kompozycji doskonale pasuje wyborny sos ziołowy z głęboką paprykową nutą. Przygotujesz go bardzo prosto. Wymieszaj przyprawę Knorr, wodę oraz olej z suszonych pomidorów. Na koniec udekoruj gotową sałatkę swoimi ulubionymi świeżymi ziołami. Potrawę podawaj z dodatkiem złocistej, chrupiącej bagietki lub pajdą chleba na zakwasie.