
Składniki
300 gramów
1 sztuka
2 opakowania
4 sztuki
1 pęczek
6 łyżek
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody oraz oliwą.

Krok 2
Mortadelę, ogórki oraz cebulę pokrój w cienkie paski, natkę posiekaj drobno.

Krok 3
Wszystkie składniki połącz ze sobą, dodaj sos i wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z mortadelą
Mortadelę cechuje charakterystyczny smak mięsa wieprzowego oraz słoniny, przyprawionych gorczycą. Jest nie tylko smacznym dodatkiem do kanapek – można wykorzystać ją też do przygotowania pysznej sałatki. W proponowanym przepisie plasterki mortadeli komponują się z białą cebulą (możesz zastąpić ją też czerwoną), ogórkami konserwowymi, które z powodzeniem zamienisz na kiszone, a także z sosem paprykowo-ziołowym wymieszanym z wodą i oliwą. Połączy on przygotowaną mieszankę, a jego konsystencja odpowiednio skomponuje się z innymi składnikami. Aby sałatka wyglądała jeszcze bardziej apetycznie, dodaj na jej wierzch posiekaną natkę pietruszki, koperek lub kilka listków świeżej bazylii. Serwuj ją z chrupiącą, wieloziarnistą bagietką lub pajdą chleba posmarowanego kremowym serkiem. Jeśli przygotowałeś za dużo sałatki, nie przejmuj się – na drugi dzień będzie równie smaczna. Zainspiruj się proponowanym przepisem i zrób smaczną sałatkę z mortadelą. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu. Smacznego.


































