Sałatka z mortadelą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

139 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

2 opakowania

4 sztuki

1 pęczek

6 łyżek

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody oraz oliwą.

Sałatka z mortadelą - Krok 1

Krok 2

Mortadelę, ogórki oraz cebulę pokrój w cienkie paski, natkę posiekaj drobno.

Sałatka z mortadelą - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki połącz ze sobą, dodaj sos i wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki.

Sałatka z mortadelą - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z mortadeląSałatka z mortadelą

Mortadelę cechuje charakterystyczny smak mięsa wieprzowego oraz słoniny, przyprawionych gorczycą. Jest nie tylko smacznym dodatkiem do kanapek – można wykorzystać ją też do przygotowania pysznej sałatki. W proponowanym przepisie plasterki mortadeli komponują się z białą cebulą (możesz zastąpić ją też czerwoną), ogórkami konserwowymi, które z powodzeniem zamienisz na kiszone, a także z sosem paprykowo-ziołowym wymieszanym z wodą i oliwą. Połączy on przygotowaną mieszankę, a jego konsystencja odpowiednio skomponuje się z innymi składnikami. Aby sałatka wyglądała jeszcze bardziej apetycznie, dodaj na jej wierzch posiekaną natkę pietruszki, koperek lub kilka listków świeżej bazylii. Serwuj ją z chrupiącą, wieloziarnistą bagietką lub pajdą chleba posmarowanego kremowym serkiem. Jeśli przygotowałeś za dużo sałatki, nie przejmuj się – na drugi dzień będzie równie smaczna. Zainspiruj się proponowanym przepisem i zrób smaczną sałatkę z mortadelą. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu. Smacznego.