Sałatka z serem, marchewką i winogronami
łatwe
2 osoby zapisały
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
3 szklanki
20 sztuk
6 łyżeczek
1 łyżeczka
1 szklanka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałatę opłucz, osącz. Winogrona umyj, osusz i poprzekrawaj na połówki. Marchewkę oczyść, zestrugaj paski obieraczką do warzyw.
Krok 2
W kubeczku wymieszaj olej, 2 łyżki wody, ocet balsamiczny o sos w proszku, wymieszaj, odstaw na kilka minut.
Krok 3
Na talerzach ułóż porcje sałaty przekładając ją płatkami sera, listkami natki i paskami marchewki. Posyp winogronami. Całość skrop sosem albo podaj go oddzielnie żeby każdy mógł sam sobie dodać tyle ile ma ochotę.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej